Znaczenie gospodarcze i rekreacyjne dolnych warstw lasu.pdf

(170 KB) Pobierz
glowacki.vp:CorelVentura 7.0
L EŒNE P RACE B ADAWCZE , 2006, 3: 99–114.
Stanis³aw G £OWACKI *
ZNACZENIE GOSPODARCZE I REKREACYJNE
DOLNYCH WARSTW LASU
ECONOMICAL AND RECREATIONAL IMPORTANCE
OF THE LOWER FOREST LAYERS
Abstract. In this paper the economical importance of the forest soil cover prod-
ucts (fruits, mushrooms and herbs) is revealed on the basis of available litera-
ture. The base of non-wood forest products growing in the lower forest layers,
rules of its collection according to nature protection regulations and its pur-
chase and export scale were described. Free access of society to the forest in
recreational purposes with its positive and negative effects on forest environ-
ment were analysed.
Key word: lower forest layers products, mushrooms, fruits, forest herbs, forest
soil cover, forest recreation.
* Wszechnica Mazurska; Wydzia³ Nauk Przyrodniczych, Plac Zamkowy 5; 19-400 Olecko, Poland
434456502.001.png
 
100
S. G³owacki
1. WSTÊP
W strukturze lasu wyró¿nia siê warstwê drzew, krzewów oraz doln¹ warstwê
lasu zwan¹ runem leœnym. Runo leœne sk³ada siê z warstwy zielnej, trawiastej i
mszystej. W warstwie zielnej wystêpuj¹ krzewinki o wysokoœci 20–50 cm, a w
warstwie mszystej rosn¹ grzyby, mchy i porosty.
Do najwa¿niejszych gospodarczych i rekreacyjnych p³odów runa leœnego
zalicza siê owoce leœne, grzyby i roœliny zielarskie. Jadalne owoce leœne i zio³a
zbierane w œrodowisku leœnym nale¿¹ do najbardziej naturalnych surowców, gdy¿
s¹ najmniej ska¿one zanieczyszczeniami atmosferycznymi.
Ze wzglêdu na ich masowy zbiór owoce leœne i grzyby s¹ równie¿ istotnym
elementem uwzglêdnianym w kszta³towaniu i rozwoju turystycznego i rekreacyj-
nego zagospodarowania naszych lasów. Zbiór p³odów runa leœnego niezgodny z
nowoczesnymi zasadami ochrony przyrody przyczynia siê do stopniowej degra-
dacji œrodowiska leœnego, przede wszystkim dolnych warstw lasu.
2. CEL I ZAKRES PRACY
Celem niniejszej pracy jest okreœlenie znaczenia gospodarczego i rekrea-
cyjnego zasobów leœnych znajduj¹cych siê w dolnych warstwach lasu. Niestety, w
ostatnich latach w polskiej gospodarce leœnej dominuje pogl¹d, ¿e najwa¿niejszym
gospodarczo dla Lasów Pañstwowych produktem leœnym jest surowiec drzewny.
To b³êdne przeœwiadczenie doprowadzi³o w konsekwencji do zaniechania przez
resort leœnictwa zajmowania siê pozyskaniem, sprzeda¿¹ i eksportem owoców
leœnych i grzybów. Obecnie prawie wszystkie zyski ze skupu tych surowców
czerpi¹ podmioty gospodarcze niezwi¹zane z leœnictwem.
Minimalizowanie znaczenia runa leœnego w metodach waloryzacji rekrea-
cyjnej terenów leœnych jest sprzeczne z wynikami aktualnych badañ ankietowych
przeprowadzanych wœród turystów. Z odpowiedzi ankietowanych jednoznacznie
wynika, ¿e ludzie najchêtniej wybieraj¹ siê na wypoczynek do lasów bogatych w
grzybowiska i jagodziska (Janeczko 2002 ).
W pracy omawiana jest baza surowcowa, u¿ytkowanie i znaczenie gospo-
darcze najwa¿niejszych leœnych surowców ubocznych znajduj¹cych siê g³ównie w
runie leœnym oraz sposoby ich zbioru zgodnie z zasadami ochrony przyrody.
Ponadto zosta³o scharakteryzowane znaczenie runa leœnego w rekreacyjnym zago-
spodarowaniu lasów.
Znaczenie gospodarcze i rekreacyjne dolnych warstw lasu
101
3. U¯YTKOWANIE I ZNACZENIE GOSPODARCZE
P£ODÓW RUNA LEŒNEGO
3.1. Baza surowcowa
Podstaw¹ do zagospodarowania najwa¿niejszych p³odów runa leœnego (ja-
dalnych owoców, grzybów i zió³) jest znajomoœæ ich bazy surowcowej.
Pierwsze prace nad inwentaryzacj¹ zasobów runa leœnego w Polsce rozpoczêto
przed wojn¹. W latach 1949–1952 Instytut Badawczy Leœnictwa (IBL) wspólnie ze
Zjednoczeniem Produkcji Leœnej „Las” oraz przy wspó³pracy Katedry U¿ytko-
wania Lasu SGGW w Warszawie przeprowadzi³ inwentaryzacje ankietowe, które
obejmowa³y liczne gatunki roœlin owocodajnych, leczniczych i przemys³owych
oraz grzybów. W latach 1962–1966 pod kierunkiem IBL wykonano ogólnopolsk¹
inwentaryzacjê szczegó³ow¹, ankietow¹ i bezpoœredni¹ jagodzisk borówki czer-
nicy i borówki brusznicy.
Na podstawie powy¿szych inwentaryzacji zosta³a oszacowana baza surow-
cowa wszystkich owoców leœnych w Polsce (przy œrednim urodzaju) na oko³o 56
tys. ton rocznie. Miêdzy innymi oszacowano bazê surowcow¹ borówki czernicy na
30,1 tys. ton, je¿yny – 4,7 tys. ton, maliny – 2,2 tys. ton, borówki brusznicy – 1,3
tys. ton, ¿urawiny – 0,5 tys. ton, poziomki – 0,3 tys. ton (Grochowski 1990).
W latach 60. XX w. zosta³a opracowana klasyfikacja jagodzisk czernicowych
( Vaccinium myrtillus L.) oparta na podstawowych cechach jagodziska (typ, rodzaj
zwarcia, klasa wysokoœci), która w czasie inwentaryzacji w terenie bardzo
upraszcza zbieranie i klasyfikowanie materia³u badawczego (G³owacki 1995a,
1999).
Baza surowcowa leœnych grzybów jadalnych przy przeciêtnym urodzaju zo-
sta³a oszacowana na 18 tys. ton rocznie (Grzywacz 1997).
Stosunkowo ma³o prowadzi siê badañ inwentaryzacyjnych dotycz¹cych bazy
surowcowej leœnych roœlin zielarskich, których najwiêcej wystêpuje na terenach
pó³nocno-wschodniej czêœci kraju.
W 1998 r. w Zak³adzie U¿ytkowania Lasu IBL w Warszawie wykonano
metod¹ ankietow¹ ogólnokrajow¹ inwentaryzacjê szczegó³ow¹ nastêpuj¹cych ga-
tunków roœlin zielarskich, znajduj¹cych siê wówczas pod czêœciow¹ ochron¹ ga-
tunkow¹: konwalii majowej, kopytnika pospolitego, kruszyny pospolitej i
m¹cznicy lekarskiej. Wykaza³a ona, ¿e badane gatunki roœlin zielarskich wystêpuj¹
najobficiej w lasach wschodniej Polski (Kalinowski 2002).
Aktualn¹ bazê surowcow¹ leœnych roœlin zielarskich w Polsce mo¿na osza-
cowaæ na oko³o 2 tys. ton rocznie (G³owacki 1995b, 2001).
3.2. Organizacja i zasady zbioru
Wœród owoców leœnych mo¿na wyró¿niæ dwie grupy: owoce miêsiste (so-
czyste) oraz owoce suche (tab. 1). Do owoców miêsistych zaliczamy owoce jago-
dowe, pestkowce, z³o¿one i ziarnkowce zwane owocami jab³kowymi. Nie jest to
102
S. G³owacki
Tabela 1. Podzia³ morfologiczny wa¿niejszych jadalnych owoców leœnych
Table 1. Morphological classification of major edible forest fruits
Owoce miêsiste
Fleshy fruits
Owoce suche
Dry fruits
jagodowe
berry
z³o¿one
aggregation
of drupes
ziarnkowce
pome
pestkowce
drupe
orzechy
nut
Vaccinium uliginosum
Vaccinium vitis-idaea
Vaccinium myrtillus
Oxycoccus palustris
Rosa canina
Rubus ideaus
Fragaria sp.
Malus sylvestris
Crataegus sp.
Sorbus sp.
Sambucus nigra
Rubus sp.
Hippophae sp.
Prunus spinosa
Quercus sp.
Corylus avelana
Fagus sp.
Zestawienie na podstawie literatury: Pobielkowski 1989; Ma³a Encyklopedia Leœna, 1980; Seneta
1991; Tomanek 1997
Information is elaborated according to following literature Pobielkowski 1989; Ma³a Encyklopedia
Leœna, 1980; Seneta 1991; Tomanek 1997
podzia³ œciœle botaniczny, ale ma znaczenie praktyczne. Niektóre owoce znajduj¹
siê na pograniczu tych podzia³ów, np. owoce bzu czarnego czy je¿yny. Owocnia
jagód jest soczysta, znajduj¹ siê w niej liczne nasiona. Natomiast pestkowce maj¹
dwie warstwy owocni, tzw. mi¹¿sz i skórkê. Owoce miêsiste nie otwieraj¹ siê i w
zasadzie opadaj¹ wraz z nasionami (Grochowski 1990, Tomanek 1997).
Trwa³oœæ owoców leœnych zale¿y od gatunku roœliny, stopnia ich dojrzenia,
sposobu zbioru, transportu oraz warunków klimatycznych (temperatury i wil-
gotnoœci powietrza). Niekorzystne warunki powoduj¹, ¿e dro¿d¿e znajduj¹ce siê w
owocach wydzielaj¹ enzymy, co inicjuje fermentacjê alkoholow¹. Fermentacja
powoduje gwa³towny spadek zawartoœci cukrów, nadaj¹c owocom charaktery-
styczn¹ nieprzyjemn¹ woñ i smak. Owoce trac¹ wartoœæ u¿ytkow¹. Czêsto póŸniej
nastêpuje fermentacja octowa.
Niekiedy na powierzchni owoców pojawia siê pleœñ. Pleœnienie powoduje
straty wartoœci od¿ywczej owoców, niekorzystne zmiany zapachu, smaku i zupe³ne
zepsucie. Spleœnia³e owoce czêsto zawieraj¹ zwi¹zki szkodliwe dla zdrowia.
Najwa¿niejszym czynnikiem decyduj¹cym o trwa³oœci owoców leœnych jest
ich rodzaj (tab. 2) i wszystkie inne czynnoœci zwi¹zane ze zbiorem i przecho-
wywaniem owoców leœnych s¹ od tego praktycznie uzale¿nione.
W okresie powojennym opracowano tzw. polsk¹ koncepcjê leœnej produkcji
ubocznej. Wed³ug jej za³o¿eñ uboczne u¿ytkowanie lasu jest integraln¹ czêœci¹
gospodarki leœnej i powinno siê rozwijaæ w œcis³ym z ni¹ zwi¹zku. Nale¿y je
prowadziæ w sposób intensywny, ale nie dewastacyjny, z uwzglêdnieniem wszyst-
kich nowoczesnych zasad ochrony przyrody i œrodowiska. Zarówno opieka nad
bazami surowcowymi ubocznych produktów leœnych, jak i ich wykorzystanie,
powinny byæ powierzone wy³¹cznie resortowi gospodarki leœnej (Grochowski
1990).
W 1945 r. zaczêto organizowaæ spó³dzielniê „Las”, której celem by³a eksploa-
tacja leœnych u¿ytków ubocznych w Polsce. Nast¹pi³ jej dynamiczny rozwój i w
krótkim czasie objê³a ona swoim dzia³aniem obszar ca³ego kraju. W 1950 r. zosta³a
434456502.002.png
Znaczenie gospodarcze i rekreacyjne dolnych warstw lasu
103
Tabela 2. Trwa³oœæ wa¿niejszych jadalnych owoców leœnych
Table 2. Durability of the major edible forest fruits
Owoce
Fruits
nietrwa³e
perishable
œredniotrwa³e
moderately durable
doœæ trwa³e
fairly durable
bardzo trwa³e
very durable
Rubus frutieosus
Rubus ideaus
Fragaria sp.
Sambucus nigra
Vaccinium uliginosum
Vaccinium vitis-idaea
Vaccinium myrtillus
Rosa canina
Hippophae
Crataegus sp.
Sorbus sp.
Prunus
spinosa
Corylus avelana
Hippophae ( po przemarzniêciu
after frozen)
Oxycoccus palustris
Zestawionio na podstawie literatury: Grochowski 1990, Grochowski W. i Grochowski A. 1994,
Grzywacz i Staniszewski 2003, Milewski 1954
Information is elaborated according to following literature: Grochowski 1990, Grochowski W. & Gro-
chowski A. 1994, Grzywacz & Staniszewski 2003, Milewski 1954
Podstawowe zasady prawid³owego zbioru p³odów runa leœnego
(G³owacki 2000b, 2005b)
OWOCE LEŒNE
– zbiór owoców wykonujemy rêcznie (bez u¿ycia jakichkolwiek narzêdzi i urz¹dzeñ nisz-
cz¹cych lub uszkadzaj¹cych roœliny),
– niedopuszczalne jest wyrywanie krzewinek lub obrywanie ca³ych pêdów,
– do zbioru jagód nale¿y u¿ywaæ lekkich wiklinowych koszyków.
GRZYBY
– owocniki grzybów delikatnie wykrêcamy z pod³o¿a, a wyj¹tkowo obcinamy no¿em naj-
bli¿ej ziemi,
– zabronione jest rozgarnianie œció³ki leœnej i mchu,
– grzyby nale¿y zbieraæ rano, gdy¿ s¹ one wówczas œwie¿e i dobrze znosz¹ transport,
– grzyby zbiera siê wy³¹cznie do wiklinowych koszyków lub ³ubianek,
– nie zbiera siê owocników zaczerwionych, starych lub bardzo m³odych,
– nie nale¿y niszczyæ grzybów truj¹cych.
LEŒNE ROŒLINY ZIELARSKIE
–- zbiór roœlin leczniczych mo¿e byæ wykonywany tylko w miejscach, w których te roœliny
wystêpuj¹ masowo,
– nie mo¿na dopuszczaæ do doszczêtnego wyzbierania roœlin wystêpuj¹cych na danym stano-
wisku ; powinno siê zostawiæ oko³o 2/3 roœlin (aby mog³o nast¹piæ jego odnowienie), a z roœlin
zbieraæ tylko 1/3 czêœci liœci.
– przy pozyskiwaniu ca³ych roœlin lub ich czêœci nale¿y stosowaæ ³opatki, no¿e ogrodnicze
lub sekatory,
– nie wolno corocznie zbieraæ roœlin z tych samych stanowisk,
– nie nale¿y zbieraæ zió³ z terenów leœnych ska¿onych przez przemys³ lub inn¹ dzia³alnoœæ
cz³owieka i w pobli¿u (100–150 m) szlaków komunikacyjnych o du¿ym natê¿eniu pojazdów spali-
nowych,
– kwiaty zbiera siê na pocz¹tku lub w pe³ni kwitnienia, liœcie – gdy s¹ dobrze wyroœniête, ale
jeszcze m³ode, korzenie i k³¹cza wykopuje siê jesieni¹ lub wczesn¹ wiosn¹.
Przy zbiorze owoców leœnych, grzybów i zió³ nie nale¿y zapominaæ o wystêpuj¹cych u nie-
których gatunków substancjach truj¹cych.
434456502.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin