Pizza z filetami z kurczaka i boczkiem
Sos:
• 1 łyżeczka masła
• 1 cebulka
• 1 ząbek czosnku
• 1 puszka krojonych pomidorów
• ½ kostki bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
• 1 łyżeczka ketchupu
• sproszkowany czosnek
• sól, mąka ziemniaczana
Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.
Ciasto:
• 100g ml ciepłego mleka
• 200 g mąki
• ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oleju z oliwek
• 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min
Filing:
• 2 ugotowane, pokrojone w kostkę piersi z kurczaka
• 20 dkg pokrojonego w kostkę, obrumienionego boczku
• 2 posiekane ząbki czosnku
• 2 pokrojone w plastry pomidory
• 20 dkg pokrojonego w plastry sera mozzarella
• posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć boczek i mięso drobiowe, czosnek, na nich plastry pomidorów, sera. Posypać natką pietruszki. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
abc29