Składniki na około 15 muffinek:
· 2 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 2 jajka, roztrzepane
· 120 g drobnego cukru
· pół szklanki oleju
· 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu (użyłam jogurtu greckiego)
· 5 śliwek, pokrojonych na małe kawałki (u mnie duże śliwki, wielkości moreli)
Do posypania:
· 1/4 szklanki cukru demerara
Tradycyjnie - w jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć razem, dodając na koniec śliwki.
Ciasto nałożyć do formy na muffinki, każdą muffinkę posypać cukrem demerara, piec około 25 minut w temperatutrze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.
kaska1562