Rozpływająca się w ustach wołowina, pieczony kurczak w przyprawach.doc

(22 KB) Pobierz
Rozpływająca się w ustach wołowina

Rozpływająca się w ustach wołowina   

 

1/2 kg polędwicy wołowej lekko zmrożonej

1 łyżka mąki kukurydzianej

1/4 szkl. Sosu Sojowego Ciemnego

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki Octu Balsamicznego

3 ząbki czosnku pokruszone

olej do smażenia

 

Pokroić na cienkie paski polędwicę, posypać z obu stron mąką i ubić palcami. Wymieszać sos sojowy, cukier, ocet i czosnek. Zalać tak przygotowaną marynatą polędwicę i wstawić na noc do lodówki. Rozgrzać na woku minimalną ilość tłuszczu i smażyć polędwicę po 2 minuty na każdej stronie.

Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i sałatą.

 

Pieczony kurczak w przyprawach   

 

8 średnich udek kurczaka

1/3 szklanki Sosu Sojowego

2 łyżeczki Oleju Sezamowego

1 łyżka oleju

4 łyżki Sosu Hoisin

1 łyżeczka Przyprawy Pięć Smaków

1 łyżka prażonego sezamu do przybrania

 

Umyć kurczaka w zimnej wodzie. Wytrzeć do sucha.

Wymieszać wszystkie składniki, przykryć i zostawić kurczaka w marynacie na przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyjąć kurczaka z marynaty, włożyć do naczynia i piec przez 15 minut. Przewrócić udka na drugą stronę i piec przez kolejne 25 minut. Posypać kurczaka sezamem.

Podawać potrawę gorącą z ryżem lub zimną jako danie barowe.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin