Kiedy nowalijki mogą szkodzić?
Po szarej zimie tęsknimy za kolorami, również na talerzu. Nic więc dziwnego, że z radością sięgamy po młody szczypiorek, rzodkiewkę, czy sałatę. Jednak czy naprawdę warto im ulec? O zagrożeniach związanych ze spożywaniem nowalijek opowiada dietetyk serwisu Vitalia, mgr inż. Justyna Piechocka.
Tego szukamy?
Wczesną wiosną na straganach i w sklepach dominują polskie warzywa szklarniowe. Polska zajmuje wysokie miejsce w tego typu uprawie warzyw. Najpopularniejsze są pomidory, ogórki i sałata. Nowalijki mają jednak swoje wady. Mniejszy dostęp do słońca i powietrza nie pozostaje bez znaczenia - młode warzywa nie są w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości cukrów prostych i związków zapachowych. Dlatego nowalijki mają o wiele mniej wyrazisty smak niż warzywa gruntowe.
Soczysta chemia
Sam smak to jedna strona medalu. Warzywa szklarniowe charakteryzują się też mniejszą zawartością witaminy C i bioflawonoidów w stosunku do odpowiedników gruntowych. Warto pamiętać, że aby w warunkach szklarniowych wyrosły dorodne warzywa, konieczne jest ich nawożenie. Groźne mogą okazać się nawozy azotowe. Wprawdzie azot jest potrzebny warzywom do wzrostu, jednak zbyt duży dodatek azotanów, po zmianie w szkodliwe azotyny, może uszkadzać komórki, a nawet wywoływać zaburzenia rytmu serca. Najwięcej szkodliwych związków kumulują: sałata, szczypiorek, rzodkiew czy szpinak. Azotyny zmniejszają też wykorzystanie z pożywienia białek, tłuszczów, witaminy A i witamin z grupy B
Polskie nowalijki czy warzywa importowane?
Czytając na temat wad naszych rodzimych nowalijek, zastanawiamy się, czy nie lepiej jednak sięgnąć po warzywa importowane. Te ostatnie rzeczywiście mają pewne plusy: największy to fakt, że rosną w gruncie, na świeżym powietrzu, w słońcu. Niestety, aby wytrzymały transport zbiera się je zanim dojrzeją i pryska konserwantami. Podczas przewozu warzywa bardzo tracą na smaku i zapachu - o czym możemy się przekonać się sami, kupując je w sklepie.
Jak wybierać nowalijki?
Jeśli zdecydujemy się na wybór polskich warzyw szklarniowych, nauczmy się ich selekcji. Warto szukać warzyw: Bez śladów zgnilizny. Pozbawionych żółtych liści. Średniej wielkości, nieprzerośnie...
andrzejxx2l