Schab w ziemniakach
Składniki na 4 porcje:
800 g schabu karkowego
majeranek
3 łyżki oleju
750 g ziemniaków
pieprz
sól
2 cebule
2 pory
Schab umyj, osusz, natrzyj solą i majerankiem, po czym odstaw na godzinę. W brytfannie rozgrzej olej, włóż schab, zrumień go i podlej wodą. Teraz wstaw mięso do piekarnika i piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu podlewając wodą.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i przelej wrzątkiem. Mięso wyjmij z piekarnika, obłóż ziemniakami i oprósz solą i pieprzem. Całość ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut. Cebule i pory oczyść, opłucz, pokrój w talarki i dodaj do mięsa pod koniec pieczenia.
bambi85