Składniki na spód:
· 250 g ciastek digestive
· 1/4 łyżeczki cynamonu
· 125 g miękkiego masła
Tortownicę o średnicy 23 cm dokładnie uszczelnić folią aluminiową. Ciastka rozdrobnić blenderem lub pokruszyć wałkiem. Wymieszać z cynamonem. Dodać masło, wymieszać, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas wykonania masy serowej.
Składniki na masę serową:
· puree z dyni, około 430 g (zrobione przez Was lub z puszki; pokrojony w kostkę miąższ dyni gotujemy w rondelku z minimalną ilością wody, około kilku łyżek - do miękkości, studzimy, miksujemy blenderem)
· 750 g kremowego twarożku
· 200 g cukru pudru
· 6 jajek
· sok z połowy cytryny
Chłodne puree zmiksować z twarożkiem, do dokładnego połączenia. Następnie dodawać stopniowo cukier, nie przerywając miksowania, a następnie wbijać jajka, po jednym. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Całość wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu jeszcze raz dokładnie uszczelnić tortownicę z zewnątrz mocną folią. Przygotować większą formę, włożyć do niej naszą tortownicę i zalać wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Można przykryć od góry folią aluminiową.
Piec przez 1 godzinę i 45 minut w temperaturze 170ºC (nie pieczemy go do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Anielskie