Zagadnienia na zaliczenie z przedmiotu Biotechnologia 1. Przedstaw definicje zwišzane z żywnociš modyfikowanš genetycznie 2. Scharakteryzuj metody bezwektorowe otrzymywania organizmów rolinnych modyfikowanych genetycznie 3. Przedstaw modyfikacje genetyczne surowców rolinnych wpływajšcych na jakoć żywnoci i ułatwiajšcych przetwórstwo 4. Przedstaw metody transgenizacji ssaków 5. Omów modyfikacje genetyczne zwierzšt 6. Wymień i opisz ródła węgla w pożywce 7. Scharakteryzuj materiały pomocnicze stosowane w biotechnologii 8. Omów podział technik hodowli dbn ze względu na stan fizyczny pożywki 9. Hodowla cišgła - warunki, zastosowanie 10. Wymień procesy stosowane do wydzielania i oczyszczania produktów biosyntezy w zależnoci od ich zasadniczej funkcji 11. Przedstaw ogólnš charakterystykę metod membranowych Techniki membranowe separacji polegajš na wykorzystaniu różnic szybkoci przenikania skłšdników rozdzielanej mieszaniny przez przegrody (membrany) o różnym stopniu porowatoci. Transport składników mieszaniny przez membranę zachodzi pod wpływem okrelonej siły napędowej. W procesach sepracji membranowej siłš napędowš może być różnica: cinienia, stężenia i potencjału elektrycznego. Membranowe procesy rozdzielania sš stosowane zarówno do rozdzielania roztworów ciekłych, jak i mieszanin gazowych. Różnica cinień: mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, osmoza odwrócona Różnica stężeń: dializa, perwaporacja, pertrakcja, permeacja gazów Różnica potencjału elektrycznego: elektrodializa 12. Opisz liofilizację kultur dbn (warunki, zastosowanie) 13. Suszenie rozpyłowe - wady i zalety, zastosowanie 14. Omów otrzymywanie ksantanu 15. Utrwalenie biologiczne mięs i porduktów mięsnych Utrwalanie biologiczne mięs i prod mięsnych polega na dodaniu do odpowiednio przygotowanego mięsa wybranych drobnoustrojów, aby umożliwić zajcie fermentacji mlekowej. Celem procesu fermentacji w wyrobach mięsnych jest ukwaszenie mięsa lub farszu mięsnego, co zapobiega rozwojowi mikroflory niekorzystnej lub chorobotwórczej, przedłuża trwałoć, zapewnia odpowiedniš barwę produktu oraz jego smak i zapach. W procesie fermentacji drobnoustroje zastosowane w procesie odgrywajš różnš rolę. Bakterie kwasu mlekowego, głównie homofermentatywne laseczki Lactobacillus oraz Pediococcus majš za zadanie produkcję kwasów z cukru zawartego w mięsie lub dodanego. Wytworzony kwas powoduje obniżenie pH, co sprzyja żelowaniu rozpuszczonych białek mięsa i nadaje wyrobom mięsnym (kiełbasie) stabilnš konsystencję - kiełbasę łatwo się kroi, jest zwarta. Obniżenie pH ma też zasadnicze znaczenie przy uzyskiwaniu stabilizacji higienicznej w produkcie gotowym. Niskie pH hamuje wzrost dbn patogennych i gnilnych, takich jak: E.coli, Clostridium botulinum, Salmonella. Do niektórych specjalnych gatunków wędlin surowych stosuje się preparaty zawierajšce drożdże Debaromyces, Streptomyces nadajšych swoisty aromat dzięki enzymatycznej przemianie tłuszczów oraz pleni z rodzaju Penicillum, które rozwijajšc się w obecnoci tlenu tworzš charakterystyczny biały nalot. 16. Przedstaw etapy produkcji piwa - Produkcja brzeczki Brzeczka jest surowcem do produkcji piwa i jednoczenie pożywkš do wzrostu mikroorganizmów, głównie drożdży, które wpływajš na fizykochemiczne i organoleptyczne cechy produktu gotowego. zacieranie słodu filtracja brzeczki gotowanie brzeczki z chmielem oddzielenie osadów chłodzenie brzeczeki fermentacja brzeczki propagacja drożdży zadawanie drożdżami - Fermentacja i dojrzewanie (leżakowanie) piwa - Filtracja piwa - Stabilizacja piwa 17. Scharakteryzuj klasyfikację biosensorów 18. Podaj zastosowanie biosensorów w przemyle spożywczym Zastosowanie biosensorów do monitorowania procesów przemysłowych *Biosensory można stosować jako cišgłe monitory do kontroli danego procesu. Korzyciami takich monitorów procesowych sš: większa efektywnoć, lepsza jakoć i konsystencja produktu oraz niższe koszty operacyjne. *Monitory in-line do bioreaktorów z bakteriami i komórkami zwierzęcymi wymagajš sensorów, które sš pozbawione zanieczyszczeń mikrobiologicznych *Elektroda do oznaczania glukozy *Prace na temat możliwoci otrzymywania bioczujników do pomiaru stężenia takich cukrowców jak fruktoza, maltoza, sacharoza, laktoza. *lzw org-izyna wyznacznik utraty wartoci odżywczej spowodowanej ogrzewaniem. 19. Omów oczyszczanie tlenowe cieków Oczyszczanie tlenowe daje bardzo dużš efektywnoć oczyszczania cieków z zanieczyszczeniami trudno rozkładanymi w tradycyjny sposób cieki wpływajš do zbiornika, w którym sš natlenione, dzięki temu rozwijajš się bakterie, które osadzajš się na kształtkach, czyli plastikowych elementach. Bakterie powstałe w wyniku natleniania cieków osadzajš się na kształtkach i usuwajš ze cieków zanieczyszczenia. Kształtki pływajš w zbiorniku, sš zatrzymywane za pomocš sitka, które stanowi przegrodę w cianie tak, żeby kształtki nie opuszczały tego zbiornika. Te bakterie zostajš w tym zbiorniku, włanie poronięte na kształtkach.
Elesmera