Kurczak ze skórką mandarynki i papryczką chilli.doc

(119 KB) Pobierz
Kurczak ze skórką mandarynki i papryczką chilli

Kurczak ze skórką mandarynki i papryczką chilli
    Autor: Qchcik Qba  Data: 30-10-2002

 

Słodkie i pikantne! Takie smaki zaskakują nas... a jednocześnie - po małej chwili - odkrywamy, że ten smak jest interesujący, powabny i należy go utrwalić próbując i smakując dalsze kąski. Jednocześnie mamy uczucie najedzenia... bez kamienia w żoładku (tak charakterystycznego dla polskich potraw).

 

 

 

 

 

Składniki:
Główne:
- 1/2 kurczka wagi ok. 1 kg,
- 1 średnia cebula,
- 2 strączki papryki chili (czuszki),
- imbir (3 plasterki świeżego lub 3/4 łyżeczki sproszkowanego),
- 2 łyżki świeżo skrojonej skórki mandarynki (1 mandarynka).

Marynata:
- 1 kieliszek (50 g) przedniego wytrawnego alkoholu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1/2 soku z wyciśniętej mandarynki,
- imbir w plasterkach lub sproszkowany.

Do smażenia:
- kilka łyżek oleju,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Jak przyrządzić?
1) Kurczaka po umyciu i wysuszeniu należy podzielić na porcje. Tę ilość mięsa dzielimy za pomocą tasaka na ok. 12 małych porcji. Usuwamy kostki, które są cienkie i ostre. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Mandarynki obieramy ze skórki. Po sparzeniu wrzątkiem kroimy ją na cieniutkie paseczki. Tak samo kroimy papryczki chilli.

2) Przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Tą miksturą nacieramy mocno kawałki kurczaka, dokładamy pokrajaną na plasterki cebulę i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po ok 1/2 godz. przewracamy naszą marynatę tak, aby wszystkie jej strony skorzystały na tym.

3) Kiedy decydujemy, że przyszedł moment podania kurczaka, rozgrzewamy mocno olej na patelni i oczyszczone z cebuli kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy 5-6 min., obracając cały czas na patelni. Mięso musi być dosmażone, a ciągłe obracanie spowoduje równomierne "dochodzenie" mięsa.

4) Z patelni zdejmujemy kurczaka i na tym samym tłuszczu obsmażamy paprykę chilli i skórkę mandarynkową. Dosłownie chwilę (30 sek.) Wrzucamy z powrotem obsmażone kawałki kurczaka.

5) Teraz wrzucamy kurczaka z powrotem na patelnią, mieszamy kilkakrotnie całość. Pozostały z marynaty sos rozcieńczamy sokiem z mandarynki i wlewamy na patelnię. Na ukończeniu procesu smażenia kurczaka wkrapiamy 1 łyżeczką oleju sezamowego. I już! Gwóźdź naszego dania jest gotowy.

Jak podawać?
Oczywiście jak w przypadku większości dań z kuchni chińskiej idealnym dodatkiem będzie tutaj ryż. Ale równie dobrze możemy tego kurczaka zjeść z niewielką ilością delikatnego białego pieczywa.

Uwagi:
To jest naprawdę łatwe, tanie i wdzięczne danie.

Najważniejsze tutaj są dwa punkty: marynowanie i obsmażanie w wysokiej temperaturze w jak najkrótszym czasie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin