Nalewka wisniowa slodkaZestaw na 2 litry wodki o mocy 30ż.2 kg aromatycznych, dojrzalych wisni,2 kg cukru krysztalu,1,6 l spirytusu o mocy 60ż.1. Przebrac wisnie, odrzucic ogonki i owoce niedojrzale lub uszkodzone, wyplukac kilkakrotnie zimna woda na cedzaku.2. Wydrylowac wisnie, po czym wraz z 1/5 wszystkich pestek wrzucic je do gasiorka o pojemnosci 5 l, zasypac cukrem i nie mieszajac, gasiorek zakorkowac. Odstawic na 7-10 dni.3. Gdy rozpusci sie caly cukier, zawartosc gasiorka dobrze wymieszac. Wytworzony syrop zlac przez cedzak lub sito do emaliowanego garnka o pojemnosci 3 l.4. Doprowadzic syrop na malym ogniu do wrzenia. Gdy powstajaca obficie pianaopadnie, zebrac jej reszte i usunac. Uzyskany surop mozna uzywac do napojowlub po zakonserwowaniu spirytusem do wyrobow wisniowek slodkich.5. Przygotowac nalewke: litr spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 650 ml wody iuzyskane 1,6 l spirytusu o mocy ok. 60ż wlac do pozostalych w gasiorku pozlaniu syropu wisien. Spirytus dobrze wymieszac z wisniami i gasiorekszczelnie zamknac.6. Macerowac 5-6 dni, po czym zlac nalew znad owocow, przefiltrowac przez bibule lub wate i rozlac do butelek.- Chcac uzyskac mocniejsza i mniej slodka nalewke, nalezy do otrzymanych 2 lnalewki dodac 400 ml spirytusu o mocy 95ż. Po wymieszaniu powstanie 2,3 lnalewki o mocy 40ż.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 46.
WiatremCzesana