Bakterie kwasu mlekowego.pdf

(51 KB) Pobierz
Microsoft Word - BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO.doc
BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO:
- gram dodatnie
- nie tworz Ģ przetrwalników
- wyst ħ puj Ģ w miejscach bogatych w substancje od Ň ywcze,
przewodzie pokarmowym, skórze, narz Ģ dach rodnych
- odznaczaj Ģ si ħ du Ň ymi zapotrzebowaniami Ň yciowymi
- energi ħ uzyskuj Ģ w proceie fotosyntezy
- grupa bardzo ró Ň norodna:
* pałeczki (Lactobacillus
* o kształtach kulistych (Streptococcus,
Lactococcus,
Pedicoccus, Leuconostoc)
WYKORZYSTANIE BAKTERII KWASU MLEKOWEGO W
PRODUKCJI ZYWNO ĺ CI:
- przetwory mleczne: jogurty, serwatki, ma Ļ lanki kefiry, sery
- produkcja niektórych wedlin: salami
- wszelkiego rodzaju kiszonki
Tradycyjne metody uzyskiwania nowych szczepów bakteryjnych
stosowanych w przemy Ļ le polegaj Ģ na wprowadzeniu przypadkowych
mutacji i poszukiwaniu mutantów o okre Ļ lonych cechach.
Przykłady:
-selekcja szczepu L. bulgaricus niezdolnego do wydajnej fermentacji
laktozy (pozwala to na produkcj ħ jogurtu, który mo Ň e by ę
przechowywany miesi Ģ cami w temperaturze 4 stopni Celsjusza bez
znacznego spadku pH )
- inaktywacja genu koduj Ģ cego dekarboksylaz ħ ŋ -acetylomleczanu
zwi ħ ksza dost ħ pno Ļę ŋ -acetylomleczanu do chemicznej oksydacji
(powstaje w ten sposób diacetyl odpowiedzialny za ma Ļ lany zapach
produktu)
laktoza
cytrynian
Alanina Pirogronian ŋ -acetylomleczan diacetyl
Etanol
Octan walina acetoina
Mrówczan mleczan leucyna
CO2
Przykłady zmutowanych szczepów uzyskanych na skutek transferu
genu pochodz Ģ cego z bakterii tego samego lub innego gatunku:
- wprowadzenie genów z proteolitycznych szczepów L. Helveticus
lub L. delbrueckii do L. lactis (oczekuje si ħ Ň e takzrekombinowane
bakterie pozwol Ģ na produkcj ħ specjalnych serów )
- konstrukcja szczepów starterowych odpornych na bakteriofaga
(ochrona szczepów starterowych przed atakiem faga i zatrzymaniem
procesów fermentacji)
- konstrukcja szczepów starterowych o mo Ň liwo Ļ ci lizy w
odpowiednim momencie dojrzewania sera ( pozwala to na produkcje
mniej gorzkiego sera – na skutek redukcji niektórych gorzkich
peptydów, a tak Ň e zawieraj Ģ cego wi ħ ksza liczb ħ wolnych
aminokwasów, które s Ģ prekursorami zapachu )
 
Przykład modyfikacji szczepów z zastosowaniem heterologicznych
genów:
- wprowadzenie genu dehydrogenazy glutaminianu z
Peptostreptococcus asaccharolyticus do L. lactis (pozwala temu
organizmowi na produkcje ŋ -ketoglutaratu z glutaminianu a co za tym
idzie poprawia zapach sera)
POTENCJALNE ZASTOSOWANIE BAKTERII KWASU
MLEKOWEGO W CELU POPRAWY ZDROWIA
Uwa Ň a si ħ Ň e konsumpcja specyficznych bakterii kwasu
mlekowego korzystnie wpływa nadludzkie zdrowie. Bakterie kwasu
mlekowego:
- zwi ħ kszaj Ģ wchłanianie składników od Ň ywczych przez nasze jelita
- łagodz Ģ objawy nietolerancji laktozy
- powstrzymuj Ģ wewn Ģ trz jelitowe infekcje
- pobudzaj Ģ układ odporno Ļ ciowy
- stwarzaj Ģ Ļ rodowisko nieprzyjazne bakteriom chorobotwórczym
Kusz Ģ ca jest propozycja modyfikacji tych organizmów i dodania im
całkiem nowych wła Ļ ciwo Ļ ci.
In Ň ynieria genetyczna umo Ň liwia tworzenie zmodyfikowanych
bakterii, które b ħ d Ģ wytwarzały odpowiednie antygeny.
Wiele antygenów zostało zekspresjonowanych w LAB takich jak
L-lactis, L_plantarum, ale te Ň ludzkich komensalach jak
streptococtus gordonie.
Zastosowanie bakterii kwasu mlekowego w terapii zast ħ pczej:
- lipaza z S. hyicus została wyprodukowana w L. lactis – w ten spób
kompensowany jest niedobór enzymu.
Nie ulega w Ģ tpliwo Ļ ci, Ň e Ň ywno Ļę modyfikowana genetycznie, która
ju Ň dzi Ļ przynosi wiele korzy Ļ ci, w przyszło Ļ ci mo Ň e okaza ę si ħ
niezast Ģ piona.
309168132.007.png 309168132.008.png
Organism
Molecule
Main objectives
L.lactis L.
plantarum
Fragment C of tetanus toxin Protection against tetanus
toxin
L.lactis L.
plantarum
Fragment C of tetanus toxin Study the effect of
location for vaccine
delivery by LAB
L. plantarum Model antigen M6-gp41E
(human immunodeficiency
virus gp41 protein)
Vaginal immunization for
HIV
S. godonii, L.
casei
V3 domain of the gpl20 of
human immunodeficiency
virus type 1 (HIV-1)
Vaginal immunization for
HIV
S. godonii, L.
casei
E7 protein of human
papillomavirus type 16 (HPV
16)
Vaginal immunization for
papillovirus
L. plantarum Cholera toxin B
Protection against cholera
toxin B
L. lactis
Pneumococcal type 3 capsular
polysaccharide
Mucosal immunization
against Streptococcus
pneumoniae
L. lactis
Bovine rotavirus
nonstructural protein 4
Protection against
rotavirus diarrhea
L. lactis
Brucella abortus ribosomal
protein L7/L12
Vaccine against
brucellosis
L. lactis
Murine interieukin -10
Treatment of
inflammatory bowel
diseases
L. lactis
Murine interleukin-2 and 6
Enhancement of immune
responses
L. lactis
Bovine beta-lactoglobulin
Modulation of immune
responses to food
allergens
L. lactis
Staphylococcus hyicus lipase Compensation of
pancreatic insufficiency
S. godonii
Microbicidal single-chain
antibody (H6)
C. albicans vaginitis
S. godonii
Anti-idiotypic single chain
fragment variable
recombinant antibody
mimicking the type III
Passive protection of
neonatal pups from group
B streptococci disease
309168132.009.png 309168132.001.png 309168132.002.png 309168132.003.png
capsular polysaccharide of
group B streptococci
S. godonii
M6 protein of S. pyogenes
Antigen delivery system
L. lactis
S. aurens protein A
Antigen delivery system
L. lactis
S. aureus nuclease
Antigen delivery system
L. lactis
L. bulgaricus proteinase
Antigen delivery system
309168132.004.png 309168132.005.png 309168132.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin