Schab pod musztardową kołderką, strogonow.doc

(23 KB) Pobierz
Schab pod musztardową kołderką

Schab pod musztardową kołderką  

 

1 kg - 1,20 kg surowego schabu,

1 słoiczek musztardy stołowej,

sól, papryka,

2-3 ząbki czosnku

ewentualnie 3 liście laurowe 

 

Schab obrać z błon. Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.

Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.

Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą.

Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.

Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C. Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.

Mięso można podawać z różnymi dodatkami na gorąco lub pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i serwować na zimno. Tak przyrządzony schab jest soczysty i pyszny.

 

 

Strogonow wg Aleex  

 

1 kg mięsa - można stosować również mięso z indyka

1/2 kg pieczarek

30 - 40 dkg cebuli

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz

3 szt. średniej wielkości ogórków kiszonych

1 szt. koncentratu pomidorowego 30%

 

Mięso pokroić w paseczki, lekko zrumienić. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać 1 szklankę wody i całość wrzucić do garnka. Do duszącej się cebuli dodać surowe pieczarki pokrajane w paseczki.

Dusić do miękkości, po czym  dodać obrane i starte na drobnej tarce ogórki. Do całości dodać koncentrat pomidorowy.

Całość doprawić do smaku. Jeżeli potrawa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. Całość można zaprawić śmietaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin