Elementy Terapii Gersona.pdf
(
454 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Elementy Terapii Gersona.doc
Elementy Terapii Gersona
"Szukaj uleczenia w przyczynie, organizm sam jest najlepszym lekarzem"
- Platon
P
odej
cie doktora Gersona do tematu zdrowia i chorób jest bardzo
ró
ne od podej
cia konwencjonalnej medycyny, niezwykle istotne
jest zatem zrozumienie jego podstawowych zało
e
. Kiedy to si
stanie, teoria i praktyka terapii stan
si
klarowne i pełne gł
bokiej
logiki. Jej siła uzdrawiania nie jest
ci
le ukierunkowana na jedna
chorob
, co tłumaczy dlaczego jest w stanie radzi
sobie z szerokim
zakresem problemów: celem terapii jest odbudowa sił obronnych
całego organizmu, który jest wówczas w stanie sam si
uleczy
.
Niewiarygodne mo
liwo
ci samoleczenia organizmu, w pełni
wykorzystywane w tym programie, s
powa
nie zaniedbywane czy
nawet odrzucane przez medycyn
konwencjonaln
. Co oczywiste,
jego cało
ciowo
jest trudna do zaakceptowania dla
wykształconych tradycyjnie, tzn. w duchu specjalizacji, lekarzy.
Jednak zało
enia terapii s
jasne i logiczne, wielu pacjentów wybiera program Gersona b
d
c w
gł
bokim kryzysie zdrowotnym z powodu sensowno
ci terapii i wiarygodniej obietnicy
wyzdrowienia.
C
elem terapii jest walka z przyczyn
a nie skutkiem choroby. Skupia si
na dwóch aspektach które
definiuje jako główne przyczyny chorób: zanieczyszczeniach (toksemii) i niedoborach. Obie s
skutkiem współczesnego, dalekiego od naturalnego sposobu
ycia. Obie s
, zwi
zane ze
współczesn
diet
i zanieczyszczeniem
rodowiska.
TOKSEMIA - WRÓG NUMER JEDEN
P
roblem zanieczyszcze
zaczyna si
w ziemi i ro
linach w niej
rosn
cych. Wysoce toksyczne pestycydy, herbicydy, preparaty
grzybobójcze i ró
ne inne chemikalia s
dzi
powszechnie
stosowane w rolnictwie, pozostaj
c na ro
linach a
do czasu zbiorów
i pojawienia si
na naszych stołach. Wiele z tych trucizn przenika w
gł
b ro
lin i nie mo
e by
usuni
tych poprzez płukanie. Trafiaj
one
albo bezpo
rednio do sprzeda
y albo do dalszej obróbki, ale
docelowo wszytkie trafiaj
na nasz stół. Nasza codzienna dieta jest
mocno ''wzbogacona'' koktajlem agrochemicznych substancji,
których skumulowany wpływa na zdrowie człowieka nigdy nie
został zbadany.
J
ednym z najwi
kszych zagro
e
w nowoczesnej diecie jest sód (sól) - substancja której bardzo
trudno unikn
. Pomimo oficjalnych ostrze
e
przez jej nadu
ywaniem, konsumpcja soli w krajach
zachodnich jest na alarmuj
co wysokim poziomie. Sól zatrzymuje wod
w komórkach, co z kolei
prowadzi do obrz
ków. Przyczynia si
równie
znaczne i niepotrzebne do obci
ania nerek,
podnosi ci
nienie krwi, pozbawia potrawy smaku i powoduje
e jest jej potrzebne coraz wi
cej
eby
wywoła
efekt smakowy; zakłóca przy tym procesy trawienne. Sól wpływa tak
e niebezpiecznie na
procesy komórkowe prowadz
c do nowotworów - w nast
pstwie pojawia si
zespół wyniszczenia
tkanek .
M
i
so to dzi
podstawowy składnik standardowego jadłospisu, jednak niewielu wie,
e nadwy
ki
białka zwierz
cego staj
si
truciznami w naszym organi
mie. Faktem jest
e nasze ciało, z jego
długim układem pokarmowym, nie jest stworzone aby radzi
sobie z diet
bogat
w białka
zwierz
ce. (W przeciwie
stwie do zwierz
t mi
so
ernych, których krótki układ pokarmowy
pozwala na szybkie przetrawienie i szybk
eliminacj
odpadów powstałych przy trawieniu mi
sa).
Idealna dla człowieka dieta powinna by
w przewa
aj
cej mierze ro
linna, z minimaln
zawarto
ci
białek zwierz
cych
�
obecnie jest odwrotnie. Im bardziej przybywa nam lat, tym nasze ciała staj
si
mniej zdolne do trawienia białek zwierz
cych -niekompletnie przetrawione, zalegaj
one w
naszym organizmie odkładaj
c si
jako toksyny. Jakby tego było mało, zwierz
ta hodowlane
karmione s
w niezdrowy sposób z wykorzystaniem antybiotyków, hormonów i syntetycznych
ulepszaczy. Cokolwiek s
one zmuszone spo
ywa
zostaje w ich mi
sie, jajach i mleku, ostatecznie
trafiaj
c na nasze stoły, zwi
kszaj
c jeszcze ilo
toksyn w pokarmie któr
nie
wiadomie
spo
ywamy.
K
olejny powa
ny problem stanowi
dodatki do
ywno
ci, których liczba wacha si
obecnie wokół
4000 . Przemysł spo
ywczy chce produkowa
wygl
daj
ce i smakuj
ce lepiej po
ywienie, które,
cho
zawiera coraz mniej
wie
ych surowców, ma dłu
sze terminy przydatno
ci do spo
ycia i tym
samym przynosi wi
ksze zyski. Przemysł chemiczny jest tak wysoko rozwini
ty,
e mo
e
na
ladowa
prawie ka
dy naturalny zapach i smak. Jednak nie mo
e oszuka
organizmu ludzkiego
sprawiaj
c,
eby przyj
ł te podróbki jako naturalne artykuły. Dostajemy zatem jedynie po
ywienie
bogate w mniej lub bardziej toksyczn
chemi
które pozbawione jest podstawowych warto
ci
od
ywczych.
C
złowiek ewoluował przez miliony lat jako integralna cz
natury, wspólnie z ro
linami i
zwierz
tami. Wystawiony był na działanie jedynie naturalnych czynników;
rodowiska, jedzenia i
schronienia - niezawieraj
cych sztucznych, obcych substancji. Od czasu Rewolucji Przemysłowej
sytuacja ta zmieniła si
diametralnie przeobra
aj
c codzienne
ycie ludzi, zasady pracy, warunki
ycia i przede wszystkim ich diet
.Jednak
e - i to jest najistotniejsze - niezmiernie skomplikowany
organizm człowieka nie miał do
czasu, aby si
dostosowa
i zaadoptowa
do tych
fundamentalnych zmian, w wyniku czego jego siły obronne nie radz
sobie z wielorakimi
wyzwaniami, przed którymi dzi
staj
. Próbuj
zapewni
normalne działanie organizmu, ale
podkopywane przez zanieczyszczone
rodowisko, wod
i kiepsk
ywno
, pr
dzej czy pó
niej si
załamuj
. Niestety, wraz z ka
dym nowym pokoleniem, załamanie to przychodzi coraz wcze
niej
W
najlepszym wypadku ludzie którzy od
ywiaj
si
zubo
onym i pełnym toksyn jedzeniem
zaczynaj
cierpie
na bóle głowy, bezsenno
, depresj
, cz
ste przezi
bienia, infekcje, problemy
trawienne i tym podobne. Za
ywaj
coraz wi
cej ogólnie dost
pnych
rodków medycznych , a
lekarze przepisuj
coraz wi
cej przeciwbólowych, nasennych, antydepresyjnych i innych
zwalczaj
cych symptomy lekarstw, które nie zwalczaj
ródła problemu. W najgorszym, zapadaj
na przewlekłe schorzenia z chorobami serca, cukrzyc
i nowotworami wł
cznie.
NIEDOBORY - WRÓG NUMER DWA
R
ównie
i ten problem, podobnie jak w przypadku toksyn, ma swoje
korzenie w jako
ci ziemi uprawnej. Od ponad 150 lat zwi
ksza si
systematycznie stosowanie nawozów sztucznych które dostarczaj
do ziemi trzy podstawowe pierwiastki: azot, fosfor i potas. Nie
dostarczaj
jednak ponad 50 innych minerałów, które s
potrzebne,
aby ziemia była zdrowa, urodzajna, bogata w enzymy i
mikroorganizmy charakteryzuj
ce naturaln
,
yzn
ziemi
. W
skutek tego zubo
ona ziemia mo
e produkowa
jedynie ubogie w
substancje od
ywcze ro
liny, które staj
si
naszym odpowiednio
ubogim codziennym pokarmem. Wyniszczenie post
puje w procesie
obróbki
ywno
ci. Wszelka puszkowana, marynowana,
butelkowana, w
dzona, pasteryzowana czy w jakikolwiek inny sposób przetworzona
ywno
jest
pozbawiana tych kilku walorów od
ywczych, które jeszcze si
zachowały; niszczona jest przez
wysok
temperatur
i konserwanty. W efekcie
ywno
ci brakuje witamin i enzymów. Mamy
obecnie do czynienia z epidemi
otyło
ci i zapewne wielu zdziwi informacja
e otyło
ta
spowodowana jest w głównej mierze głodem . Konwencjonalna
ywno
, pozbawiona warto
ci
od
ywczych i pełna syntetycznych dodatków, nie jest w stanie nasyci
organizmu. Mimo,
e
człowiek spo
ywa j
w du
ych ilo
ciach, organizm nie jest nasycony i
da wi
cej - to w kolei
powoduje si
ganie po kolejne porcje. W efekcie człowiek spo
ywa coraz wi
cej 'pustego'
pokarmu'', lecz organizm wci
nie jest syty, za to ro
nie spo
ycie dodatków chemicznych
oskar
anych o powodowanie otyło
ci i innych chorób
''Pozwól
Ň
eby twoje jedzenie stało si
ħ
twoim lekarstwem.''
- Hipokrates
W
chwili kiedy podstawowe problemy zostaj
rozpoznane mo
na
przyst
pi
do leczenia: niedobory s
uzupełniane poprzez super-
od
ywianie; toksyny eliminowane przez systematyczn
detoksyfikacj
. Pomimo ich
yciodajnego znaczenia, metody te s
proste, przyst
pne i przejrzyste, a przede wszystkim - maj
sens.
Terapia Gersona jest precyzyjnym narz
dziem, dost
pnym dla
ka
dego, kto jest zainteresowany czy to wyleczeniem si
z powa
nej
choroby czy te
popraw
i utrzymaniem ogólnego stanu zdrowia.
SUPER-OD
ņ
YWIANIE
O
dpowiedzi
Terapii Gersona na niedobory w organizmie jest
podanie pacjentowi maksymalnej ilo
ci mo
liwie najlepszego
po
ywienia. Jednak
e, powa
nie chorzy pacjenci nie s
cz
sto w
stanie je
zbyt du
o. Ich apetyt i trawienie nie s
dobre, tak samo
zreszt
jak wypró
nianie. Ze wzgl
du na to, jedynym sposobem
eby posun
si
do przodu jest podawanie soków. Prawie ka
dy
pacjent jest w stanie - i normalnie jest ch
tny
�
wypi
co godzin
wie
o przygotowan
szklank
soku. W momencie kiedy ten proces
jest wprowadzony, stałe dostawy pokarmu potrzebuj
cemu ich
rozpaczliwie ciału s
zapewnione. Pacjent stosuj
cy pełn
kuracj
otrzymuje codziennie 13
wie
o przygotowanych soków. Soki te przygotowywane s
w
ci
le
okre
lony sposób - najpierw warzywa i owoce przeciskane s
przez wolnoobrotowy rozdrabniacz w
wyniku czego otrzymywana jest pulpa, z której w nast
pnym kroku wyciskany jest, przy u
yciu
prasy, sok. Sok wypijany jest natychmiast po przygotowaniu. Taka dawka soków to prawdziwy
zastrzyk ogromnej ilo
ci witamin, minerałów, pierwiastków
ladowych i enzymów
�
ciało pacjenta
jest wprost zalewane od
ywczym płynem.
N
ic nie jest tutaj przypadkowe, Dr. Gerson opracował precyzyjnie nie tylko metod
wyciskania
soków ale i dobór produktów na soki. Standardowy program terapii przewiduje cztery rodzaje
soków: sok marchewkowy, marchewkowo-jabłkowy, pomara
czowy i tzw. zielony sok. Krytycy
Terapii Gersona, który uwa
aj
przygotowywanie co godzin
soków na uci
liwe cz
sto sugeruj
e mo
na poda
w zamian witaminy i minerały. To z czego oni nie bior
pod uwag
faktu
e chore
ciało nie jest w stanie przyswoi
i u
y
substancji wyprodukowanych chemicznie, które po prostu
przelatuj
przez całe ciało nie powoduj
c nic dobrego. Jedynie
ywe,
wie
e, surowe warzywa i
owoce s
wchłaniane, w szczególno
ci w formie soków, co pozwala omin
proces trawienia i
powoduje ich natychmiastow
asymilacj
. Warto w tym miejscu podkre
li
,
e warzywa i owoce
u
ywane do przygotowania soków jak i posiłków musz
pochodzi
wył
cznie z upraw
ekologicznych - od tej reguły nie ma wyj
tków.
O
prócz soków chory otrzymuje codziennie trzy pełne, smakowite, wegetaria
skie posiłki
przyrz
dzone według zasad kuchni Gersona w taki sposób, aby jak najwi
ksza ilo
cennych
od
ywczych składników była zachowana. Pomi
dzy posiłkami pacjenci podjadaj
wie
e owoce -
jabłka, gruszki, banany, pomara
cze czy winogrona. Nale
y pami
ta
e wegetaria
skie dania maj
mniej kalorii ni
te do których chorzy przywykli, st
d potrzeba cz
stszych i obfitszych posiłków.
Na marginesie warto doda
e, stosuj
cy Terapi
Gersona, pomimo najadania si
do syta, nie tyj
ale wracaj
do swojej optymalnej dla zdrowia wagi.
W
szelkie produkty które mog
zakłóca
lub hamowa
proces leczenia s
z diety wył
czone;
tłuszcze z wyj
tkiem bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 organicznego oleju
lnianego, a i ten podawany jest w niewielkich,
ci
le dobranych dawkach; cukier, z wyj
tkiem
organicznego cukru trzcinowego; sól, w trosce o przywrócenie wła
ciwej równowagi sodowo -
potasowej organizmu; mi
so i wiele innych produktów wchodz
cych w skład współczesnej diety.
Gospodarstwo domowe chorego równie
musi zosta
odpowiednio przygotowane: zabronione jest
u
ywanie wi
kszo
ci kosmetyków i chemii gospodarczej - w zamian Dr.Gerson proponuje proste,
naturalne i co najwa
niejsze skuteczne
rodki do higieny osobistej i utrzymania czysto
ci w domu.
DETOKSYKACJA
L
ewatywa to procedura medyczna maj
ca antyczne korzenie.
Hipokrates, grecki ''ojciec współczesnej medycyny'', zalecał
lewatywy na wiele schorze
ju
2600 lat temu.
D
la niewtajemniczonych lewatywy z kawy s
najbardziej
zaskakuj
cym a nawet dziwacznym elementem Terapii Gersona.
Krytycy atakuj
je i o
mieszaj
bez zadania sobie trudu poszukania
odpowiedzi na pytanie o ich funkcje. Faktem jest
e bez tego
prostego narz
dzia odtruwaj
cego organizm terapia nie działa.
Dlaczego lewatywy s
taka wa
ne ?
W
chwili kiedy ciało zostaje zalane od
ywczym pokarmem, jest on
gwałtownie absorbowany i wypiera zgromadzone w komórkach toksyny do krwiobiegu, który z
kolei transportuje je do w
troby, nadrz
dnego organu odtruwaj
cego organizmu. Jednak
e pacjent,
który rozpoczyna Terapi
Gersona po dotychczasowym od
ywianiu tzw. nowoczesn
diet
, ma ju
zgromadzone w swojej w
trobie znaczne ilo
ci toksyn z dodatków do
ywno
ci, resztek
pestycydów i pozostałej chemii stosowane w rolnictwie, leków, oraz innych
ródeł - wszystko to
blokuje jego w
trob
. W efekcie w
troba nie mo
e poradzi
sobie z nowymi toksynami wypartymi
z komórek przez dostarczone im od
ywcze substancje. Je
eli nie zostan
szybko usuni
te, toksyny
te mog
prowadzi
do zagra
aj
cego
yciu samozatrucia organizmu lub
pi
czki w
trobowej. St
d
fundamentalna rola silnej detoksyfikacji za pomoc
cz
stych lewatyw z kawy, które s
kamieniem
w
gielnym Terapii Gersona. Jest kilka ró
nych antyrakowych terapii, które niszcz
tkanki guza na
ró
ne sposoby bez usuwania martwych, toksycznych odpadków z w
troby. Aby umo
liwi
w
trobie stopniowe i wolne pozbycie si
tych toksyn, kuracje te musz
by
wstrzymywane, co
znacznie zmniejsza ich skuteczno
. Terapia Gersona, z jej ci
gł
, intensywn
detoksykacj
jest w
stanie działa
nieprzerwanie, co wyja
nia zarówno jej skuteczno
jak oraz uzasadnia stosowanie
lewatyw z kawy jako integralnej cz
ci protokołu. Bez nich, dodatkowa porcja
wie
o uwolnionych
toksyn spowodowałaby nowe uszkodzenia w w
trobie.
Dlaczego Terapia Gersona działa?
P
odstawowe zało
enia metody Gersona s
proste i jasne, jej
praktycznie zastosowanie przez ponad 60 lat dowiodło jej
skuteczno
ci, przynosz
c nadzwyczajne efekty. A jednak pozostaje
pytanie: czy istniej
jakie
współczesne badania naukowe, które
potwierdzałyby efektywno
metody Gersona, opracowanej tak
wiele lat temu, cz
ciowo intuicyjnie, cz
ciowo przez ci
głe
badania i obserwacje kliniczne, ale bez u
ycia skomplikowanych
metod badawczych? Mówi
c pro
ciej, czy ktokolwiek odkrył,
dlaczego terapia ta działa? Odpowied
brzmi:
TAK
. Od czasu
mierci dra Gersona w 1959 roku, grupy wybitnych naukow-ców i
badaczy udowodniły i potwierdziły działanie tej czy innej z
zastosowanych przez niego metod. Kiedy we
miemy pod uwag
wyniki wszystkich tych
cz
stkowych bada
, znajdziemy odpowied
, dlaczego terapia ta, stosowana cało
ciowo, jest tak
niezwykle efektywna
Plik z chomika:
elizabet572
Inne pliki z tego folderu:
Dr Thomas E. Levy - Leczenie Witaminą C - Wystąpienie na Wiośnie Zdrowia(1).mp3
(142075 KB)
Dr Thomas E. Levy - Leczenie Witaminą C - Wystąpienie na Wiośnie Zdrowia.mp3
(142075 KB)
Calligaris Giuseppe - Uczen Czarownika.pdf
(1176 KB)
Projekt Calligaris - co w trawie piszczy.mp4
(114385 KB)
Odkrycie Calligarisa - punkty mocy na ciele człowieka.mp4
(55574 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
A U D I O B O O K I, EBOKI-RTF,PDF
AA-PDF-KSIĄŻKI DO CZYTANIA
AAUDIOBOOKI WG.TYTUŁÓW
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin