Sernik z białej czekolady.doc

(72 KB) Pobierz



 

Sernik z białej czekolady

 

Składniki na spód:

·         250 g mąki

·         200 g masła

·         125 g jasnego brązowego cukru (dałam mniej)

·         100 g zmielonych migdałów

·         1 żółtko

 

 

 

W dużej misce wymieszać składniki. Szybko wyrobić, owinąć folią, schłodzić w lodówce 2 godziny.

Formę (tortownica o średnicy min. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią schłodzone ciasto, robiąc także 2 cm boki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut pod przykryciem z papieru do pieczenia, zdjąć papier i piec kolejne 10 minut na złoty kolor, ostudzić.

Składniki na masę serową:

·         1 kg twarogu śmietankowego (używam zmielonego tłustego twarogu President)

·         235 g drobnego cukru do wypieków (dałam mniej)

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         100 ml mleka

·         500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej

·         5 dużych jajek, osobno białka i żółtka

Ser ubić z cukrem i ekstraktem na kremową masę. Dodać mleko, czekoladę, ubijać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając żółtka, wmieszać do masy serowej.

Całość wylać na podpieczony wcześniej spód.

Piec w temperaturze 170ºC przez 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Schłodzić w lodówce przez 3 godziny, najlepiej przez całą noc; podawać z kwaśnymi owocami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin