Udka w sosie cytrynowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Udka w sosie cytrynowym

Udka w sosie cytrynowym

 

Składniki na 6 porcji:

6 udek z kurczaka

5 cytryn

2-3 łki cukru

pieprz cayenne

2 niepełne szklanki Rosołu drobiowego WINIARY (z kostki)

150 ml gęstej śmietany

łka natki pietruszki

l

 

Udka umyj i osącz, a cytryny wyszoruj i wytrzyj. Z dwóch zetrzyj skórkę, a wyciśnięty z nich sok wymieszaj z 2 łkami skórki oraz dopraw cukrem, solą i pieprzem cayenne. Tak przyprawionym sokiem zalej udka, po 30 minutach osącz je i - ułone na kratce - wstaw na 30-35 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika (pod kratkę należy podł blachę).

 

Sos cytrynowy wymieszaj z rosołem i śmietaną, a następnie pogotuj przez 20 minut.

 

Jedną z cytryn pokrój w plasterki, a pozostałe w ćwiartki. Przybierz nimi udka, posyp natką i podaj z sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin