1. charakterystyka aspartamu 2. co to są synergenty i do czego można stosować 3. Podaj 8 grup produktów których nie wolno barwić, co to 4-metyloimidazol i ciałka Heinza 4. podaj działania szkodliwe konserwantów na ludzi i zwierzęta
2. opisz idealny słodzik. *podział barwników i po 4 przykłady + zastosowanie (oprócz nieorganicznych) *scharakteryzuj galusany. *niekorzystne skutki zdrowotne u zwierząt i ludzi powodowane przez konserwanty.
Wymienić intensywnie słodzące substancje i krótko scharakteryzować grupę -dlaczego wycofano czerwień 2G i do czego była stosowana -Opisać zw siarkowe jako konserwanty -mechanizm działania przeciwutleniaczy i wymienić typowe przeciwutleniacze
scharakteryzowac w ptk (!) Acesulfam K -opisac w ptk konserwant idealny -dlaczego powinno sie ograniczac ilosc stosowanych barwnikow syntetycznych <czy jakos tak>, odp uzasadnic -podac najbezpieczniejsze przeciwutleniacze i wyjasnic dlaczego za taki jest/sa uwazane
opisac szkodliwe działanie barwnikow (przyklady tylko) opisac wszytko o srod kons na podstwaie rozporzadzenia ministra zdrowi
Tokoferole Szkodliwe działanie barwników Zastosowanie konserwantów w żywności
3. Negatywne skutki stosowania pestycydów 4. Co to jest pozostałość związana (def) i jak można (przy pomocy jakich parametrów) określić granicę pozostałości pestycydów.
4. 3. Podział pestycydów. 4. Scharakteryzuj w punktach EBTDC
3. omow podzial pestycydow (od ogolu do szczegolu, czyli te wszystkie nazwy mile widziane) 4. czynniki wplywajace na szybkosc degradacji pestycydow
3. Podział pestycydów pod względem formy stosowania.
1 co to fungicydy i napisac co sie robi ze zuzytymi opakowaniami po pestycydach 2 wady i zalety barwnikow naturalnych podac 4 przyklady i z czego sie je otrzymuje opisac w punktach benzoesany i 4 ich zastosowania Powodzenia
1. Mechanizm działania środków konserwujących omówić + 6 przykładów zastosowania konserwantów (produkt - konserwant) 2. Omówić w punktach negatywne działanie na zdrowie człowieka barwników syntetycznych + przykłady związków i krótko uzasadnić 3. Co rozumiesz przez pozostałość pestycydów i jakie środki ostrożności należy zachować przy pracy z pestycydami.
Elesmera