Wino z ryżu.doc

(47 KB) Pobierz

Wino z ryżu (nastaw 25l)

(wg wskazówek Piekarza oraz forum wino.art.pl)

 

Składniki:

12 l               wody

5 kg              ryżu

4 kg              cukru

125g               kwasku cytrynowego

50dkg              rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)

8g              pożywki

drożdże winne Tokay

 

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.

Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):

·         25 goździków

·         25 ziaren ziela angielskiego

·         37 ziaren pieprzu czarnego

·         7 torebek cukru waniliowego

·         3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

·         3,5 łyżeczki mielonego imbiru

·         3,5 łyżeczki tymianku

·         2,5 łyżeczki bazylii

·         2,5 łyżeczki mielonego cynamonu

·         5 płaskich łyżeczek kurkumy

 

Po 4 dniach dodać 2 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

 

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.

Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.

Po klarowaniu (2x6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.

Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb.

 

Wg innych opinii winiarskich (dzięki, o wielki Piekarzu!) po pierwszym obciągu nie należy dolewać wody, co najwyżej cukier rozpuszczony w części wina. Uzyskuje się dzięki temu bardziej ekstraktywne wino, o znacznie głębszym smaku i aromacie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin