Sok z mango (lub arbuza)Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.1 owoc mango,2 lyzki cukru,1/2 szklanki wody,sok z 1/2 cytryny,3/4 szklanki przegotowanej wody,kruszony lod,do przybrania kawalek mango, swieze kwiaty.1. Do przepisu nalezy wybrac owoc dojrzaly i przed przygotowaniem chlodzic wlodowce ok. 2 godz.2. Z 1/2 szklanki wody i cukru ugotowac gesty syrop. Ostudzic.3. Mango umyc, obrac, przeciac na pol, wyjac pestke. Z miazszu wykroic malytrojkacik lub lezke do dekoracji, reszte pokrajac w talarki.4. Przegotowana wode, sok z cytryny i talarki mango zmiksowac, dodac syrop ikruszony lod, wymieszac.5. Przelac do szklanek koktajlowych, przybrac kawalkiem mango i kwiatami.- Podobny sok mozna sporzadzic z arbuza. Sposob postepowania i skladniki satakie same, nalezy dodac tylko wiecej soku z cytryny. Przyrzadza sie takzesoki wieloowocowe uzywajac owocu papai, cytryny, ananasa i mango. Soki podaje sie z dodatkiem kruszonego lodu w szklankach koktajlowych, przybranychkawalkami owocu i swiezymi kwiatami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 90.
elyzabeth1