Fizjologia-krwi.doc

(4831 KB) Pobierz
Fizjologia

Fizjologia układu krwiotwórczego

Krew jest tkanką płynną, wypełniającą krwiobieg, odgraniczoną od innych tkanek organizmu warstwą komórek śródbłonka naczyniowego.

Całkowita objętość krwi wypełniającej łożysko krwionośne stanowi 6-7% masy ciała.

Razem z płynem śródmiąższowym i limfą zaliczana jest do płynów ustrojowych, stanowiących płynne

środowisko wewnętrzne organizmu

Funkcje krwi:

• rozprowadza po organizmie O2, a odprowadza do płuc CO2,



• udział w mechanizmach obronnych ustroju.

• rozprowadza po organizmie substancje odżywcze oraz

witaminy i hormony,

• odprowadza do narządów wydalniczych (nerki, płuca,

wątroba, gruczoły potowe) substancje zbędne bądź

szkodliwe,

• zapewnia możliwość regulacji termicznej,

• buforuje (zapewnia w pewnych granicach stałe pH 7,35 - 7,45),

• stanowi własny czynnik w utrzymaniu homeostazy.

Krew zawiera 92% wody oraz składniki organiczne i nieorganiczne.

 

Składa się z:

Osocze jest zasadniczym

składnikiem krwi, stanowi

środowisko, w którym zawieszone

są elementy morfotyczne.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do właściwości fizycznych krwi należą:

ü      ciężar właściwy,

ü      lepkość,

ü      ciśnienie osmotyczne,

ü      zjawisko opadania krwinek,

ü      krzepliwość,

ü      przewodnictwo elektryczne,

ü      napięcie powierzchniowe

 

Ciężar właściwy krwi mierzony w temperaturze 22°C, wynosi:

dla krwi całkowitej 1,050-1,060 kg/m3,

dla krwinek czerwonych 1,095-1,101 kg/m3,

dla osocza 1,022-1,026 kg/m3.

Ciężar właściwy krwi zależy od liczby krwinek czerwonych (od zawartości hemoglobiny w krwinkach).

Lepkość krwi jest 4-5 razy większa od lepkości wody. Oznacza się ja za pomocą wiskozymetru.

 

Zależy od:

• ilości białek osocza

• liczby erytrocytów

• temperatury

• zawartości CO2

 

Pokarmy węglowodanowe o dużej zawartości wody zmniejszają lepkość krwi a pokarmy tłuszczowe o małej zawartości wody zwiększają lepkość.

Organiczne składniki osocza

Składniki

Stężenie w Si

Stężenie

Białko całkowite

60 – 80 g/L

6-8 g%

Glukoza

3,9 – 5,6 mmol/L

70 – 100 mg%

Aminokwasy

30 – 55 mg/L

 

Amoniak

24 – 41 mikromol/L

 

Mocznik

1,3 – 3,3 mmol/L

15 – 40 mg%

Kwas mlekowy

0,4 – 1,7 mmol/L

5,4 – 16,2 mg%

Kwas moczowy

180 – 380 mikromol/L

3 – 7 mg%

Kreatynina

62 – 133 mikromol/L

0,5 – 3mg %

Bilirubina

<        1,7 mikromol/L

<        1 mg%

Lipidy całkowite

4,5 – 10 g/L

400 – 1000 mg%

Cholesterol

3,9 – 7,2 mmol/L

150 – 280 mg%

Kwasy tłuszczowe

1,9 – 4,2 g/L

190 – 420 mg%

Ciśnienie osmotyczne

Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za wartość ciśnienia osmotycznego krwi są elektrolity. Szczególne znaczenie dla osmolarności mają jony Na+ i K+

Roztwory mające ciśnienie osmotyczne takie samo jak krew nazywa się roztworami izotonicznymi z krwią. Można je stosować jako płyny infuzyjne. Najczęściej stosowanym takim roztworem jest 0,9% wodny roztwór NaCl.

Białka dzielą  się na trzy frakcje:

Albuminy % 55%

Globuliny % 38%

Fibrynogen % 6,5%

Przyjmuje się, że źródłem albumin, fibrynogenu i ok. 50% globulin, głównie typu α 1 i α 2 jest wątroba.

 

Albuminy są wytwarzane w wątrobie. Funkcje albumin:

·         wiążą i zatrzymują wodę w osoczu krwi a także przyciągają wodę z płynu miedzykomórkowego wywierając tzw. ciśnienie onkotyczne = 25 mmHg

Dzięki temu:

ð     chronią przed ucieczką wodę z naczyń krwionośnych

ð     nie dopuszczają do gromadzenia się wody w tkankach i tworzenia się obrzęków

·         wiążą i przenoszą we krwi: hormony (np. tarczycy), kwasy tłuszczowe, barwniki Żółciowe.

 

Globuliny są bardzo niejednorodną grupą dzielącą się na α1, α2, β i γ - globuliny.

Alfa i beta-globuliny pełnią funkcje transportera różnych, często słabo rozpuszczalnych w wodzie składników osocza

Alfa-globulina, zwana ceruloplazminą transportuje miedź

Beta-globulina, zwana transferyną - Żelazo

Inne globuliny przenoszą hormony steroidowe, karoteny, cholesterol, barwniki żółciowe i inne składniki

Globuliny typu γ tworzą ciała odpornościowe (przeciwciała)

zwane immunoglobulinami, które dzielą się na:

Immunoglobuliny G % IgG

Immunoglobuliny A % IgA

ImmunoglobulinyM % IgM

Immunoglobuliny D % IgD

Immunoglobuliny E % IgE



 

 

 

ï     Rozdział białek surowicy krwi  metodą elektroforezy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fibrynogen jest białkiem osocza, wytwarzanym w wątrobie.  Stanowi 6%  (4g/l) ogólnej ilości białka

zawartego w osoczu.

Z fibrynogenu powstają pod wpływem trombiny cząsteczki fibryny, które tworzą sieć włókien składającą się na skrzep krwi.

Lipidy osocza

ü      Całkowita ilość 5-8 g/L

ü      Związane z białkami osocza

ð     Cholesterol

ð     Fosfolipidy

ð     Triacylglicerole

ð     Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

ð     Hormony sterydowe

Lipoproteiny osocza

ü      Lipidy połączone z białkami osocza

ð     Chylomikrony

ð     Lipoproteiny o bardzo małej gęstości – VLDL

ð     Lipoproteiny o pośredniej gęstości - IDL

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin