masaż egz.doc

(251 KB) Pobierz
1

Masaż – zagadnienia egzaminacyjne                            23

1.       Definicja masażu, rys historyczny, podział i rola masażu

2.       Zasady wykonywania, dawkowania i stosowania masażu klasycznego i leczniczego

3.       Warunki wykonywania masażu

4.       Rodzaje i formy masażu

5.       BHP masażu, masażysty i pacjenta

6.       Masaż a ADIS

7.       Tok zabiegu masażu

8.       Środki wspomagające masaż

9.       Charakterystyka technik masażu pod względem technicznym i fizycznym

 

10.   Wpływ technik masażu klasycznego na organizm

W masażu klasycznym wyróżnia się  8 podstawowych technik, są to:

Głaskanie - sprężyste odkształcanie tkanek naskórka.

Rozcieranie - sprężyste odkształcanie tkanki łącznej.

Wyciskanie

Ugniatanie - sprężyste odkształcanie tkanki mięśniowej.

Oklepywanie

Wibracja

Wstrząsanie

   Niektórzy autorzy podają jako odrębną (dodatkową) technikę wałkowanie lub mobilizację stawów (ruchy bierno-czynne w stawach).

 

    Pod pojęciem masażu rozumiemy ściśle określone oddziaływanie bodźcami mechanicznymi na tkanki organizmu żywego.

    Masaż jako bodziec mechaniczny skierowany jest na : powłoki skórne, mięśnie, torebki i więzadła stawowe. Wywołuje w organizmie liczne zmiany i reakcje, o charakterze miejscowym i ogólnym.

Pod pojęciem :

·         reakcji miejscowych rozumie się zmiany powstające bezpośrednio w masowanych tkankach;

·         reakcji ogólnych rozumie się zmiany ogólne wywołane drogą odruchową w układach : krążenia, nerwowym, wewnątrzwydzielniczym i innych.

Reakcje te często nazywane są odczynem. Reakcje uzależnione są od wielu czynników: - wieku, budowy ciała, płci, stanu psychicznego, fazy choroby, jednostki chorobowej, pory roku, charakteru osoby masowanej.

 

GŁASKANIE

GŁASKANIEM nazywamy ruch ,wykonywany dłońmi masażysty w którym dłoń ślizga się po powierzchni skóry , bez przesuwania tkanki masowanej.

Głaskanie to najstarszy i najbardziej rozpowszechniony  ruch stosowany w masażu. To technika najczęściej stosowana, wykonujemy ją zawsze , kilkakrotnie w czasie zabiegu.

Głaskaniem rozpoczynamy i kończymy masaż, oraz przeplatamy poszczególne techniki lub chwyty . Niekiedy masaż ogranicza się wyłącznie do głaskania, na przykład w przypadku  skrajnej bolesności.

Głaskanie to technika sprężyście odkształcająca naskórek i skórę właściwą.

Głaskanie wykonujemy zgodnie z zasadami masażu klasycznego dotyczącymi kierunku ruchu. Głaskanie może być powierzchowne i głębokie. Głaskanie powierzchowne wykonujemy  powoli , rytmicznie: 24-25 ruchów / min. W głaskaniu głębokim tempo i siła ucisku są większe niż w głaskaniu powierzchownym.

Rodzaj techniki głaskania zależy  od:

- obwodu,

- powierzchni masowanej części ciała,

- siły nacisku.

         W technice głaskania wyróżnia się:

·                     głaskanie płaskie i obejmujące,

·                     głaskanie jednorącz ( małe powierzchnie) i oburącz (duże powierzchnie),

·                     głaskanie powierzchowne (łagodne) i głębokie (energiczne).

Nacisk w czasie głaskania powinien zaczynać się łagodnie i kończyć się łagodnie, oraz być równomiernie rozłożony na całej powierzchni masowanej. Ręka w czasie głaskania powinna być rozluźniona , aby mogła dostosować się do wszystkich nierówności i kształtu odcinka masowanego (krętarzy, guzków, wyrostków ). 

 

CELE GŁASKANIA

 

1.    Przyzwyczajenie pacjenta do dotknięcia terapeuty, pozwolenie na wyczucie i znalezienie miejsc chorobowo zmienionych.

2.    Głaskanie służy do rozprowadzenia talku, żelu, maści itp.

3.    Delikatne głaskanie wpływa kojąco na ból.

4.    Po głaskaniu skóra staje się gładka i elastyczna.

 

GŁASKANIE  POWIERZCHOWNE – CELE  CD

 

5.   Głaskanie powierzchowne powoduje mechaniczne usunięcie zrogowaciałych łusek naskórka, w celu ułatwienia wydzielniczej pracy gruczołów potowych i łojowych.

6.    Zwiększenie tonusu (napięcia) skórnego i tkanki podskórnej .

7.   Wzmożenie przemiany materii w tkankach skórnych i szybsze odprowadzenie ewentualnych obrzęków i krwiaków.

8.  Poprawa wazomotorycznej funkcji naczyń skórnych , stymulacja procesów wymiany w skórze i podskórnej tkance łącznej.

9.   Obniżenie pobudliwości zakończeń nerwów czuciowych skóry przez działanie uspokajające na OUN, czyli obniża pobudliwość emocjonalną, sprzyja rozluźnieniu mięśni.

 

GŁASKANIA  GŁĘBOKIE  - CELE CD

 

10.  Podnosi nieznacznie temperaturę skóry.

11.  Przyspieszenie krążenia, przyspieszenie odpłynięcia krwi żylnej z tkanek i  chłonki w kierunku dosercowym przez co następuje opróżnienie pni żylnych

powierzchownych i głębokich w tkankach. W opróżnionych żyłach powstaje ciśnienie ujemne, wskutek czego krew z bocznych naczyń żylnych napływa do większych naczyń.

12.  Głaskanie przyspiesza odpływ krwi żylnej z tkanek, a na jej miejsce napływa  krew tętnicza, powodując szybsze i lepsze odżywienie tkanek.

13.  Zmniejszenie zastoju i obrzęków, dzięki naprzemiennemu zwężaniu i rozszerzaniu się światła naczyń następuje pobudzenie układu krążenia- przyspiesza się wchłanianie krwiaków.

14. Powoduje zwiększenie kurczliwości mięśni.

15. Pobudzenie funkcji gruczołów potowych i łojowych.

16. Głaskanie wykonane na klatce piersiowej powoduje zwolnienie ruchów oddechowych . Zjawisko to tłumaczone jest hamowaniem czynności wyższych części OUN z następczym obniżeniem pobudliwości ośrodka oddechowego.

17. Głaskanie jako bodziec mechaniczny działa na zakończenia nerwów czuciowych i ruchowych w skórze.

18. Pod wpływem głaskania głębokiego wchłanianie płynów z tkanki podskórnej zwiększa się o 16-58%.

19. Głaskanie wykonane energicznie i rytmicznie działa pobudzająco na OUN.

20. Energiczne głaskanie zapewnia miejscowe przyspieszenie krążenia, powoduje zaczerwienienie, dając lekkie przekrwienie.

21. U chorych z niedowładami i porażeniami pochodzenia OUN lekkie głaskanie obniża pobudliwość komórek ruchowych rdzenia kręgowego.

 

 

ROZCIERANIE

 

ROZCIERANIE- to technika polegająca na wykonywaniu rękoma masażysty ruchów kolisto-posuwistych wraz z tkanką masowaną . Istotą rozcierania jest to, aby tkanka masowana przesuwała się za ręką masażysty. Rozcieranie powoduje utworzenie się fałdu skórnego, w którym następuje rozciąganie i rozcieranie tkanek.

Rozcieranie jest najważniejszą i podstawową techniką  masażu w procesie leczenia. To technika sprężyście odkształcająca struktury zbudowane z tkanki łącznej. Rozcieranie wykonuje się najczęściej w masażu na okolicę:

-          stawów,

-          torebek stawowych,

-          aparatu więzadłowego,

-          ścięgien,

-          powięzi,

-          rozcięgien  mięśni,

-          tkanek mięśniowo-ścięgnistych.

Szczególną uwagę zwraca się na rozcieranie miejsc gdzie brzuśce mięśniowe przechodzą w ścięgna, oraz na miejsca  przyczepów mięśniowych.

Rozcieranie jest podstawową techniką w leczeniu:

-          przykurczy,

-          blizn, bliznowcy,

-          zrostów pourazowych.

  Rozcieranie stosuje się na okolice stawów w artrozach (zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych stawów) i zmianach patologicznych tkanek okołostawowych.

  W masażu sportowym rozcieranie ma zastosowanie przy rozgrzewce stawów i mięśni (pamiętajmy jednak, że nie zastąpi rozgrzewki) – temperatura okolicy masowanej ulega podwyższeniu (nawet o 5º ).

  W zależności od wskazań rozcieranie może być:

-          powierzchowne – tonizujące,

-          głębokie – drażniące ( mobilizujące; daje większy odczyn)

  Kierunek rozcierania określa się na podstawie anatomicznej struktury tkanek i patologicznych zmian tych tkanek.

   Rozcieranie w zależności od kierunku wykonywania dzielimy:

·                     spiralne - działa troficznie na tkanki ( poprawia ukrwienie , odżywienie, metabolizm tkanek.

·                     podłużne – działa rozluźniająco na receptory ścięgien, powięź mięśniową.

·                     poprzeczne – działa mobilizująco, powoduje uruchomienie ścięgien, poprawia napięcie powięzi mięśniowej.

Rozcieranie wykonujemy w tempie 60 – 100 ruchów /min.

Rozcieranie powinno być poprzedzone i zakończone głaskaniem. W trakcie również wykonujemy głaskanie.

 

 

CELE  ROZCIERANIA.

 

1. Obniżenie pobudliwości nerwów ( działanie przeciwbólowe).

2. Zapobiega otarciom i odleżynom , stosowane przy hartowaniu tkanek (po amputacjach).

3. Ułatwienie wchłaniania się krwiaków, obrzęków, wysięków pozapalnych.

4. Uaktywnienie miejscowego przepływu krwi i limfy ( masaż odprowadzający); daje lepsze przekrwienie stawów.

5. Uelastycznienie przykurczonych mięśni i powstałych blizn, oraz uelastycznienie torebek stawowych, więzadeł, przyczepów mięśniowych.

6. Likwidacja zgrubień, stwardnień, różnego pochodzenia mięśniowych; w torebkach stawowych.

7. Likwidacja blizn , bliznowców, zrostów po zabiegach operacyjnych.

 

 

UGNIATANIE

 

UGNIATANIE – to technika masażu klasycznego polegająca na wykonaniu rękoma masażysty ruchów : przyłożenia, unoszenia, uciskania i wyciskania tkanki masowanej.

 

Ugniatanie wykonujemy w tempie 40 – 50 ruchów na min. Wymaga ono użycia większej siły w stosunku do pozostałych technik.

 

Ugniatanie to technika odkształcająca sprężyście tkankę mięśniową.

W czasie ugniatania ręka nie ślizga się po skórze lecz wyraźnie i zdecydowanie chwyta za masowany mięsień, grupę mięśni, starając się odciągnąć od części kostnej.

Podstawowe chwyty ugniatania to:

- ugniatania chwytem przesuwanym , czyli „ falą”;

- ugniatanie okrężne.

Inne chwyty ugniatania ( odmiany):

- zwijanie – wykonujemy na powierzchniach płaskich; przy dużej ilości tkanki  tłuszczowej, przy osłabionych mięśniach.

- wałkowanie – wykonujemy na kończynach (zwłaszcza ramie i udo). W przypadku osłabionych mięśni przy urazach , przy kruchości włośniczek i chorobach obwodowych naczyń krwionośnych , powoduje rozluźnienie bardzo napiętych mięśni.

- zruszanie – wykonuje się w okolicach gdzie trudno jest chwycić mięśnie (np. mięśnie przykręgosłupowe , na plecach  , okolice międzyżebrowa).

     Oddziaływuje silnie na układ autonomiczny. Składa się z przyłożenia , ucisku, wyważenia , powrotu i uniesienia opuszek palców masażysty.

    

       Ugniatanie w masażu klasycznym stanowi ok. 40% całego masażu i ok. 60% masażu sportowego.

       Ugniatanie stosujemy oddzielnie na mięśniach synergistycznych i antagonistycznych.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin