Kiedy nowalijki mogą szkodzić.docx

(518 KB) Pobierz

 

Kiedy nowalijki mogą szkodzić?

 

 

nowalijki

 

 

Po szarej zimie tęsknimy za kolorami, również na talerzu. Nic więc dziwnego, że z radością sięgamy po młody szczypiorek, rzodkiewkę, czy sałatę. Jednak czy naprawdę warto im ulec? O zagrożeniach związanych ze spożywaniem nowalijek opowiada dietetyk serwisu Vitalia, mgr inż. Justyna Piechocka.

 

 

Tego szukamy?

 

 

Tego szukamy?

Wcze­sną wio­sną na stra­ga­nach i w skle­pach do­mi­nu­ją pol­skie wa­rzy­wa szklar­nio­we. Pol­ska zaj­mu­je wy­so­kie miej­sce w tego typu upra­wie wa­rzyw. Naj­po­pu­lar­niej­sze są po­mi­do­ry, ogór­ki i sa­ła­ta. No­wa­lij­ki mają jed­nak swoje wady. Mniej­szy do­stęp do słoń­ca i po­wie­trza nie po­zo­sta­je bez zna­cze­nia - młode wa­rzy­wa nie są w sta­nie wy­two­rzyć od­po­wied­niej ilo­ści cu­krów pro­stych i związ­ków za­pa­cho­wych. Dla­te­go no­wa­lij­ki mają o wiele mniej wy­ra­zi­sty smak niż wa­rzy­wa grun­to­we.

Soczysta chemia

 

 

Soczysta chemia

Sam smak to jedna stro­na me­da­lu. Wa­rzy­wa szklar­nio­we cha­rak­te­ry­zu­ją się też mniej­szą za­war­to­ścią wi­ta­mi­ny C i bio­fla­wo­no­idów w sto­sun­ku do od­po­wied­ni­ków grun­to­wych. Warto pa­mię­tać, że aby w wa­run­kach szklar­nio­wych wy­ro­sły do­rod­ne wa­rzy­wa, ko­niecz­ne jest ich na­wo­że­nie. Groź­ne mogą oka­zać się na­wo­zy azo­to­we. Wpraw­dzie azot jest po­trzeb­ny wa­rzy­wom do wzro­stu, jed­nak zbyt duży do­da­tek azo­ta­nów, po zmia­nie w szko­dli­we azo­ty­ny, może uszka­dzać ko­mór­ki, a nawet wy­wo­ły­wać za­bu­rze­nia rytmu serca. Naj­wię­cej szko­dli­wych związ­ków ku­mu­lu­ją: sa­ła­ta, szczy­pio­rek, rzod­kiew czy szpi­nak. Azo­ty­ny zmniej­sza­ją też wy­ko­rzy­sta­nie z po­ży­wie­nia bia­łek, tłusz­czów, wi­ta­mi­ny A i wi­ta­min z grupy B

Polskie nowalijki czy warzywa importowane?

 

 

Polskie nowalijki czy warzywa importowane?

Czy­ta­jąc na temat wad na­szych ro­dzi­mych no­wa­li­jek, za­sta­na­wia­my się, czy nie le­piej jed­nak się­gnąć po wa­rzy­wa im­por­to­wa­ne. Te ostat­nie rze­czy­wi­ście mają pewne plusy: naj­więk­szy to fakt, że rosną w grun­cie, na świe­żym po­wie­trzu, w słoń­cu. Nie­ste­ty, aby wy­trzy­ma­ły trans­port zbie­ra się je zanim doj­rze­ją i pry­ska kon­ser­wan­ta­mi. Pod­czas prze­wo­zu wa­rzy­wa bar­dzo tracą na smaku i za­pa­chu - o czym mo­że­my się prze­ko­nać się sami, ku­pu­jąc je w skle­pie.

Jak wybierać nowalijki?

 

 

Jak wybierać nowalijki?

Jeśli zde­cy­du­je­my się na wybór pol­skich wa­rzyw szklar­nio­wych, na­ucz­my się ich se­lek­cji. Warto szu­kać wa­rzyw: Bez śla­dów zgni­li­zny. Po­zba­wio­nych żół­tych liści. Śred­niej wiel­ko­ści, nie­prze­ro­śnie...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin