Żywienie jest ściśle związane ze spożywaniem i przyswajaniem pokarmu. Dieta to powszechnie używany termin dotyczący sposobu żywienia.
Dietetyka wyróżnia dietę:
a) zwyczajną- naturalną
b) alternatywną- sposób odżywienia charakteryzuje się świadomą rezygnacją ze stosowania niektórych pokarmów,
c) leczniczą- żywienie, w którym z przyczyn zdrowotnych dokonano celowej modyfikacji, najczęściej eliminacji niektórych składników pokarmowych,
d) doświadczalną- specjalnie skomponowane pożywienie dla zwierząt lub ludzi
składniki pokarmowe ulegają ciągłej wymianie:
- część z nich zostaje zużyta w celu pozyskiwania energii
- część jest wydalona
- część służy do resyntezy związków endogennych
Zachodzi więc konieczność ciągłego dostarczania organizmowi substancji odżywczych, które są źródłem energii i uzupełniają niedobory.
Składniki energetyczne: węglowodany, tłuszcze, (częściowo) białka
Składniki budulcowe: białka, lipidy (fosfolipidy, glicerolipidy, cholesterol), minerały (wapń, potas, żelazo, jod).
Składniki regulujące: witaminy, błonnik pokarmowy
Podział składników pokarmowych:
Składniki balastowe- nie ulegają trawieniu i wchłanianiu, ale zapewniają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Składniki odżywcze- po strawieniu i wchłonięciu do krwi wykorzystane są przez organizm jako źródło energii, budulec lub czynnik regulujący procesy życiowe
Składniki antyodżywcze- nie przedstawiają żadnej wartości dla organizmu, utrudniają wykorzystanie składników odżywczych
Składniki nadające przetworom barwę, smak i zapach- informują o jakości żywności, kształtują upodobania pokarmowe, zwykle polepszają trawienie
Składniki szkodliwe- stwarzają zagrożenie dla zdrowia, powstając w wyniku niewłaściwego przechowywania i przetwarzania żywności lub są efektem jej zanieczyszczenia
Nieprawidłowe żywienie przed i po operacji ma niekorzystny wpływ na chorego leczonego chirurgicznie. Obniża odporność na zakażenia, zaburza gojenie ran i wykonanych zespoleń, zwiększa częstość powikłań i zgonów.
Zasady ogólne w zakresie żywienia:
Dobowe zapotrzebowanie zdrowego człowieka wynosi:
Białko- 80-90g
Tłuszcze- 80-100g
Węglowodany- 280-340g
Pooperacyjne zapotrzebowanie na białko u człowieka dorosłego wynosi od 1,5 do 2g/kg/dobę
Możliwości żywienia:
Dojelitowe enteralne
pozajelitowe parenteralne
Doustne
Przez przetokę żołądkową
Przez zgłębnik żołądkowy
Przez zgłębnik jelitowy
Mikrojejunostomia
PEG- (przezskórna endoskopowa gastrostomia)
Żyły obwodowe
Żyły centralne
Zalety
Podtrzymuje czynność i strukturę jelita
Zapobiega migracji bakterii jelitowych
Pobudza wytwarzanie hormonów jelitowych
Zapobiega infekcjom
Jest tanie
Łatwe i bezpieczne
Wady
Gastrostomia przez dren Pezzera jest ciężkim okaleczeniem pacjenta
Bardzo kosztowne
Przygotowanie wymaga starannego obliczenia zapotrzebowania na poszczególne składnik (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, mikroelementy)
Może być niebezpieczne dla chorego, jeśli podane jest w nieodpowiedni sposób
Powikłania
Odżywianie przez zgłębnik:
Odleżyny
Zapalenie błony śluzowej nosa, gardła, żołądka
Możliwość zachłyśnięcia
Gastrostomia:
Bóle brzucha
Wzdęcia
Wymioty
Hiperglikemia
Hipernatermia
Azotemia
Rzadko- przemieszczenie zgłębnika i wyciek pokarmu do jamy otrzewnowej
- uszkodzenie mechaniczne żył, opłucnej i sąsiednich narządów
- odma opłucnowa, krwiak opłucnej
- zakrzepica wokół cewnika
- zakażenia cewnika i posocznica
- zaburzenia metaboliczne (hiperglikemia, zaburzenia elektrolitowe)
- kwasica
- skaza krwotoczna
- hiperwitaminoza
- niewydolność wątroby, nerek, krążenia
- zaburzenia rytmu serca
- zator powietrzny
Stosowane preparaty
Pokarmy zmiksowane zależna od diety chorego
Dieta elementarna, rozcieńczone mleko homogenizowane
Mieszanki przemysłowe do przygotowania na oddziale: Portagen, Prosobee, Nutramigen, Terapin
Żyły obwodowe:
- emulsja tłuszczowa
- rozwory aminokwasów
- 5, 10% glukoza
Żyły centralne:
- 20, 30% glukoza
- aminokwasy
- podawane przez 24h w jednym worku
Cewniki
Zgłębnik żołądkowy o wymiarach 8-10 French
Gastrostomia dren Pezzera
Żywienie przez żyły obwodowe- zestaw do kroplowego wlewu
Żywienie przez żyły centralne- cewnik Hichmana
Diety stosowane na oddziale chirurgicznym:
Dieta kleikowa- wprowadzana jest w ostrych chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych pęcherzyka żółciowego, w chorobach nerek, chorobach zakaźnych oraz w stanach pooperacyjnych
Zasady diety- klasyczna dieta kleikowa składa się z kleików sporządzanych z kaszy jęczmiennej, ryżu i płatków owsianych. Oprócz kleików podaje się gorzką herbatę, sucharki lub suszoną bułkę pszenną. Jest to dieta niefizjologiczna, typowo węglowodanowa, niskoenergryczna. Stosuje się ją krótko od 1 do 3 dni. Dłuższa może doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Zależnie od wskazań lekarskich, dietę kleikową modyfikuje się poprzez dodanie cukru, masła, soli kuchennej, mleka, twarogu, rozgotowanych przetartych owoców, wywaru z warzyw, płynów garbnikowych, takich jak: napar z suszonych czarnych jagód, woda z winem owocowym, kakao na wodzie.
Działanie kleików na przewód pokarmowy zależy od rodzajów kaszy. Kleik jęczmienny i z kaszy manny działa obojętnie, kleik ryżowy- zapierająco, natomiast z płatków owsianych rozwalniająco.
Dieta żołądkowa- stosowana głównie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przepuklinie rozworu przełykowego. W diecie eliminuje się wszystkie produkty pobudzające żołądek do nadmiernego wydzielania:
- potrawy wędzone smażone, pieczone
- pieprz, ocet, chrzan, musztarda
- alkohol, kawa, mocna herbata
- rosoły
- surowe warzywa zawierające dużo błonnika (kapusta, ogórki)
- tłuste mięsa i tłuste ryby
- ciastka i kremy cukiernicze
W przypadku krwawienia z wrzodu, żołądka lub dwunastnicy podaje się choremu do picia zimne płyny, herbatę, mleko.
Pokarmy dozwolone w diecie żołądkowej:
· słaba herbata, najlepiej w postaci bawarki, kawa zbożowa z mlekiem
· produkty mleczne: mleko o dobowej objętości 1200 ml, ser śmietankowy, jajka na miękko, jajecznica na parze, w okresie ostrym choroby wrzodowej samo białko, świeże masło, śmietanki
· produkty mięsne gotowane, duszone, w późniejszym okresie pieczone w pergaminie: cielęcina, kurczak, galaretki z mięsa kurzego lub z nóżek cielęcych drobno pokrojonych lub mielonych, młoda miękka wołowina, gotowana chuda szynka i polędwica
· ryby chude, czyli: szczupak, sandacz, chudy karp, dorsz, ryby gotowane w wodzie lub w galarecie; do gotowanych ryb można dodać masło
· produkty zbożowe: makarony, łazanki, drobne kluski, pieczywo z białej mąki, sucharki, kasza manna, ryż, płatki owsiane
· ciasto drożdżowe, biszkopty, herbatniki
· galaretki owocowe, kisiele, budynie
· warzywa gotowane i przetarte: marchew, ziemniaki, buraki, szpinak, sałata zielona, kalafior, soki rozcieńczone
· owoce: niekwaśne jabłka gotowane lub pieczone
Dieta wątrobowa- stosowana w chorobach dróg żółciowych i trzustki oraz przewlekłym zapaleniu jelit. Jest to dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika. Do produktów niewskazanych zaliczamy:
- tłuszcze (smalec, oleje, oliwa, śmietana, sery topione)
- ciastka, pieczywo cukiernicze
- żółtka jaj
- grube kasze
- warzywa( kapusta, ogórki, cebula, pory)
- owoce wszystkie, z wyjątkiem gotowanych lub pieczonych jabłek
- słodycze (czekolada, chałwa)
- przyprawy
- alkohol, kawa, kakao
Dieta specjalna- stosowana głownie w stanach wyniszczenia i wyczerpania oraz w okresie przygotowawczym do zabiegu operacyjnego i po operacji, zwykle jest wysokobiałkowa – od 1,5 do2,0g/kg/dobę i wysokokaloryczna 4000 kcal/dobę
Dieta papkowata- stosowana we wszystkich przypadkach, w których przyjmowanie pokarmu jest niemożliwe, głównie w chorobach przełyku i bezpośrednim okresie pooperacyjnym
Żywienie w ostrym zapaleniu trzustki:
W pierwszym okresie ostrego stanu zapalenia pacjent ma zakaz jedzenia a nawet picia. Po uzyskaniu stabilizacji jego stanu i przy prawidłowej perystaltyce jelit pozwalamy choremu pić ( woda, gorzka herbata), a następnie wprowadzamy klasyczną dietę kleikową. Po kilku dniach podajemy dietę kleikowo- owocową, po czym stopniowo włączamy białko z mleka i twaróg. Końcowym etapem żywienia jest dieta taka jak w przewlekłym zapaleniu trzustki
Żywienie w przewlekłym zapaleniu trzustki
Odpowiednie żywienie, oszczędzające chory narząd, jest bardzo ważnym warunkiem przyspieszenia powrotu do zdrowia. W przewlekłym zapaleniu zaburzenia wydzielnicze trzustki dotyczą trawienia białek, tłuszczu i węglowodanów. Biało podaje się w ilości 1-1,5g na 1 kg wagi ciała, tłuszcze wyraźnie ogranicza się, a węglowodanami uzupełnia zapotrzebowanie energetyczne. Dieta powinna być tak zestawiona, aby zawierała mało błonnika. W ramach dozwolonej ilości tłuszczu można podać1/2 lub 1 jajko dziennie. Można stosować diety jak w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych.
Żywienie po zabiegach operacyjnych:
Rozpoczynamy z chwilą powrotu prawidłowej czynności przewodu pokarmowego- pojawienia się ruchów perystaltycznych jelit. Najczęściej powrót perystaltyki obserwujemy pod koniec pierwszej lub w drugiej dobie po operacji. W 3 dobie odchodzą gazy jelitowe. W tym czasie należy wykonać pierwszy pooperacyjny wlew doodbytniczy ( lewatywę), pobudzający pracę jelita grubego.
Okres
Rodzaje diety
Pojawienie się ruchów perystaltycznych jelit około II doby
Stopniowo wprowadza się płyny obojętne (niesłodzone)
- przegotowana woda
- słaba gorzka herbata
- napar rumianku
Rozpoczyna się od małych porcji, łyżeczkami, stopniowo w wzrastających ilościach- 15 porcji ( każda porcja 2-6 łyżek stołowych)
Resztę zapotrzebowania pokrywa się drogą wlewu dożylnego
Odejście gazów około III doby
Stosuje się dietę płynną- w jej skład wchodzi:
- lekko osłodzona herbata
- kawa, kakao, kompot bez owoców
- kleik ryżowy, grysikowy, owsiany
- rozmoczony sucharek lub biszkopt
- rosołek z kaszą manną
Po pierwszym wypróżnieniu, około IV doby
Dieta papkowata:
- pokarmy rozdrobnione, zmiksowane, przetarte, zależne od diety
V doba
Dieta lekkostrawna, wysokobiałkowa
Żywienie przez zgłębnik żołądkowy lub jelitowy
Trzy metody podawania diet przez zgłębnik
okres
Rodzaj mieszanki
Rozpoczyna się w I lub II dobie po zabiegu
Co 1-2 godz. naprzemiennie po 60 ml 0,9 % NaCl i 5% glukozy
III doba
sysl