WADEMEKUM BHP W ROLNICTWIE. PORADNIK BHP W GOSPODARSTWIE ROLNYM.pdf
(
5340 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - poradnik_minrol[5] 11.03.2009r..doc
„BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY
W GOSPODARSTWIE ROLNYM”
PORADNIK DLA DORADCÓW ROLNYCH
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa 2009
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
Europa inwestująca w obszary wiejskie
Materiał opracowany w Departamencie Doradztwa, Oświaty Rolniczej i Nauki
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Autor: Andrzej Kulka
Recenzja:
dr hab. inż. Józef Cież
mgr Andrzej M. Ziętek
Współpraca merytoryczna:
Krzysztof Bielecki - Centrala KRUS
Józef Gierasimiuk - Centralny Instytut Ochrony Pracy
Zdzisław Ginalski - Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział Radom
Elżbieta Karnafel-Wyka - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Marek Madej - Agencja Nieruchomości Rolnych
Waldemar Miłkowski - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zbigniew Rapacki - Centrala KRUS
Zbigniew Serwański - Główny Inspektorat Pracy
Joanna Żurawińska - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Departament Hodowli i Ochrony Roślin
Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii
Departament Płatności Bezpośrednich
2
Szanowni Państwo,
Mam przyjemność przedstawić Państwu powstały z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i
Rozwoju Wsi PORADNIK DLA DORADCÓW ROLNYCH Z ZAKRESU BEZPIECZEŃSTWA I
HIGIENY PRACY W GOSPDARSTWIE ROLNYM, który wpisuje się w działanie „Szkolenia
zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie" oraz działanie „Korzystanie z usług
doradczych przez rolników i posiadaczy lasów " z PROW 2007-2013.
Niniejszy poradnik został opracowany z myślą, iż posłuży on Państwu jako narzędzie
edukacyjne w procesie szkolenia rolników z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,
stanowiąc jednocześnie integralną część przewodnika dla doradców dotyczącego
minimalnych wymagań wzajemnej zgodności dla gospodarstw rolnych.
Celem tego opracowania jest upowszechnienie wiedzy z zakresu bhp, kształtowanie
właściwych postaw podczas wykonywania prac w gospodarstwie rolnym oraz utrwalanie
nawyków, które pozwolą zapewnić bezpieczeństwo rolnikowi oraz osobom z nim
współpracującym.
W poradniku znajdziecie Państwo szeroko nakreślone spektrum zagrożeń
występujących w pracy związanej z prowadzeniem gospodarstwa rolnego oraz wskazanie
skutecznej ich eliminacji, przepisy prawa unijnego, które ze względu na członkostwo Polski w UE
implementowane są na grunt prawa krajowego i w sposób szczególny regulują ogólne warunki
bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie, jak również dobre praktyki bezpieczeństwa pracy
podczas prac wykonywanych przez rolników.
Mam nadzieję, że prezentowany materiał usystematyzuje Państwu wiedzę i przyczyni się do
tego, aby szkolenia oraz kontakty z rolnikami zaowocowały podniesieniem poziomu świadomości
zagrożeń zawodowych wśród producentów rolnych. Liczę na Państwa dalszy, również owocny
udział w przeobrażaniu polskiego rolnictwa, a tym samym na trwały spadek wypadkowości w
rolnictwie.
Jednocześnie pragnę zapowiedzieć, że w tym obszarze zagadnień będziemy Państwa nadał
wspierać, a przedstawiony materiał na bieżąco aktualizować.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Marek Sawicki
Warszawa, marzec 2009 r.
3
Spis treści
I.
CELE SZKOLENIA ...................................................................................................................................6
II.
OGÓLNE INFORMACJE NA TEMAT BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY W GOSPODARSTWIE ROLNY .....7
2.1
O
CENA RYZYKA ZAWODOWEGO
................................................................................................................7
2.2.
W
YPADKI I CHOROBY ZAWODOWE
............................................................................................................8
2.2.1.
Główne przyczyny i skutki wypadków ................................................................................................8
2.2.2.
Główne źródła chorób zawodowych.................................................................................................10
2.2.3.
Zgłaszanie chorób zawodowych.......................................................................................................12
2.2.4.
Pierwsza pomoc przedlekarska ........................................................................................................14
2.2.5.
Zgłaszanie wypadków ......................................................................................................................16
2.3.
O
BOWIĄZKOWE UBEZPIECZENIA W ROLNICTWIE
.......................................................................................... 17
2.3.1.
Ubezpieczenia społeczne ..................................................................................................................17
2.3.2.
Pozostałe ubezpieczenia obowiązkowe............................................................................................18
2.4.
P
RACA DZIECI I MŁODOCIANYCH W GOSPODARSTWIE ROLNYM
........................................................................ 20
2.5.
Z
ASADY HIGIENY I OCHRONY ZDROWIA
..................................................................................................... 21
2.5.1.
Ład i porządek w obejściach gospodarstwa .....................................................................................21
2.5.2.
Utrzymanie czystości w pomieszczeniach gospodarczych................................................................24
2.5.3.
Dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja............................................................................................25
2.5.4.
Przechowywanie i magazynowanie płodów rolnych ........................................................................26
Lista sprawdzająca dotycząca ogólnych zasad bezpieczeństwa w gospodarstwie rolnym........................................... 30
III.
DOBRE PRAKTYKI BEZPIECZEŃSTWA PRACY W PRODUKCJI ROLNEJ ..................................................... 31
3.1
Z
AGADNIENIA OGÓLNE
......................................................................................................................... 31
3.1.1.
Źródła dobrych praktyk (przepisy, normy, doświadczenie) ..............................................................31
3.1.2.
Bezpieczeństwo w zagrodzie rolniczej ..............................................................................................32
a)
Teren .............................................................................................................................................................. 32
b)
Budynki inwentarskie i gospodarcze .............................................................................................................. 33
c)
Warsztaty naprawcze ..................................................................................................................................... 41
d)
Specyficzne budowle rolnicze ........................................................................................................................46
3.1.3.
Zasady bezpieczeństwa przy eksploatacji sprzętu rolniczego ..........................................................49
a)
Czego należy wymagać od dostawców sprzętu nowego i używanego. .......................................................... 50
b)
Agregatowanie i przechowywanie sprzętu rolniczego ................................................................................... 55
3.1.3.
Zasady bezpieczeństwa podczas prac transportowych ....................................................................58
a)
Transport drogowy......................................................................................................................................... 58
b)
Transport wewnętrzny zmechanizowany....................................................................................................... 60
c)
Transport ręczny ............................................................................................................................................ 62
Lista sprawdzająca stan bhp w zagrodzie rolnej .......................................................................................................... 65
3.2
B
EZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY W PRODUKCJI ROŚLINNEJ
......................................................................... 66
3.2.1.
Zasady bezpieczeństwa podczas uprawy gleby................................................................................66
3.2.2.
Zasady bezpieczeństwa podczas nawożenia gleby i roślin ...............................................................66
a)
Stosowanie nawozów (płynnych i stałych), .................................................................................................... 67
b)
Przechowywanie nawozów mineralnych, organiczno mineralnych i organicznych ....................................... 69
3.2.3.
Zasady bezpieczeństwa podczas siewu, sadzenia i zbioru płodów rolnych ......................................71
3.2.4.
Zasady bezpieczeństwa podczas prac chemizacyjnych i ochrony roślin ...........................................75
a)
Zasady stosowania środków ochrony roślin................................................................................................... 78
b)
Przechowywanie środków ochrony roślin...................................................................................................... 79
3.2.5.
Zasady bezpieczeństwa podczas prac szkółkarskich i sadowniczych................................................82
a)
Zbiór, transport i przechowywanie owoców.................................................................................................. 83
b)
Przygotowanie owoców do przechowywania. ............................................................................................... 84
Lista sprawdzająca stan bhp przy zabiegach agrotechnicznych ................................................................................... 85
3.3
D
OBRE PRAKTYKI BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY W PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
.................................................. 87
3.3.1.
Zasady bezpieczeństwa i higieny przy obsłudze zwierząt gospodarskich.........................................87
a)
Bydło .............................................................................................................................................................. 91
b)
Konie .............................................................................................................................................................. 93
c)
Trzoda chlewna .............................................................................................................................................. 94
d)
Drób ............................................................................................................................................................... 95
4
e)
Inne zwierzęta ................................................................................................................................................ 96
¾
Owce .............................................................................................................................................................. 96
¾
Pszczoły .......................................................................................................................................................... 97
3.3.2.
Biologiczne i środowiskowe uwarunkowania zachowań zwierząt gospodarskich ...........................97
Lista sprawdzająca stan bhp przy chowie i hodowli zwierząt....................................................................................... 99
IV.
DOBRE PRAKTYKI BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY PODCZAS INNYCH PRAC WYKONYWANYCH PRZEZ
ROLNIKÓW................................................................................................................................................ 100
4.1
Ś
CINKA I OKRZESYWANIE DRZEW PILARKAMI ŁAŃCUCHOWYMI I
SIEKIERAMI
..................................................... 100
4.2
C
IĘCIE I OBRÓBKA DREWNA
................................................................................................................. 102
4.3
S
PAWANIE ELEKTRYCZNE I GAZOWE
....................................................................................................... 104
4.4
U
ŻYTKOWANIE NARZĘDZI MECHANICZNYCH
............................................................................................. 106
4.4.1.
Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym....................................................................................106
4.4.2.
Praca narzędziami o napędzie pneumatycznym ............................................................................107
4.5.
P
RACE ZIEMNE
................................................................................................................................. 107
Lista sprawdzająca stan bhp przy innych pracach wykonywanych przez rolników.................................................... 109
V.
MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE (PRZEPISY, NORMY, PUBLIKACJE) ................................................................ 110
VI.
ZAŁĄCZNIKI ...................................................................................................................................... 114
5
Plik z chomika:
StudenciLWSH
Inne pliki z tego folderu:
RYZYKO BIOLOGICZNE ODPADY(49).pdf
(918 KB)
RYZ%20BIOL(49).htm
(40 KB)
promotor_artykul_2008_10_22062[1](49).pdf
(311 KB)
ponadgim_m3_L6(49).pdf
(2000 KB)
operator_w_oczyszczalni_¶cieków[1](49).rtf
(94 KB)
Inne foldery tego chomika:
(1)
BHP
BHP- W ZAKŁADZIE PRACY-Franciszek Małysz
BHP(1)
D_D
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin