Zapiekanka z kiełkami20 dag ziemniaków,po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki),12 dag mąki,10 dag masła,2 jajka,12 dag gęstej śmietany,1 pęczek natki pietruszki,15 dag selera,10 dag sera mazurskiego,1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat,1-2 ząbki czosnku,2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku,2 łyżki majeranku,pieprz,sól,1 łyżka masła do wysmarowania formy.Kiełki moczyć 10 min w zimnej wodzie, wypłukać i osuszyćMąkę wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką masła.Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić). Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy,podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciastowidelcem do dna. Zostawić na 30 min w temp. pokojowej.Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki ipowtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min w piekarnikunagrzanym do temp. 200 st.C. Jajka wymieszać ześmietaną, solą, delikatą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Ser zetrzeć na tarce i połową posypać ziemniaki. Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą startego sera i wiórkami masła.Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Podawać gorące do mięsa lub wędliny.
MM
halicz