Zagadnienia na zaliczenie biotechno.txt

(4 KB) Pobierz
Zagadnienia na zaliczenie z przedmiotu Biotechnologia

1. Przedstaw definicje zwišzane z żywnociš modyfikowanš genetycznie
2. Scharakteryzuj metody bezwektorowe otrzymywania organizmów rolinnych modyfikowanych genetycznie
3. Przedstaw modyfikacje genetyczne surowców rolinnych wpływajšcych na jakoć żywnoci i ułatwiajšcych przetwórstwo
4. Przedstaw metody transgenizacji ssaków
5. Omów modyfikacje genetyczne zwierzšt
6. Wymień i opisz ródła węgla w pożywce
7. Scharakteryzuj materiały pomocnicze stosowane w biotechnologii
8. Omów podział technik hodowli dbn ze względu na stan fizyczny pożywki
9. Hodowla cišgła - warunki, zastosowanie
10. Wymień procesy stosowane do wydzielania i oczyszczania produktów biosyntezy w zależnoci od ich zasadniczej funkcji
11. Przedstaw ogólnš charakterystykę metod membranowych
Techniki membranowe separacji polegajš na wykorzystaniu różnic szybkoci przenikania skłšdników rozdzielanej mieszaniny przez przegrody (membrany) o różnym stopniu porowatoci. Transport składników mieszaniny przez membranę zachodzi pod wpływem okrelonej siły napędowej.
W procesach sepracji membranowej siłš napędowš może być różnica: cinienia, stężenia i potencjału elektrycznego.
Membranowe procesy rozdzielania sš stosowane zarówno do rozdzielania roztworów ciekłych, jak i mieszanin gazowych.

Różnica cinień: mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, osmoza odwrócona
Różnica stężeń: dializa, perwaporacja, pertrakcja, permeacja gazów
Różnica potencjału elektrycznego: elektrodializa

12. Opisz liofilizację kultur dbn (warunki, zastosowanie)
13. Suszenie rozpyłowe - wady i zalety, zastosowanie
14. Omów otrzymywanie ksantanu
15. Utrwalenie biologiczne mięs i porduktów mięsnych
Utrwalanie biologiczne mięs i prod mięsnych polega na dodaniu do odpowiednio przygotowanego mięsa wybranych drobnoustrojów, aby umożliwić zajcie fermentacji mlekowej. Celem procesu fermentacji w wyrobach mięsnych jest ukwaszenie mięsa lub farszu mięsnego, co zapobiega rozwojowi mikroflory niekorzystnej lub chorobotwórczej, przedłuża trwałoć, zapewnia odpowiedniš barwę produktu oraz jego smak i zapach.
W procesie fermentacji drobnoustroje zastosowane w procesie odgrywajš różnš rolę. Bakterie kwasu mlekowego, głównie homofermentatywne laseczki Lactobacillus oraz Pediococcus majš za zadanie produkcję kwasów z cukru zawartego w mięsie lub dodanego. Wytworzony kwas powoduje obniżenie pH, co sprzyja żelowaniu rozpuszczonych białek mięsa i nadaje wyrobom mięsnym (kiełbasie) stabilnš konsystencję - kiełbasę łatwo się kroi, jest zwarta.
Obniżenie pH ma też zasadnicze znaczenie przy uzyskiwaniu stabilizacji higienicznej w produkcie gotowym. Niskie pH hamuje wzrost dbn patogennych i gnilnych, takich jak: E.coli, Clostridium botulinum, Salmonella.
Do niektórych specjalnych gatunków wędlin surowych stosuje się preparaty zawierajšce drożdże Debaromyces, Streptomyces nadajšych swoisty aromat dzięki enzymatycznej przemianie tłuszczów oraz pleni z rodzaju Penicillum, które rozwijajšc się w obecnoci tlenu tworzš charakterystyczny biały nalot. 

16. Przedstaw etapy produkcji piwa
- Produkcja brzeczki
Brzeczka jest surowcem do produkcji piwa i jednoczenie pożywkš do wzrostu mikroorganizmów, głównie drożdży, które wpływajš na fizykochemiczne i organoleptyczne cechy produktu gotowego.

zacieranie słodu
filtracja brzeczki
gotowanie brzeczki z chmielem
oddzielenie osadów
chłodzenie brzeczeki
fermentacja brzeczki
propagacja drożdży
zadawanie drożdżami

- Fermentacja i dojrzewanie (leżakowanie) piwa
- Filtracja piwa
- Stabilizacja piwa

17. Scharakteryzuj klasyfikację biosensorów

18. Podaj zastosowanie biosensorów w przemyle spożywczym
Zastosowanie biosensorów do monitorowania procesów przemysłowych
*Biosensory można stosować jako cišgłe monitory do kontroli danego procesu. Korzyciami takich monitorów procesowych sš: większa efektywnoć, lepsza jakoć i konsystencja produktu oraz niższe koszty operacyjne.
*Monitory in-line do bioreaktorów z bakteriami i komórkami zwierzęcymi wymagajš sensorów, które sš pozbawione zanieczyszczeń mikrobiologicznych
*Elektroda do oznaczania glukozy
*Prace na temat możliwoci otrzymywania bioczujników do pomiaru stężenia takich cukrowców jak fruktoza, maltoza, sacharoza, laktoza.
*lzw org-izyna  wyznacznik utraty wartoci odżywczej spowodowanej ogrzewaniem.

19. Omów oczyszczanie tlenowe cieków
Oczyszczanie tlenowe daje bardzo dużš efektywnoć oczyszczania cieków z zanieczyszczeniami trudno rozkładanymi w tradycyjny sposób
cieki wpływajš do zbiornika, w którym sš natlenione, dzięki temu rozwijajš się bakterie, które osadzajš się na kształtkach, czyli plastikowych elementach.
Bakterie powstałe w wyniku natleniania cieków osadzajš się na kształtkach i usuwajš ze cieków zanieczyszczenia.
Kształtki pływajš w zbiorniku, sš zatrzymywane za pomocš sitka, które stanowi przegrodę w cianie tak, żeby kształtki nie opuszczały tego zbiornika. Te bakterie zostajš w tym zbiorniku, włanie poronięte na kształtkach.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin