Wołowina po chińsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Wo³owina po chiñsku

Wołowina po chińsku

 

Składniki na 4 porcje:

250 g ryżu

4 dymki

250 g wołowiny

białko

pół łeczki cukru

2 łki sosu sojowego

5 łek oleju słonecznikowego

2 łki cherry lub białego wytrawnego wina

4 ząbki czosnku

łeczka mąki ziemniaczanej

kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku

3 listki kapusty pekińskiej

l, pieprz

 

Opłukany ryż zagotuj w półtorej szklanki osolonej wody. Potem zawiń w koc i odstaw na 4 godziny.

 

Mięso pokrój w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir, czosnek obierz i drobno posiekaj. Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka zrób marynatę. Mięso marynuj w niej 15 minut.

 

Na patelni rozgrzej teraz olej. Wrzuć czosnek i cebulę, dodaj mięso z marynatą i imbir. Całość smaż na ostrym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Potem dodaj resztę alkoholu i sosu sojowego. Połącz z ryżem, dodaj sól i pieprz, a na koniec posyp pokrojoną w paski kapustą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin