przepisy kulinarne(1).doc

(241 KB) Pobierz
Ciasto wiśniowe z kokosem

Ciasto wiśniowe z kokosem

 

1 słoik wiśni wydrylowanych. (1 litr lub 75 dkg)

1 kostka tłuszczu,12,5 dkg cukru,8 jaj 2 torebki cukru waniliowego, 18 dkg mąki pszennej,15 dkg mąki ziemniaczannej,2 łyżeczki proszku do pieczenia 18 dkg kokosu, 37,5dkg cukru do białek.

WYKONANIE: żółtka, cukier i cukier waniliowy ucieramy, dodajemy15 dkg mąki wymieszanej z proszkiem, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na blachę i podpiekamy ciasto ok. 20 minut.Do wydrylowanych wiśni dodajemy ok. 3 dkg maki pszennej  i mieszamy następnie wykładamy na podpieczone ciasto.

6 białek ubijamy i dodajemy do piany 37,5 dkg cukru , dalej ubijamy i na końcu dodajemy 15 dkg kokosu i wykładamy na wiśnie, na końcu posypujemy wszystko pozostałym kokosem, pieczemy jeszcze ok. 25-30 minut. W razie gdy kokos się przypala zasłonić wszystko folią.

 

 

Kokosowe cudo

 

½ k masła (12,5 dkg), 1 szklanka cukru pudru, 3 jajka, 2 szklanki mąki, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Żółtka, masło i cukier ucieramy, białka ubijamy, do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem, śmietanę i ubitą pianę.

Masa kokosowa:20 dkg kokosu, 1 szklanka cukru pudru, 5 białek,. Białka ubić dodać cukier, a na końcu kokos, masę wyłożyć na surowe ciasto i piec przykryte folią ok. 20-30 min, następnie folię zdjąć i piec na rumiano.

 

 

 

 

Ciastka ryżowe

 

1 paczka kleiku ryżowego, 1 kostka margaryny, 1 szkl cukru, 3 jajka, 4 łyżki wiórków kokosowych,1 łyżka proszku do pieczenia, dżem.

Ze wszystkich składników zarobić ciasto, uformuować ciastka kuleczki wielkości orzecha, lekko rozpłaszczyć i do środka włożyć dżem. Piec ok. 15 min.

Kołoczki

 

1 kg mąki pszennej,1 paczka drożdży, 1,5 szklanki mleka, 2 jajak i  1 żółtko, 8-10 łyżek cukru, 7 łyżek oliwy i odrobina soli. Drożdże zarobić następnie połączyć z mąką jajkami,  cukrem, dobrze wyrabiamy i na końcu dodajemy oliwę. Następnie wybijamy ciasto  

drożdżowe ok. 500 razy i dajemy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wałkujemy i rozkładamy plastry margaryny( 1 kostka), następnie składamy w kopertę i wałkujemy. Czynność powtarzamy 3 razy. Następnie robimy kołoczki z dowolnym nadzieniem.

Rodzynkowiec

 

2 białe biszkopty każdy z 4 jajek.

Krem: 2 budynie czekoladowe,4 łyżki cukru, kostka masła, 2,5 szklanki mleka. Ugotować budynie i ostudzić, utrzeć masło, dodać po 1 łyżce budyniu i dalej ucierać. Polewa:40 dkg rodzynek namoczyć na noc w alkohol, 2 czekolady i ½ kostki masła zagotować dodać rodzynki i ½ alkoholu i wystudzić. Biszkopt nasączyć herbatą z pozostałym alkoholem z rodzynek, posmarować dżemem i położyć ½ kremu, drugi biszkopt też nasączyć i nałożyć resztę kremu, na górę dać polewę

 

 

 

Ciasto rumowe

 

15 dkg mąki krupczatki, 15 dkg cukru, 8 jajek, 2 łyżki kakao,

1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku, 8 łyżek wody. Białka ubić dodawać stopniowo po 1 żółtku, cukier i po łyżce wody, piec 30 minut. Poncz :1/3 szklanki esencji herbacianej, 7,5 łyżki rumu.

Masa: 1 kostka masła utrzeć, 2 jajka, 4 łyżki cukru razem utrzeć i dodawać  do masła, dodać jeszcze 1 cukier waniliowy,2 łyżki kakao i 7,5 łyżki rumu 4 łyżki polewy czekoladowej. Polewa: 10 łyżek cukru, 2 łyżki kakao, ½ kostki margaryny, 10 kostek czekolady,

6 łyżek wody- rozpuścić margarynę z wodą i zagotować dodać czekoladę i kakao. Ciasto przekroić i nasączyć dół 2/3 ponczu, a 1/3

nasączyć górę ciasta. przełożyć kremem i polać polewą.

 

 

 

 

Barszcz czerwony   10-15 osób

 

Bulion czysty, ok. 1 kg buraków czerwonych, ziele angielskie, liść laurowy, sól pieprz, jabłka 2, czosnek.

Do czystego bulionu pokroić buraki ( PLASTRY) 1 burak surowy zostawić, do bulionu dodać przyprawy, jabłka – wydrążyć środki, podzielić na ćwiartki ze skórką dodać do bulion, oraz czosnek 2-3 ząbki  Zagotować , odstawić na mały ogień i gotować ok. 1 godziny, przelać przez sito, przyprawić do smaku. Do czystego barszczu dodać surowy burak( ćwiartki) aby utrzymać kolor. W razie potrzeby doprawić koncentratem buraczanym.

 

 

 

 

Zielone śledzie

 

1kg śledzi zielonych (filety),

1szklanka wody, ½ szklanki octu,1/2 szklanki oleju

1 łyżka soli, 3-4 łyżki keczupu, 3 łyżki cukru,4 duże cebule,2 liście laurowe, ziele angielskie- wszystko razem gotować 5 minut, obrane ze skóry śledzie wrzucić do gotującej się zalewy na 2-3 minuty i odstawić.

 

Śledzie opiekane od p. Heleny

 

Ciasto: 2 żółtka, 1 szklanka wody, tyle mąki żeby ciasto było naleśnikowe, dodać pianę z ubitych białek. Wkładać kawałki śledzi do ciasta i opiekać.

Zalew: 1 szklanka octu, 5-6 szklanek wody, 3 łyżki cukru,1/2 łyżki soli, ziele angielskie i liść laurowy- wszystko razem zagotować.

Jarzyny: 2 cebule, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, zemleć na maszynce i usmażyć na oleju na koniec dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.

Przekładać śledzie jarzynami i zalac zalewą. Można zamiast jarzyn dodać czosnek lub cebulę.

 

Śledziowa sałatka od Ilony

 

25 dkg śledzi matiasów, 1 puszka zielonego groszku, 1,5 jabłka, 4 ogórki kiszone, 1 cebula – posiekać wszystko na kostkę, dodać majonezu i pieprzu.

 

 

 

 

 

    Galaretka  z porzeczek

 

1 szklanka soku, 1 szklanka cukru- zagotować 15 minut, zszumować i gorące wlać do wyparzonych słoików i zakręcić suchymi zakrętkami.

 

Konfitura z wiśni

 

1kg wiśni, 1 kg cukru – wydrylowane wiśnie przesypujemy połową cukru , gdy puszczą sok dodać resztę cukru zagotować i poczekać aż trochę przestygną . Zlewamy    ciepłym sokiem przez 3 dni (3 razy).W ostatnim dniu zalewamy gorącym sokiem do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

 

Dżem z porzeczek

 

½ kg porzeczek, 60 dkg cukru i 2 łyżki wody – podusić, dodać ½ kg porzeczek zagotować i wkładać gorące do słoików.

 

Ciasto na pizzę

2 szkl mąki, 6 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru,6 łyżek oleju, ½ łyżeczki soli- zrobić rozczyn z wodą potem ciasto drożdżowe. Piec 15-20 min w temp 225.

 

Sos do grila

 

2 łyżki majonezu, ½ łyżki chrzanu, lub 2 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, sól pieprz- wymieszać wszystko mikserem.

 

 

 

 

Sałatka z ogórków na zimę

 

4 kg ogórków ½ kg marchwi,4 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 garści soli,1 szkl octu, garść zielonej pietruszki, 1 szkl oleju, 1 szkl cukru, pieprz.

Marchew zetrzeć na tarce i sparzyć, ogórki potrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, przeciśnięty czosnek, ogórki, sól, ocet, cukier, oliwę razem mieszamy i wstawiamy na ogień do momentu zagotowania, ciepłe wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

 

Gołąbki z Lubaczowa

 

1 kg kapusty, 1 szklanka ryżu  surowego, ½ kg mięsa mielonego,

3 jajka, 1 cebula podsmażona, 3 łyżki kaszy manny, sól pieprz.

Kapustę posiekać, posolić i odstawić na 40 min i odcisnąć, do kapusty dodać ryż, mięso, kaszę, jaja, cebulę wymieszać i wyrobić masę. Formować gołąbki obtaczać w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. W dużym garnku ustawić gołąbki pionowo i zalać wodą by  je pokryła, dodać kostkę bulionową i wstawić na 1,5 h do piekarnika.       

 

Sos do sałatki

 

1 cebula mała pokrojona w kostkę, 1 ząbek czosnku przeciśniętego, sól pieprz, sok z ½ cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki musztardy – wszystkie składniki włożyć do słoika i dobrze wymieszać.

 

 

 

 

 

 

Surówka ze śledzi

 

2 śledzie solone, 2 garści kiszonej kapusty, 4 ogórki kiszone, 3 duże cebule, wszystkie składniki wymieszać i zaprawić oliwą i pieprzem.

 

Buraki z papryką

 

3kg buraków , 6 dużych papryk czerwonych, 3 cebule.

Buraki ugotować i zetrzeć na tarce, Paprykę i cebulę zmielić w maszynce. Do garnka wlać po ½ szklanki oliwy, octu i cukru, oraz dużą łyżkę soli- składniki zagotować i połączyć z burakami podgrzać do zagotowania, gorące nakładać do słoików i pasteryzować.

 

Kiszenie ogórków

Na 1litr wody 1 łyżka soli gotującą wodą zalewamy słoiki.

 

Sałatka

40dkg sera – zetrzeć, 30 dkg szynki, mały słoik pieczarek, 3 ogórki kiszone- wszystko pokroić w kostkę wymieszać i dodać majonezu.

 

Chrzan

1 kg chrzanu,2 łyżeczki kwasku, 2 szklanki wody, 1 łyżka cukru.

 

Sałatka z ogórków

½ kg ogórków, 2 ząbki czosnku,1 cebula, zielona pietruszka, 3 łyżki oleju, sól pieprz kwasek cytrynowy, cukier, do smaku. Ogórki obrać i pokroić w kostkę dodać przyprawy wymieszać.

 

 

 

 

Kisiel z porzeczek

 

½ l gorącej wody, wrzucić 1 szklankę porzeczek pogotować 5 minut

przetrzeć przez sito, osłodzić do smaku, w niewielkiej ilości wody rozmieszać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej- wlać to do gotującego się wywaru.

 

Zalewa do marynat ( ogórków)

3 litry wody, ½ l octu, ½ szkl soli, 2,5 szkl cukru zalewa powinna być ciepła nie gotować zalewać i pasteryzowć.

 

Schab nadziewany śliwkami lub morelami

 

1 kg schabu bez kości, śliwki suszone bez pestek, 1 jajko, tarta bułka, tłuszcz, sól, pieprz.

W środku schabu przebić dziurę i wkładamy owoce mogą być jednego rodzaju lub na przemian śliwki i morele. Schab posolić popieprzyć i zostawić na 15 minut lub dłużej. Panierować 2 krotnie w jajku i bułce, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dać do naczynia lekko podlać wodą i wstawić do piekarnika  nie przykrywać tylko położyć folię i piec ok. 2 h.

 

Karczek z kminkiem

 

Karczek  popikować 2 ząbkami czosnku, posolić popieprzyć, obsmażyć posypać majerankiem, podlać wodą, nakryć i dusić pod przykryciem.

 

Dziadkowy grzaniec

¼ l wódki, 5 dkg masła, 10 dkg czekolady gorzkiej, 4 łyzki cukru pudru- składniki oprócz wódki rozpuścić i powoli wlewać alkohol –podawać gorące.

Sałatka z papryki od p. Heleny

 

0,5 kg papryki,3 cebule, 4 łyżki oleju,3 pomidory, sól, pieprz, natka pietruszki, jabłko. Paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w półkrążki, włożyć na rozgrzany olej podsmażyć nie rumienić, dodawać pokrojoną paprykę osolić i skropić wodą, przykryć i dusić 5 min. Następnie dodać obrane i pokrojone pomidory, razem zagotować, przyprawić do smaku pieprzem i natką pietruszki. Razem z pomidorami można dodać jedno starte kwaśne jabłko. Włożyć do słoików i pasteryzować 30 min.

 

Jajka w kminku

 

Jajka ugotować na twardo i ostudzić, z kminku ugotować mocny wywar, skorupkę ugotowanych jajek mocno tłuczemy i wkładamy do zimnego wywaru z kminku.

 

Sos do spagetti

 

1 cebula, 1marchew,1 pietruszka, seler zemleć lub potrzeć na tarce o małych otworach, dać na olej i podsmażać 15 min. Następnie podsmażamy 20 dkg mięsa mielonego około 10 min i dodajemy do jarzyn. Do tego dodajemy ok. ¾ l przecieru pomidorowego lub 2 łyżki pasty pomidorowej, oraz 2 szklanki wody i 1 kostkę rosołową, oraz sól,  pieprz, oraz szczyptę goździków. Gotujemy sos ok.1,5-2 h.

 

Zupa chrzanowa wielkanocna

Utarty chrzan można sparzyć na sitku i dodać go do wywaru z szynki chwilę pogotować, zaciągnąć zupę mąką i dolać gorącego przegotowanego mleka, następnie rozbić jajko i wlać do niego trochę zupy mocno wymieszać, żeby się nie ścięło i wlać do pozostałej zupy. Dodać szynki, kiełbasy i ugotowanych jajek.

Sałatka z buraczkiem

 

1 ugotowany burak, 1 marchew, 1 jajko, 15 dkg sera żółtego, czosnek  dość dużo, 2 ziemniaki, 1 cebula, 1 majonez.

Ugotowane ziemniaki pokroić w paski  na to ułożyć pokrojoną cebulę i zalać to majonezem, następnie ułożyć marchew pokrojoną w paski na to warstwa majonezu, buraki zetrzeć na tarce i ułożyć na poprzednie warstwy, a nato czosnek i ponownie majonez, następnie układamy warstwę startego sera, i resztę majonezu na górę układamy jajko pokrojone w plastry.

 

Marmolada

 

1,5 kg jabłek, 1,5 kg śliwek 0,5 kg cukru. Jabłka zetrzeć na tarce i przesypać połową cukru, śliwki wypestkować i zmielić w maszynce  zostawiamy na noc , dodajemy resztę cukru i 30 min smażymy.

 

Ciasto drożdżowe na pizzę

 

3 szklanki mąki, torebka drożdży, szczypta soli i cukru, dodać wody do wyrobienia ciasta na końcu dodać łyżkę oliwy.

 

Słonina

 

0,5 kg słoniny, 0,10 dkg boczku, 1 jabłko, 1 cebula ,2 ząbki czosnku, majeranek, sól pieprz – słoninę roztopić, zetrzeć jabłko, pokroić cebulę i zgnieść ząbki czosnku i pokroić boczek wszystko razem przetopić.

 

 

 

 

Tort z tuńczykiem

2 śmietany ½ litra tortowe, 2 słoiki majonezu, 2 chleby tostowe duże 2-3 pory, tuńczyk w oleju, dowolne dodatki do dekoracji pomidor , ogórek  konserwowy, papryka itp. Śmietanę ubić i wymieszać z majonezem. Układać warstwy chleba tostowego, na to masę majonezową posypaną tuńczykiem oraz sparzona i ostudzoną pora, wierzch posmarować resztą masy i dowolnie udekorować .

 

Ajerkoniak

 

10 żółtek, 300ml śmietany 12, 300g cukru pudru, 250 ml spirytusu, 250 ml brendy – żółtka utrzeć z cukrem dodać śmietanę i na końcu wódkę, może być cukier waniliowy.

 

Czekoladówka

 

2 jajka 11/4 szkl cukru, 2 łyżki suchego mleka, 2 łyżki kakao, ½ l wódki.

 

Zalewa do papryki

1l wody,1/4 szkl octu, 1 łyżeczka soli, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, na wierzch każdego słoika 1 łyżeczkę oliwy.

 

Sałatka z cukini na zimę

 

4 kg cukini, 5 cebul, 4 marchewki – cukinię poszatkować i  posolić poczekać aż  puści sok. Odcisnąć sok  dodać pokrojoną w kostkę cebulę i potartą marchew. Zalewa – 1 szklanka octu, 1 szkl oliwy, 3 łyżki soli,5 łyżek cukru, 1 łyżka pieprzu, ziele angielskie wszystko wymieszać i wkładać do słoików pasteryzować 15 minut.

 

 

Surówka z papryką z ryżem

 

1 szklanka ryżu,4-5 papryk, 1 szklanka groszku, 1 szkl kukurydzy, 4 jabłka średnie, 1,5 szkl potartego selera, majonez, może być gotowany kurczak lub szynka. Ryż ugotować na półmiękko, przelać zimna wodą i ostudzić, dodać groszek , kukurydzę, seler zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i  przelać go gorącą wodą żeby nie sczerniał, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrajać w paseczki, wszystko razem wymieszać , dodać majonez , sól pieprz.

 

Jajka na osteoporozę

Umyte starannie jajka zalać sokiem z cytryny i zostawić na 10 dni. Po tym czasie wyciągnąć ostrożnie jajka , pozostały płyn pić po 1 kieliszku dziennie.

 

Ciasto do kalafiora

 

8 łyżek mleka, 10 dkg mąki, 1 jajko wszystko razem zmiksować.

 

Kluski na parze

½ kg mąki , 2dkg drożdży, 2 łyżki cukru, 5 dkg margaryny, może być trochę oliwy, 2 jajka 1 szklanka mleka, trochę soli.

W letnim mleku rozpuścić drożdże dodać trochę mąki i zrobić rozczyn  jajka ubić z cukrem, gdy rozczyn wyrośnie dodajemy jajka mąkę, wyrabiamy pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz, pozostawiamy do wyrośnięcia . Wałkujemy i wykrawamy szklanką  krążki które pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy na parze.

 

 

 

 

Twaróg

 

1kg sera , 1 łyżka mielonego kminku, ½ łyżeczki papryki mielonej, sól, pieprz do smaku dobrze wymieszać i włożyć do woreczka z gazy, przycisnąć deską na 12 h , wyciągnąć z woreczka i kroić na plastry.

 

Keczup

 

2kg pomidorów, ½ kg jabłek, 3 cebule, 1 łyżka gorczycy,1 szklanka cukru,1/2 szklanki octu, po 1 łyżeczce cynamonu i papryki ½ łyżeczki soli. Pomidory, jabłka i cebulę razem pogotować przetrzeć przez sito dodać przyprawy i razem zagotować wlać do słoików i pasteryzować 15 min.

 

Pomidory w całości w zalewie octowej

 

1lwody, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 łyżki octu,1/2 szklanki cukru, 1 ½ łyżki soli, ziele angielskie, liść laurowy- woda powinna być przegotowana i ostudzona następnie dodać do niej pozostałe składniki zalać pomidory i pasteryzować 15 min.

 

Pomidory w zalewie pomidorowej

 

Z pomidorów zrobić przecier i przetrzeć przez sito, pozostałe pomidory sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą a następnie obrać ze skórki i układać w słoikach,  przecier solimy do smaku i dodajemy trochę cukru, można dodać kawałek selera, liść bazylii , zalewamy przecierem zamykamy i pasteryzujemy 15 min.

 

 

 

Jagodzianki

1 kg mąki pszennej, 30dkg masła,4 łyżki cukru, 4 żółtka 1 szklanka kwaśnej śmietany, 10 dkg drożdży, 3 szklanki jagód,1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Drożdże pokruszyć do mąki, dodać wszystkie składniki roztopiony tłuszcz, dobrze wymieszać i wyrobić ciasto, jagody wymieszać z cukrem i mąką, z ciasta formować okrągłe bułeczki, zrobić wgłębienie włożyć 1 łyżkę jagód i zakleić przed wstawieniem do piekarnika jajkiem i cukrem.

 

Biszkopt z truskawkami

 

4 jajka , ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szkl  cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia .Pianę ubić z białek dodać cukier ubijać  i powoli żółtka rozmieszane z octem mąkę z proszkiem wymieszać lekko piec 30 min.

2 jajka, kostka margaryny lub masła ¾ szklanki cukru. Jaja ubić z cukrem, masło utrzeć dodać utarte jajka do tego dodać truskawki pokrojone na ćwiartki lekko wymieszać, wylać na biszkopt można poukładać jeszcze trochę owoców na wierzch i zalać galaretką.

  

Raffaello

 

Upiec biszkopt i podzielić go na 2 części. Jedną część pokruszyć.

Krem : ½ l śmietany 30%, 2 torebki śmietan fix, 20 dkg kokosu, 1 szklanka ajerkoniaku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałe składniki + pokruszony biszkopt, na wierzch posypać drobnymi orzechami.

 

 

 

 

Pączki z serem

4 jajka, 2 szklanki mąki, 6 łyżek cukru, 5 łyżek kwaśnej śmietany,   1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki płaskie sody, ½ kg sera białego zmielonego. Wszystkie składniki dobrze wyrobić można ręką, następnie zmoczyć ręce i formułować małe kulki i  wrzucić na gorący tłuszcz

 

Śledzie świąteczne

1kg matiasów, 3 cebule, 1 słoik keczupu, 19 dkg rodzynek, 1 łyżka miodu, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać sparzone rodzynki, keczup i miód. Przygotować na jeden dzień przed spożyciem.

 

Opi...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin