Karkówka z ziołami
4 plastry karkówki,
½ szkl. oliwy,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki soli,
½ łyżki majeranku,
½ łyżki tymianku,
½ łyżki rozmarynu,
½ łyżeczki ostrej pasty z pepperoni
sól, pieprz.
Mięso opłukać, osuszyć i lekko zbić tłuczkiem bądź ręką parę klapsów nie zaszkodzi, oprószyć solą i pieprzem.
Czosnek obrać, wycisnąć do miseczki, utrzeć z solą i roztartymi w palcach ziołami. W płaskim naczyniu wymieszać oliwę z czosnkiem i pastą z pepperoni. Oczywiście ilość tej pasty zależy od naszych upodobań. Ale radzę nie przesadzać, bo szkoda by było nie poczuć smaku mięsa. Zawsze zamiast pasty można dodać kilka kropli sosu tabasco. W powstałym sosie obtoczyć mięso i zostawić w naczyniu pod przykryciem minimum 30 minut w lodówce. Można też i całą noc. A potem tylko korzystać ze sprzyjających okoliczności przyrody, piec i jeść.
Karkówka Gregora
60 dag szynki wieprzowej lub karkówki,
40 dag makaronu świderki,
500 ml śmietany,
2 cebule,
tymianek, bazylia,
czosnek granulowany,
sól, pieprz, papryka,
olej, a jeszcze lepiej oliwa.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć czosnkiem, solą, tymiankiem i bazylią. Wymieszać, przykryć i odstawić na minimum 30 minut.
Cebule posiekać w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć mięso ze wszystkich stron na śliczny rumiany kolorek, wrzucić cebulę, chwilkę podsmażyć. Podlać odrobiną wody i dusić około 10-15minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente, w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić, dodać do mięsa. Całość zalać śmietaną, solidnie doprawić przyprawami i dobrze podgrzać.
kasiek790