Syrop lipowy
Domowe lekarstwo na zimowe przeziębienia.
Działa napotnie i łagodzi kaszel.
Z dzieciństwa pamiętam zbieranie kwiatostanów lipy
i suszenie w bawełnianych przewiewnych workach.
Nie przepadam za lipową herbatką,
zapach jest zbyt słodki, mdły.
Syrop jest rewelacyjny w smaku.
Zapach pozostał ten sam - mdły, bardzo słodki.
Ale smak, dzięki dodaniu cytryny jest bardzo przyjemny.
Wykonanie nie wymaga dużej pracy, oczywiście nie licząc procesu zrywania kwiatostanów:))))
Składniki:
- 2 duże garście kwiatostanów lipy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna
1.Gotujemy syrop, dodajemy sok z cytryny.
2.Gorącym syropem zalewamy kwiatostany lipy.
3. Odstawiamy na 2 dni - mieszamy delikatnie raz dziennie.
4. Po dwóch dniach syrop zlewamy i doprowadzamy do wrzenia.
5. Gorącym syropem napełniamy butelki, zakręcamy i gotowe.
Syrop pasteryzowany przechowujemy w piwniczce, lub szafce kuchennej.
DZIACHO1966