Cytrynowo-czekoladowe ślimaczki.doc

(162 KB) Pobierz
Cytrynowo-czekoladowe ślimaczki

Cytrynowo-czekoladowe ślimaczki

 

Składniki:


175g miękkiego masła
300g cukru
1rozkócone jajko
350g mąki pszennej
25g stopionej i ostudzonej czekolady deserowej
skórka otarta z 1 cytryny
(ja do cytrynowego ciasta dodałam kurkumy, stąd mocno żółty kolor)
 

                   
 

 

Wykonanie:

 

Ubić masło z cukrem na puszystą masę.
Dolać wąskim strumieniem jajko cały czas ucierając.
Wsypać mąkę i zagnieść miękkie cisto.
Podzielić na 2 części, do jednej dodać skórkę do drugiej czekoladę.
Rozwałkować 2 jednakowej wielkości prostokąty, położyć cytrynowy prostokąt na czekoladowym, zawinąć w roladę, schodzić w lodówce(ok30min).
Gdy stwardnieje pokroić plastry grubości ok 5mm, piec ok 10-12min w temp 190st.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin