Biotechnologia.doc

(111 KB) Pobierz

BIOTECHNOLOGIA

Wiesław Przybylski

 

WYKŁAD 1                                          7.10.10r.

Znaczenie gospodarcze i społeczne biotechnologii we współczesnym świecie

 

Konwencja o różnorodności biologicznej ONZ: biotechnologia oznacza zastosowanie technologiczne, które używa systemów biologicznych, organizmów żywych lub ich składników, żeby wytwarzać lub modyfikować produkty lub procesy o określonym zastosowaniu.

 

Biała biotechnologia – zastosowanie w przemyśle. Wykorzystuje ona żywe komórki, np. pleśni, bakterii oraz enzymy do wytwarzania nowych produktów lub inicjowania procesów przetwórczych. Mikroorganizmy wykorzystywane w białej biotechnologii są zwykle zmodyfikowane przy zastosowaniu inżynierii genetycznej.

 

Czerwona biotechnologia jest związana z medycyną i ochroną zdrowia, a wykorzystuje się ją przy tworzeniu nowych leków, w diagnostyce, profilaktyce i leczeniu dotychczas nieuleczalnych chorób. Ulepszone mikroorganizmy wytwarzają antybiotyki, witaminy, szczepionki i białka na użytek medycyny. Preparaty biotechnologiczne stanowią obecnie ok 20% sprzedawanych lekarstw.

 

Biotechnologia czerwona - „zielona rewolucja” w rolnictwie

Wykorzystanie:

-        ulepszanie gatunków roślin uprawnych o dużym znaczeniu gospodarczym

 

Zmodyfikowane zostało większość roślin mających znaczenie dla człowieka



Cele modyfikacji:

-       









odporność na herbicydy – chemiczne środki ochrony roślin (soja, rzepak)

-       



odporność na szkodniki – modyfikacja Bt (kukurydza, bawełna)

-        odporność na choroby wirusowe, grzybowe, bakteryjne

-       











odporność na niekorzystne warunki środowiska

-        poprawa lub nadanie nowych cech jakościowych

 

 

















 











 



 

 

 

 

WYKŁAD 2                                          14.10.2010r.

 

BIOLOGICZNE PODSTAWY PROCESÓW MIKROBIOLOGICZNYCH

 

Mikroorganizmy w biotechnologii

Pozyskiwanie szczepów o znaczeniu technologicznym (skrining), obejmuje zespół zabiegów mających na celu wykrycie i wyizolowanie spośród dużej liczby możliwych drobnoustrojów tych, które odpowiadają stawianym wymaganiom technologicznym.

Mikroorganizmy o użytecznych właściwościach technologicznych stanowią nieznaczną część ich ogólnej populacji w badanej próbce. Z tego powodu niezbędna jest wstępna obróbka próbki w celu wzbogacenia udziału drobnoustrojów o poszukiwanych cechach.

 

Charakterystyka oraz kryteria doboru organizmów

O powodzeniu mikrobiologicznej produkcji różnych metabolitów jest wyselekcjonowanie spośród wielu gatunków i rodzajów mikroorganizmów odpowiednio aktywnego szczepu produkcyjnego.

Szczepy takie, powinny odpowiadać następującym kryteriom:

-        muszą być niepatogenne

-        nie mogą wytwarzać toksycznych metabolitów

-        muszą wykazywać stabilność biologiczną (nie ulegać degeneracji)

 

Ocena cech użytkowych drobnoustrojów przemysłowych

-        wydajność i szybkość tworzenia produktu

-        wzmożona produkcja określonych metabolitów oraz nadawanie prawidłowych cech organoleptycznych produktom

-        szybkość wzrostu

-        stabilność genetyczna i fenotypowa oraz fagooporność

-        wymagania pokarmowe oraz tolerancje na zmienne warunki środowiska

-        czystość i łatwość wydzielania wytworzonego produktu

 

Skrining szczepów

-        Najstarsza metoda skriningu szczepów produkcyjnych to izolowanie ich ze środowisk naturalnych (gleba oraz produkty naturalne). Występujące w nich bakterie, promieniowce i grzyby mikroskopowe zdolne do biosyntezy (antybiotyków), rozkładu (białek) czy biotransformacji (związków steroidowych).

-        Mniej typowe źródła drobnoustrojów: zbiorniki wodne o bardzo dużym zasoleniu, miejsca stale zanieczyszczane ropą naftową, okolice gejzerów, odpady poflotacyjne zakładów przerabiających rudy metali ciężkich.

 

Metody otrzymywania czystych kultur

-        metoda rozcieńczeń Listera,a następnie metoda płytkowa Kocha (→ metoda posiewu redukcyjnego → metoda posiewu powierzchniowego → metoda wgłębna, czyli płytek lanych)

-        metoda kropelkowa Lindnera (stosowana głównie w przypadku czystych kultur drożdży i grzybów strzępkowych)

-        metoda izolowanie czystych kultur z zastosowaniem mikromanipulatora (zalecana w badaniach naukowych)

-        pomocnicze metody wyodrębniania czystych kultur, bazujące na wykorzystaniu różnic fizjologicznych i biochemicznych drobnoustrojów

 

Stabilność cech drobnoustrojów przemysłowych

Powtarzalność procesów biotechnologicznych

-        zabezpieczenie czystości mikrobiologicznej

-        zabezpieczenie maksymalnej żywotności szczepów drobnoustrojów przemysłowych

-        utrzymanie pożądanych cech technologicznych

  • w czasie przechowywania ważne jest, aby pozostałe przy życiu komórki charakteryzowały się cechami biotechnologicznymi na poziomi kultury wyjściowej – należy tak dobrać warunki przechowywania, aby zachować w możliwie najwyższym stopniu wszystkie cechy biologiczne i technologiczne mikroorganizmów
  • nie ma metody uniwersalnej, którą można by zastosować we wszystkich sytuacjach
  • stosunkowo najłatwiej przechowują się drobnoustroje wytwarzające zarodniki lub przetrwalniki, natomiast znaczenie trudniej wegetatywne formy bakterii i fragmenty grzybni wegetatywnej promieniowców i grzybów strzępkowych
  • najprostszy sposób przechowywania drobnoustrojów to umieszczenie namnożonej hodowli w postaci skosów agarowych w temp. +4st. C, gdzie mogą zachowywać żywotność i aktywność biochemiczną od 2 tygodni (bakterie) do kilku miesięcy (grzyby strzępków). Odcięcie dostępu tlenu przedłuża czas przechowywania kultur na skosach.

 

Stosowana metoda przechowalnicza powinna

-        zapewnić maksymalną przeżywalność komórek

-        zminimalizować liczbę komórek uszkodzonych

-        przeciwdziałać spontanicznym mutacjom i selekcji odmian mniej przydatnych w procesie technologicznym

-        ograniczyć przypadkowe zanieczyszczenia

 

Zamrażanie kultur

-        zamrażanie tradycyjne: namnożoną biomasę lub komórki zebrane ze skosów przechowuje się w specjalnych fiolkach w zamrażarce, w temp. - 5 do – 20 st. C, gdzie zachowują swoją żywotność od 1 do 2 lat

-        metody nowsze: zamrażanie w specjalnych zamrażarkach mechanicznych w niskiej temp. Od -60 do -80 st. C lub przy wykorzystaniu ciekłego azotu w temp od -156 do -196 st. C

-        tempo zamrażania: wolne – ok 1 st. C/ min. lub bardzo szybkie 0 od 100 do 1000st. C/ min. Zazwyczaj 1 – 2 st. C/min, dopóki nie uzyska się temperatury kilka stopni powyżej punktu zmiany faz, tj ok -30 st. C. w dalszym etapie temp zamrażania jest większe, co uzyskuje się przez umieszczenie pojemników z ampułkami w pojemniku z ciekłym azotem.

 

Przygotowanie do zamrażania kultur

-        hodowla pod zwiększonym ciśnieniem osmotycznym w obecności zwiększonej zawartości cukrów (np. 6%) oraz alkoholi polihydroksylowych (mannitol, ksylitol, glicerol)

-        powoduje to gromadzenie w komórkach niskocząsteczkowych substancji (prolina, walina i glicyna):

- działają krioochronnie, obniżają temperaturę zamrażania wody

- chronią biopolimery (kwasy nukleinowe i enzymy) przez uszkodzeniami

 

Etapy zamrażania kultur

-        hodowla adaptacyjna w pożywce z podwyższonym ciśnieniem osmotycznym (pożywka mineralna z dodatkiem 6% mannitolu)

-        przygotowanie mieszaniny krioochronnej

-        zawieszenie komórek w mieszaninie krioochronnej

-        głębokie zamrożenie w ciekłym azocie

 

Rozmrażanie kultur

-        decydującą rolę w zachowaniu żywotności komórek odgrywa sposób rozmrażania, które powinno przebiegać możliwie szybko, abynie dochodziło do wtórnego rozrastania się kryształów lodu i zniszczenia komórek

-        najczęściej proces rozmrażania przeprowadza się przez zanurzenie ampułek z zamrożonym materiałem do wody o temp. Ok 40 st. C. Po rozmrożeniu należy usunąć lub rozcieńczyć mieszaninę krioochronną w celu zmniejszenia ciśnienia osmotycznego

-        hodowla namnożonych komórek powinna być przeprowadzona w pożywce o składzie umożliwiającym dobrą regenerację i wzrost komórek

 

Suszenie czystych kultur

-        najprostszy sposób to suszenie hodowli bezpośrednio na podłożu wzrostowym. Zastosowanie do utrwalania grzybów strzępkowych, które obficie zarodkują. Suche konidia mogą utrzymać dużą żywotność nawet przez kilka lat

-        modyfikacja metody: suszenie próżniowe w eksykatorze z substancją higroskopijną (np. P2O5) w temp. Pokojowej

-        przechowywanie........

 

Suszenie rozpyłowe

-        metodę stosuje się w utrwalaniu biomas bakterii, drożdży, preparatów enzymatycznych i antybiotyków

-        przy dużym stopniu dyspersji roztworów, odparowanie wody następuje praktycznie momentalnie, dzięki czemu czynnik suszący o wysokiej temperaturze nie powoduje dużych strat ich aktywności

Zalety suszenia rozpyłowego

-        wysoka jakość gotowego produktu (biopreparatów z niewielką stratą aktywności biologicznej)

-        duża intensywność wymiany ciepła między rozpylanych roztworem a ogrzanym czynnikiem suszącym, zależna od temperatury i wilgotności czynnika suszącego oraz dyspersji roztworu (wielkości kropel)

-        możliwość automatycznego sterowania procesem

-        odwadniania roztworów systemem ciągłym

Wady tej metody

-        mała wydajność odparowania wilgoci w jednostce objętości komory suszenia, co wymusza projektowanie dużych rozmiarów komór

-        relatywnie duże jednostkowe zapotrzebowanie na energię

-        duże koszty inwestycyjne

 

Suszenie fluidyzacyjne

-        polega na oddolnym przepuszczeniu przez warstwę granulowanego produktu ogrzanego powietrza o tak dobranej prędkości, że cała suszona masa zostaje uniesiona, tworząc stan „półzawieszony”, czyli fluidalny, w którym produkt zachowuje stałą swobodę ruchów i podlega intensywnemu mieszaniu, co powoduje, że wszystkie jego elementy są równomiernie owiewane czynnikiem suszącym (powietrzem)

 

Doskonalenie biotechnologicznych cech organizmów

-        wyizolowane ze środowisk naturalnych lub pochodzące z kolekcji mikroorganizmy charakteryzują się aktywnością metaboliczną i innymi cechami technologicznymi często niewystarczającymi do zastosowania w procesie produkcyjnym

-        celem doskonalenia cech technologicznych drobnoustrojów przemysłowych jest zwiększenie wydajności i produktywności procesu technologicznego, obniżenie kosztów surowcowych, a także podniesienie jakości otrzymanego produktu

 

Mutageneza

-        jednym z podstawowych sposobów doskonalenia drobnoustrojów przemysłowych jest mutageneza i selekcja mutantów o cechach korzystnych dla danego procesu biotechnologicznego

-        mutacja jest trwałą zmianą sekwencji DNA prowadząc do powstania zmian genetycznych natomiast mutageneza polega na indukowaniu mutacji w materiale genetycznym danego organizmu

-        efektywnośc procesu mutagenezy zależy od rodzaju użytego czynnika, jego stężenia, fazy wzrostu i warunków hodowli drobnoustroju przed poddaniem komórek działaniu mutagenu, skład środowiska w trakcie trwania procesu, a także sprawności mechanizmów naprawczych

-        mutageny są to związki chemiczne lub rodzaj promieniowania, które powodują wzrost częstotliwości mutacji w organizmie, często związany ze wzrostem śmiertelności komórek, dlatego też zarówno dawka mutagenu jak i czas jej działania muszą być dokładnie dobrane.

 

Rekombinacja genetyczna

-        jest to proces, w wyniku którego powstają nowe układy genów. Stanowi ona bardziej racjonalny, w porównaniu z mutagenizacją, sposób doskonalenia szczepów przemysłowych.

-        Może być ona realizowana dwojako:

- przez hybrydyzację, czyli krzyżowanie szczepów

- przez konstruowanie sztucznych kombinacji genów in vitro i uzyskiwanie ekspresji zaprogramowanej  informacji genetycznej w komórkach wybranego gospodarza

 

Hybrydyzacja

-        polega na wymianie odcinków DNA (rekombinacji) między chromosomami lub genoforami dawcy i biorcy w procesie określanym jako crossing – over, wskutek czego można otrzymać rekombinanty o zmienionym genotypie i nowych właściwościach metabolicznych

-        obok wydajności określonego metabolitu hybrydyzacja poprawia wiele ważnych cech technologicznych szczepów przemysłowych (szybkość wzrostu, zdolność do przyswajania różnych substratów, tworzenie produktów ubocznych, plon biomasy, właściwości reologiczne hodowli)

 

Elektroporacja i elektrofuzja

-        błona cytoplazmatyczna zapewnia integralność komórki, a jednocześnie jest przenośnikiem substancji i sygnałów metabolicznych między cytoplazmą i środowiskiem

-        konsekwencje naruszenia ciągłości błony komórki poddanej impulsowi elektrycznemu są dwojakie:

- elektroporacja: do komórki mogą przeniknąć substancje nieprzechodzące przez błonę natywną

- elektrofuzja: jeżeli impuls stosowany jest w stosunku do komórek ustawionych wzdłuż linii pola i znajdujących się w bliskim kontakcie, może dojść do wymieszania się błon w regionie kontaktu, utworzenia mostka cytoplazmatycznego między różnymi komórkami i wspólnej błony otaczającej cytoplazmy uprzednio oddzielonych komórek, czyli do fuzji komórek

 

 

 

 

 

 

 

 



Zgłoś jeśli naruszono regulamin