Polędwica wołowa wędzona.pdf
(
310 KB
)
Pobierz
348205115 UNPDF
Przygotowujemy ją z polędwicy wołowej
Na 1 kilogram mięa przygotowujemy natępująca miezankę
- 40 g prażonej oli
- 4 g saletry
- 1 g pieprzu
- 1 g ziela angielskiego
- i inne przyprawy według uznania
Polędwicę tniemy na kawałki o długoci około 20 cm, nacieramy miezanka (oczywicie przyprawy
mielimy) i peklujemy na sucho przez 6-10 dni.
Suche peklowanie mięsa.
Prygotowujemy mieank peklująca
o 50-70g soli kuchennej
o 2-3g aletry odowej lub potaowej (amiat oli i aletry możemy toowad pekloól)
o 15-20g cukru (dodawany tylko zima)
o około 5g prypraw - lid laurowy, piepr carny, iele angielkie, majeranek, kolendra, godiki i inne
Składniki te należy równomiernie wymiead
Zaleca i peklowanie małych porcji mia e wgldu na akt ybkiego pucia po otwarciu nacynia
peklowanym miem Małe porcje powalają oddielnie peklowad różne gatunki mi, co powala
na toowanie różnych etawów prypraw ależnie od prewidywanych potraw nich
wykonywanych.
Można peklowad mio kocią lub be koci Do peklowania mia kocią aleca i atoowad
trok bogata mieank peklującą
Zwikamy dawk ależnie to od tounku may koci do mia
Mieank peklująca wcieramy w mio rka lub wyparonym kamieniem Do cau aż powierchnia
mia tanie i wilgotna Nacieramy cała powierchnie mia łącnie otworem po koci Jeli mio
jet kocią
nacinamy miejce gdie kod wytaje mia i nacieramy połącenie koci miem Tak amo
nacieramy nacicie mia które łuży do umożliwienia wieania go
Nacynie (wyparone) napełnia i wartwami Dno nacynia poypujemy mieanka peklującą
natpnie układa ynki, poldwice, łopatki, bocek, łonin Wolne miejca apełniamy mniejymi
kawałkami mia podgardla, żeberek, oorami golonkami itp
Jeli peklujemy mio w kilku nacyniach aleca i oddielne peklowanie mia i łoniny Cci mia
lub łoniny które maja kór, układamy kórą w kierunku dna naczynia.
Powierchnie ułożonego mia w nacyniu poypujemy również mieanką peklującą
Tak napełnione nacynie pootawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Codziennie
prekładamy mio tak, by wartwy dolne były na wierchu natpnie odwrotnie.
Po tym okreie nacynie amykamy najlepiej celnie i chowamy do chłodnego pomiecenia,
piwnicy.
Mio w nacyniu należy prykryd talerem i docinąd kamieniem tak, aby było anurone w olance
Peklowane w ten poób mio w celnie amknitym nacyniu może byd prechowywane do kilku
mieicy
Po peklowaniu polędwice moczymy przez 0,5-1 godz. i obsuszamy.
Polędwice wkładamy do grubej kizki wołowej lub owijamy błona zdjętą z adła, obwiązujemy co 2-3
cm i wędzimy na ciepłym dymie przez 2-3 dni.
Autor: T.Cymer
Plik z chomika:
perty08
Inne pliki z tego folderu:
piecze ze schabu i inne przepisy z wieprzowiny.pdf
(66 KB)
Polędwica łososiowa Ligawy.pdf
(736 KB)
Polędwica sopocka, pieczona.pdf
(264 KB)
Polędwica wieprzowa wędzona.pdf
(127 KB)
Polędwica wieprzowa wędzona-kresowa ( Przepis z 1868 r).pdf
(29 KB)
Inne foldery tego chomika:
Przepisy na balerony
Przepisy na boczki
Przepisy na galarety
Przepisy na kiełbasy nietrwałe średnio i grubo rozdrobnione
Przepisy na kiełbasy nietrwałe surowe
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin