Żywność Modyfikowana Genetycznie - Jest to żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt lub za ich pomocą, które zostały wcześniej ulepszone za pomocą technik inżynierii genetycznej. Są to artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej:
– żywność będąca GMO (np. świeże pomidory i ziemniaki),
– żywność zawierająca przetworzone GMO (np. koncentraty zup z pomidorów, frytki mrożone, np. czekolada zawierająca lecytynę z transgenicznej soi),
– żywność produkowana z zastosowaniem GMO (np. chleb pieczony z wykorzystaniem transgenicznych drożdży, piwo i inne produkty fermentacji alkoholowej produkowane z zastosowaniem drożdży transgenicznych),
– produkty żywnościowe pochodne GMO, lecz nie zawierające żadnych
komponentów „ transgenicznych” (np. olej rzepakowy otrzymywany z
transgenicznego rzepaku, cukier z transgenicznych buraków).
(Rozporządzenie (WE) 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 roku w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i środków żywienia zwierząt).
W pracach genetycznych prowadzonych w celu uzyskania żywności transgenicznej dominują 4 kierunki:
1. Wzbogacenie żywności w składniki podnoszące jej wartość żywieniową
2. Usuwanie substancji szkodliwych i niepożądanych
3. Ułatwianie procesów przetwórczych i kształtowanie właściwości sensorycznych
4. Kształtowanie cech funkcjonalnych żywności pod katem korzystnego wpływu na zdrowie człowieka
Elesmera