BIEGUNKA.docx

(17 KB) Pobierz


BIEGUNKA

Biegunka

Szybka pomoc na biegunkę

Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypać 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej , zamieszać i wypić od razu . W razie potrzeby powtórzyć.


Biegunka

2-3 duże liście sałaty, gruszka lub jabłko, marchew, słodki ziemniak, 1/4 do 1/3 bulwy kopru włoskiego.

http://terapiasokami.pl/Sokoterapia_w_Chorobach/Biegunka,6753,1.html 


Jak postrzymać biegunkę?

Maślanka wbrew przekonaniom jest bardzo dobrym i tanim sposobem domowym na biegunkę. Należy ją pić 3 razy dziennie po pół szklanki z odrobiną soli. Bakterie zawarte w maślance pomagają uzypełnić właściwą florę bakteryjną.

Zupa marchewkowa jest łatwym i prostym domowym sposobem na rozwolnienie. Pół kilograma marchewki zalać 150 ml wody. Gotować aż do momentu, kiedy z marchewki zrobi się papka. Następnie wyciskamy sok z otrzymanej papki i uzupełniamy wodą, tak aby wszystkiego było 1 litr. Pijemy co pół godziny w przypadku ostrej biegunki. Marchew jest cennym źródłem sodu, potasu, wapnia, siarki, magnezu i pektyn. Działa przeciwzapalnie i zapobiega odwodnieniu.

http://www.domowesposoby.com/biegunka.html#HCB_comment_bo

Biegunka - przyczyny i leczenie biegunki

Biegunka może się pojawić w różnych okolicznościach, niemniej zawsze jest uciążliwym problemem. Narażeni na nią są w równym stopniu dorośli jak i dzieci. Na szczęście można uchronić się przed jej gwałtownym przebiegiem i konsekwencjami. Biegunka to nic innego jak obrona organizmu przed atakiem substancji toksycznych. Mamy z nią do czynienia, kiedy zwiększa się liczba stolców o płynnej konsystencji i powiększonej objętości. 

Podrażnione jelita kurczą się i przyspieszają przesuwanie się pokarmu. 

Za wywołanie biegunki może być odpowiedzialna inwazja bakteryjna błony śluzowej jelita lub ekspozycja jelita na działanie toksyn wytwarzanych przez mikroorganizmy. 

Biegunka może się pojawić w zakażeniach nie związanych z układem pokarmowym, jak zapalenie ucha środkowego, zapalenie płuc czy też grypa żołądkowa. 

Z reguły ustępuje po 2-3 dniach, ale może mieć charakter przewlekły i utrzymywać się nawet do paru miesięcy. 

Przyczyny powstania biegunki

Biegunka jest wywoływana przez szereg różnych przyczyn. Wśród dzieci będą to najczęściej infekcje przewodu pokarmowego na tle zakażeń wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych, uczulenia lub nietolerancje pokarmowe, błędy w żywieniu lub powikłania po antybiotykoterapii. 

Źródłem biegunek u dorosłych może być nerwica, nadczynność tarczycy, uczulenia bądź nietolerancja pokarmów (np. mleko), leki, zatrucia pokarmowe, choroby układu pokarmowego (np. wrzodziejące zapalenie jelit), nowotwory. 

Rodzaje biegunek

Kryterium podziału biegunek są objawy i formy zaburzeń czynności jelit. 

Biegunka osmotyczna - spowodowana obecnością trudno wchłanianych i osmotycznie czynnych substancji w świetle jelita np. środków przeczyszczających bądź brakiem enzymu laktazy. Biegunka z reguły ustępuje po zastosowaniu głodówki lub zaprzestaniu spożywania nietolerowanych pokarmów np. mleka. 

Biegunka toksyczna (wydzielnicza) - powstaje w następstwie kontaktu z mikroorganizmami, których nie toleruje nasz organizm. Liczne bakterie (np. gronkowiec złocisty, salmonella) ,wirusy bądź pierwotniaki wytwarzają toksyny. Wskutek ich działania komórki wydzielają duże ilości płynu i elektrolitów do światła jelita, rozcieńczając tym samym masy kałowe i powodując luźne wypróżnienie. Nie ustępuje po zastosowaniu głodówki, często towarzyszy jej gorączka.

Domieszka krwi, ropy lub śluzu w stolcu może świadczyć o czerwonce bakteryjnej lub pełzakowej, a także o innych nieswoistych zapaleniach jelita grubego jak choroba Leśniowskiego - Crona lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a także o polipie lub raku dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Biegunka związana z motoryką jelit - najczęściej powstaje w wyniku stresu. Pokarm przesuwany jest zbyt szybko, w efekcie jelito nie nadąża z prawidłowym trawieniem, osuszeniem i uformowaniem kału. 

Biegunki mogą towarzyszyć antybiotykoterapii. Zażywanie niektórych antybiotyków narusza równowagę naturalnej flory bakteryjnej jelit antybiotyki niszczą nie tylko niepożądane bakterie, ale również te pożyteczne. Do przywrócenia właściwej flory bakteryjnej jelit służą probiotyki. 

Najczęściej biegunki dzielimy na ostre i przewlekłe:

Ostre trwają do 10 dni, natomiast przewlekłe powyżej 10 dni. Za główną przyczynę ostrej biegunki uznaje się zakażenia bakteryjne lub toksyny bakteryjne spożyte wraz z pokarmem, Innymi słowy, ostra biegunka bardzo często jest konsekwencją niewłaściwej higieny a także ataku gronkowca lub salmonelli.

Najważniejszymi przyczynami biegunek przewlekłych są zaburzenia trawienia, alergie pokarmowe, leki przeczyszczające, nowotwory. 

Radość z podróżowania i poznawania zakątków świata może nam popsuć biegunka podróżna. Najczęściej jest reakcją organizmu na zmianę wody i kuchni, nieodpowiednie warunki sanitarne i higieniczne. Charakteryzuje się co najmniej dwukrotnie większym wzrostem częstości oddawania luźnych stolców. Zdarza się u ok. 40% wszystkich podróżujących. Z tym rodzajem biegunki powiązane są inne czynniki zakaźne (bakterie, wirusy, pasożyty). Najczęstszą przyczyną jest enterotoksyczna Escherichia coli. 
Największym czynnikiem zagrożenia w biegunce podróżników jest kraj, do którego się przyjeżdża. Regiony dużego zagrożenia to kraje rozwijające się Ameryki Łacińskiej, Afryki, Środkowego Wschodu i Azji. Średni stopień zagrożenia występuje w basenie Morza Śródziemnego, Chinach i Izraelu, podczas gdy regiony małego zagrożenia obejmują Amerykę Północną, północną Europę, Australię i Nową Zelandię. 

Czy biegunki należy się obawiać

Największym zagrożeniem w biegunce jest odwodnienie i utrata soli mineralnych (elektrolitów), zwłaszcza sodu i potasu, może być także powikłana ciężką kwasicą. Szczególnie narażone są osoby starsze oraz dzieci.

Biegunki nie należy lekceważyć. Zaniedbania mogą prowadzić do zaburzenia pracy nerek, a w skrajnych przypadkach, do zapalenia stawów lub ropnych zmian w innych narządach.

Na niepowikłane ostre biegunki (wodnisty stolec bez krwi i śluzu) stosuje się probiotyki i nawadnianie. Probiotyki pomagają przywrócić właściwy skład mikroflory jelitowej. Przy biegunkach warto sięgnąć po synbiotyk Multilac, który zawiera aż dziewięć wyselekcjonowanych szczepów żywych kultur bakterii probiotycznych oraz składnik prebiotyczny - oligofruktozę. Dzięki innowacyjnej technologii enkapsulacji, bakterie probiotyczne zawarte w preparacie Multilac charakteryzują się znacznie zwiększoną 
odpornością na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci oraz enzymy trawienne. Żywe szczepy bakterii probiotycznych przywracają i utrzymują równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, a składnik prebiotyczny stanowi źródło energii potrzebne dla rozwoju bakterii probiotycznych. W ten sposób znacznie ograniczymy możliwość wystąpienia biegunki, a przynajmniej złagodzimy jej przebieg. Pamiętajmy, by zacząć stosować Multilac na kilka dni przed planowanym wyjazdem. Wystarczy jedna kapsułka dziennie. 
Dzięki technologii enkapsulacji Multilac nie wymaga przechowywania w lodówce, zatem może być niezwykle pożytecznym towarzyszem naszych przygód podróżniczych. 

Konsultacje z lekarzem

Bezwzględnie powinniśmy zasięgnąć porady lekarza, jeśli biegunka trwa powyżej 48 godzin, a także jeśli zaobserwujemy u siebie objawy świadczące o zatruciu pokarmowym i gwałtownym przebiegu biegunki. Będą to liczne wypróżnienia w ciągu doby, luźne, wodniste stolce ze śluzem lub krwią, wymioty, bóle brzucha. Może też pojawić się gorączka, ale nie musi. 

Zlekceważenie biegunki może prowadzić do groźnych powikłań, takich jak odwodnienie, niedobory elektrolitowe, niedokrwistość, wstrząs - osłabienie połączone ze spadkiem ciśnienia krwi i zaburzeniami świadomości. 

Roztropność przede wszystkim

Przebywając w niesprzyjającym środowisku, zwiększamy ryzyko wystąpienia biegunki. Nie zawsze zdołamy jej zapobiec, ale stosując się do kilku wskazówek, przynajmniej złagodzimy jej przebieg. Zagrożenie rozwoju biegunki zmniejsza odpowiednio wybrane i przygotowane pożywienie, w tym woda. Powinno się unikać spożywania nie gotowanych jarzyn, nie dogotowanego mięsa oraz ryb. Dieta powinna być urozmaicona i bogata w składniki odżywcze. 

Jeśli w trakcie występowania biegunki zauważymy znaczny spadek ilości oddawanego moczu, może to doprowadzić do zatrucia organizmu. Pamiętajmy zatem o regularnym nawadnianiu organizmu. 

Przez pierwsze dni dobrze jest zrezygnować ze stałych pokarmów i ograniczyć się do picia płynów. Wskazana jest ciepła przegotowana woda, niegazowana woda mineralna, słaby napar z mięty i herbaty. Potem jadłospis można urozmaicić o kleiki zbożowe. 

Przestrzegajmy rygorystycznie zasad higieny. Myjmy ręce przed każdym posiłkiem, a owoce i warzywa przed spożyciem. Starajmy się unikać jedzenia w pośpiechu. 

Wzbogaćmy swoją apteczkę o synbiotyk Multilac. W jednej kapsułce zawarte jest aż 4,5 mld bakterii probiotycznych, co pozwala na stosowanie synbiotyku tylko raz dziennie. Nie zawiera mleka, kazeiny ani konserwantów, dzięki czemu jest bezpieczny także dla osób z alergią na produkty z tych grup. 


Domowe sposoby

Jeśli biegunka ma łagodny przebieg możemy spróbować domowych sposobów leczenia. Zamiast preparatów chemicznych dostępnych bez recepty w aptekach, leczenie biegunki powinniśmy rozpocząć metodami tradycyjnej, domowej medycyny. Najbardziej skuteczne z tych sposobów to:

marchewkowa papka czyli ugotowana i zmiksowana zupa marchwiowa o konsystencji grysiku;
kisiel z siemienia lnianego (wsypujemy łyżkę siemienia na szklankę wody i gotujemy przez 15-20 minut, następnie odcedzamy); siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, jest bowiem bardzo popularnym środkiem osłonowym przy różnych dolegliwościach układu pokarmowego;
ziołowe napary na biegunkę do najczęściej stosowanych należą napary z pierwiosnka lekarskiego, koniczyny polnej i koszyczka rumianku;
czarna jagoda najlepiej działają suszone jagody lub specjalna nalewka z jagód;
jarzębina lecznicze właściwości wywaru z suszonych owoców jarzębiny były znane już w starożytności; jej owoce są bogate w garbniki i pektyny oraz witaminy C, E, K i PP;
Dodatkowo w czasie biegunki należy szczególnie dbać o zachowanie higieny, ograniczyć spożywanie surowych warzyw i owoców, w tym także soków owocowych. W jadłospisie potrawy smażone i pieczone powinny zostać zastąpione przez gotowane i duszone. Z diety powinna być także wykluczona kawa oraz napoje gazowane i alkoholowe. Należy natomiast pić dużo niegazowanej wody mineralnej i odpoczywać.

Terapia ogólna polega na nawodnieniu organizmu, najlepiej poprzez picie dużych ilości wody, czarnej lub zielonej herbaty oraz roztworów elektrolitycznych. Sól można uzupełnić spożywając np. słone paluszki. Zwłaszcza u niemowląt, małych dzieci oraz ludzi starszych może dojść do zagrożenia życia wskutek odwodnienia.

SUROWCE:

Owoc borówki czernicy (Myrtilli fructus)

Działanie: ściągające wskutek zawartości garbników
Wskazania: w leczeniu biegunek stosować wyłącznie owoce suszone, świeże zawierają sok z kwasami owocowymi o działaniu przeczyszczającym, ze względu na walory smakowe zalecany zwłaszcza dzieciom
Dawkowanie/zastosowanie: Wg Komisji E dawka dobowa 20-60,0g surowca w postaci odwarów,
owoce suszone: wielokrotnie w ciągu dnia rzuć 1 łyżkę stołową całych jagód

Kora dębu (Quercus cortex)

Działanie: ściągające wskutek zawartości garbników
Inne oddziaływania/interakcje: w użytku wewnętrznym możliwe zmniejszenie resorpcji alkaloidów oraz innych substancji zasadowych
Wskazania: Silnie ściągające działanie naparów często nie jest tolerowane, dlatego w użytku wewnętrznym preferuje się tabletki lub kapsułki. Ze względu na silnie garbujące, a przez to i wysuszające działanie surowca należy ograniczyć przyjmowanie do 1-2 tygodni.
Dawkowanie/zastosowanie: Wg Farmakopei Polskiej VI doustna dawka jednorazowa i dobowa: 3,0g surowca w postaci odwarów

Liście jeżyny fałdowanej (Rubi fruticosi folium)

Działanie: ściągające, przeciwbiegunkowe (garbniki), przeciwbakteryjne
Dawka/zastosowanie: Wg Farmakopei Polskiej VI doustna dawka jednorazowa i dobowa: 4,5g surowca w postaci odwarów




Zgłoś jeśli naruszono regulamin