Kapusta kiszona jako dodatek do obiadku
Składniki
SKŁADNIKI:* kapusta kiszona ok 400-500 g* boczek ( kawałek, ok 5cm )* 1 cebula* sok jabłkowy* olej do smażenia* sol,pieprz,vegetaIlość kapusty zależy od ilości osób.Boczku nie ważę także nie wiem ile to jest.Ale ok 5cm boczku starczy napewno :)
Boczek pokroić w drobną kosteczkę.Cebulkę także.Podsmażamy najpierw boczek na niewilkiej ilości oleju,bo sam boczek jest już dość tłusty.Do tego wrzucamy cebulkę i solimy.Mieszamy wszystko i chwile smażymy.Kapuste kiszoną pociąć na mniejsze kawałki,ale to nie jest konieczne.Ja nieraz tego nie robię.Włozyc do garnuszka i zalać sokiem jabłkowym.Jak ktos chce aby była bardziej kwaskowata to można sok zastapić wodą.No i dusimy do miękkości.Jak jest potrzeba dolewamy wody.Jak kapustka jest już miękka dodajemy podsmażoną cebulkę i boczek.Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na wolnym ogniu i doprawiamy do smaku.Wody nie powinno już być w garnku,a kapustka powinna być miękka :)Kapustkę można podac jako dodatek do schabowego.SMACZNEGO!!
hubira