Grochówka.pdf
(
140 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Grochówka
Grochówka
to zupa na przetrwanie zimy. Przeklęte niech będą wszystkie
grochówki z torebki i puszki, grochówkę trzeba zrobić samemu! To bardzo proste i niezwykle
zabawne! Nie, tak naprawdę przygotowanie potraw z wielu roślin strączkowych wiąże się z
pewnym rytuałem, który można potraktować jako symboliczne reformowanie własnego życia
kulinarnego, i dalej, jako oznakę lepszej organizacji naszego życia. Ha, nieźle podkręciłem,
zaraz sprawa się wyjaśni.
potrzebne:
1 (albo trochę więcej) szklanka
grochu żółtego
w połówkach
kawałek
wieprzowiny
z kością (na przykład łopatka) ok. 30 dag
cebula
duża
marchewka
malutka
pietruszka/seler
2 ząbki czosnku, kilka goździków, liście laurowe, sól, pieprz i szałwia, jeśli się jest jej szczęśliwym
posiadaczem, , rewelacyjna jest ze świeżym
majerankiem
(ew. z suszonym majerankiem wrzuconym do
gotowania).
1.
Wieczorem groch dokładnie umyć i odkurzyć czyli wrzucić na sitko i potrzymać chwilę pod
ostrym strumieniem bierzącej wody. Zalać wodą (ok. półtora litra) w dużym garnku i odstawić
do następnego dnia. I teraz błagam, niech mi nikt nie mówi, że ta czynność, która trwa ok. 30
sekund jest trudna do zrobienia. Jeśli ktoś ma kłopoty z namoczeniem poprzedniego dnia
roślin strączkowych, to bardzo mu współczuję i nie wróżę wielu sukcesów tej zimy. Ta
banalnie prosta czynność to właśnie ów rytuał, który otwiera nowe perspektywy kulinarne i
oznacza zarazem, iż
nasze życie zostało uporządkowane i wyciągnięte z tłustego
chaosu konsumpcji
.
2.
Następnego dnia gotować w tej samej wodzie z dodatkiem mięsa, cebuli (wbijamy w nią
goździki), marchewki i pietruszki, posiekanego czosnku, ziół i przypraw. Jeśli za mało wody, to
dolać.
3.
Po osiągnięciu zupełnej miękkości warzyw i dojrzałości mięsa dokonujemy podziału zupy
na części: do zmiksowania, do pokrojenia, do wyrzucenia. Mięso wyciągamy z zupy i
odkrajamy od kości, kości wyrzucamy, wybieramy też liście laurowe i gożdziki i wyrzucamy.
Groch z warzywami miksujemy na gładko. Mięso wraca do utartej zupy pokrojone na małe
kawałki. Całość zagotować i gotowe.
4.
Podawać z grzankami z bułki podsmażonej na patelni, albo z razowym chlebem. Pyszna
posypana świeżym majerankiem.
Często po grochówce puszcza się
bąki.
Plik z chomika:
kszyva
Inne pliki z tego folderu:
Muffinki bananowo-czekoladowe.pdf
(82 KB)
Zakwas na żurek.pdf
(195 KB)
Tradycyjna szarlotka domowa.pdf
(211 KB)
Szarlotka razowa na kruchym spodzie.pdf
(115 KB)
Sałatka z tuńczykiem i ryżem.pdf
(79 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
^Do pobrania
Angielski
Audiobooki [hasło kszyva]
Audiobooki w j. angielskim
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin