Najefektowniejsze i zarazem najbardziej eleganckie są serwetki z materiału. Oczywiście można również korzystać z serwetek papierowych, jednak efekt będzie już mniejszy.
Serwetki z takanin mogą być dobrane w dowolnym kolorze, najważniejsze aby pasowały do całości nakrycia i okazji, z której przygotowywane jest przyjęcie. Najbardziej klasyczne i chyba najbardziej eleganckie są białe serwetki. Na przyjęciach mniej uroczystych doskonale prezentują się na stole serwetki w innych kolorach a nawet wielokolorowe.
Serwetki muszą być idealnie czyste i wyprasowane. Aby stanowiły dekorację stołu należy ozdobnie je poskładać. Poniżej znadziesz krótki instruktaż składania serwetek w trzech wersjach. Najodpowiedniejszy wymiar serwetek to 45x45 cm.
Serwetka tulipan
Złóż serwetkę na pół.
Dolne rogi otrzymanego trójkąta zagnij tak, aby powstał kwadrat.
Dolny róg kwadratu zawiń do góry tak aby wierzchołek znalazł się kilka centymetrów poniżej górnego wierzchołka kwadratu. Wierzchołek tak powstałego trójkąta wywiń w dół.
Oba końce serwetki wsuń jeden w drugi.
Górne koniuszki serwetki wywiń w dół.
Serwetka wachlarz
Składaj serwetkę od dolnego brzegu w regularne zakładki. Jedną trzecią materiału zostaw gładką.
Obróć serwetkę tak aby jej nie pofałdowana część znajdowała się po prawej stronie. Zegnij serwetkę na pół (do góry).
Gładką część serwetki zagnij po przekatnej na dół. Gładka część serwetki będzie służyła jako podpórka.
Teraz postaw wachlarz, sam się rozłoży.
Serwetka słup
Rozłożoną serwetkę złóż na pół.
Podstawę otrzymanego trójkąta zagnij 2-3 cm na dół.
Odwróć serwetkę na drugą stronę i zroluj.
Po zrolowaniu koniec włóż za powstały mankiet.
Asia24_h