Kruche ciasteczka.doc

(49 KB) Pobierz
Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

 

Składniki:
3 szklanki mąki, kostka masła, szklanka cukru pudru, 2 żółtka, kilka kropli esencji waniliowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
do przybrania: białko jaja, łyżka maku, łyżka grubego cukru, łyżka drobno posiekanych orzechów lub migdałów

 

 

 

Autor:

Grażyna Toruńczyk

Sposób przyrządzania:

Mąkę siekaj z masłem, aż powstaną drobne grudki, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj łyżkę śmietany. Włóż do lodówki przynajmniej na pół godziny, ale możesz je tam trzymać nawet cały tydzień. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Rozwałkuj ciasto na grubość mniejszą niż 1 cm. Powycinaj foremkami lub kubeczkiem rozmaite kształty. Ciasteczka smaruj białkiem i przykładaj posmarowaną powierzchnią do cukru, maku lub orzechów (migdałów). Ułóż ciasteczka na blasze i upiecz na jasnozłoty kolor.

 

 

Kruche ciasteczka

 

Składniki:
kostka masła, 10 dag cukru, 2 jajka, skórka starta z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, 45 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
do posypania: 5 dag drobno posiekanych migdałów i cukier, olej do natłuszczenia formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

 

 

 

Autor:

Grażyna Toruńczyk

Sposób przyrządzania:

Masło utrzyj w misce z cukrem. Wymieszaj z żółtkami. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Wstaw je na 2 godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Białka ubij. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra. Wykrawaj z niego dowolne kształty. Ułóż ciasteczka na blasze, posmaruj je białkiem, posyp migdałami i cukrem. Piecz 10-12 minut.

 

 

Kruche pierniczki

 

Składniki:
2 szklanki mąki, 15 dag miodu (sztucznego lub naturalnego), 2 łyżki masła, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka przyprawy do pierników, siekane orzechy i migdały (niekoniecznie), olej do wysmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

 

 

 

Autor:

Grażyna Toruńczyk

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Mąkę z sodą wsyp do miski, wymieszaj, dolej gorący rozpuszczony miód. Dodaj masło, cukier, przyprawę piernikową oraz jedno jajko. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż stanie się gładkie. Oprósz mąką wałek i blat, żeby ciasto się nie lepiło, i rozwałkuj je na grubość ok. pół centymetra. Wykrawaj z ciasta różne kształty foremkami lub kubkiem. Pierniczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i ułóż na blasze (nie za ciasno; pamiętaj, że urosną). Możesz też umieścić na nich kawałeczki orzechów lub migdałów. Piecz 15-20 min. Zdejmuj z blachy jeszcze gorące. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

Mazurek trójwarstwowy



Składniki:
słoik gęstych powideł lub konfitur
masa: szklanka zmielonych orzechów włoskich, 4 łyżki kaszy manny, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru pudru, kilka kropli esencji waniliowej, szczypta soli
polewa: 3 łyżki kakao, szklanka cukru pudru, 4 łyżki wody, 2/3 kostki masła

 

 

 

Autor:

Grażyna Toruńczyk

Sposób przyrządzania:

Kaszę rozmieszaj w małej ilości zimnego mleka, resztę zagotuj. Do gotującego mleka wlej kaszę i gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Po ostudzeniu wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ma powstać gładka, puszysta masa. Spód posmaruj powidłami, na nich rozsmaruj masę orzechową. Przygotuj polewę. Kakao wymieszaj w rondelku z cukrem pudrem i wodą. Zagotuj, dodaj masło i podgrzewaj, mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Gorącą polewą oblej mazurek. Bardzo smaczny jest mazurek tylko z dwóch warstw. U nas w domu ulubioną kombinacją jest konfitura z płatków róży i polewa czekoladowa.

 

 

Rogaliki drożdżowe

 

Składniki:
2 czubate szklanki mąki, 2 dag drożdży, 6 łyżek letniego mleka, 3 łyżeczki cukru, pół kostki masła, 2 żółtka, szczypta soli, słoik gęstych powideł, cukier puder do posypania, olej i mąka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

 

 

 

Autor:

Grażyna Toruńczyk

Sposób przyrządzania:

Drożdże pokrusz, zalej w misce mlekiem, posyp cukrem i trzema łyżkami mąki, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, masło, żółtka i sól, zagnieć ciasto i podziel je na cztery równe części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na cienkie koła, które następnie podziel na 8 jednakowych kawałków (wycinków koła). U podstaw tych kawałków kładź po łyżeczce powideł i zwijaj je ku środkowi koła w rogaliki. Piecz na złoty kolor. Rogaliki można zamrozić lub przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w piekarniku

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin