Chińska wołowina z pomarańczami.doc

(21 KB) Pobierz
Chińska wołowina z pomarańczami

Chińska wołowina z pomarańczami   

 

2 łyżki oleju

1 kg polędwicy wołowej

1 szkl. skórki pomarańczowej pokrojonej w paski

zmiażdżony ząbek czosnku

½ łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 szkl. bulionu wołowego

¼ szkl. sherry

¼ szkl. sosu sojowego

¼ szkl. dżemu pomarańczowego

½ łyżeczki czerwonego pieprzu

 

Rozgrzać olej, podsmażyć na nim z obu stron polędwicę pokrojoną w paski. Mięso wyłożyć na papier, by ociekł z tłuszczu. Na tym samym tłuszczu podsmażyć 1 min. skórkę pomarańczową, czosnek i imbir. W misce połączyć mąkę kukurydzianą, bulion, sos sojowy, sherry, pieprz i dżem. Wlać sos na patelnię, doprowadzić do wrzenia. Na koniec przełożyć do sosu polędwicę i dusić ok. 2 min.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin