gmo.doc

(25 KB) Pobierz

Żywność Modyfikowana Genetycznie - Jest to żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt lub za ich pomocą, które zostały wcześniej ulepszone za pomocą technik inżynierii genetycznej. Są to artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej:

– żywność będąca GMO (np. świeże pomidory i ziemniaki),

– żywność zawierająca przetworzone GMO (np. koncentraty zup z pomidorów, frytki mrożone,  np. czekolada zawierająca lecytynę z transgenicznej soi),

– żywność produkowana z zastosowaniem GMO (np. chleb pieczony z wykorzystaniem transgenicznych drożdży, piwo i inne produkty fermentacji alkoholowej produkowane z zastosowaniem drożdży transgenicznych),

produkty żywnościowe pochodne GMO, lecz nie zawierające żadnych

komponentów „ transgenicznych” (np. olej rzepakowy otrzymywany z

transgenicznego rzepaku, cukier z transgenicznych buraków).

(Rozporządzenie (WE) 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 roku w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i środków żywienia zwierząt).

 

W pracach genetycznych prowadzonych w celu uzyskania żywności transgenicznej dominują
4 kierunki:

1.      Wzbogacenie żywności w składniki podnoszące jej wartość żywieniową

2.      Usuwanie substancji szkodliwych i niepożądanych

3.      Ułatwianie procesów przetwórczych i kształtowanie właściwości sensorycznych

4.      Kształtowanie cech funkcjonalnych żywności pod katem korzystnego wpływu na zdrowie człowieka

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin