Kurczak ze skórką mandarynki i papryczką chilli Autor: Qchcik Qba Data: 30-10-2002
Słodkie i pikantne! Takie smaki zaskakują nas... a jednocześnie - po małej chwili - odkrywamy, że ten smak jest interesujący, powabny i należy go utrwalić próbując i smakując dalsze kąski. Jednocześnie mamy uczucie najedzenia... bez kamienia w żoładku (tak charakterystycznego dla polskich potraw).
Składniki:Główne:- 1/2 kurczka wagi ok. 1 kg,- 1 średnia cebula,- 2 strączki papryki chili (czuszki),- imbir (3 plasterki świeżego lub 3/4 łyżeczki sproszkowanego),- 2 łyżki świeżo skrojonej skórki mandarynki (1 mandarynka).Marynata:- 1 kieliszek (50 g) przedniego wytrawnego alkoholu,- 1 łyżeczka cukru,- 1/2 łyżeczki soli,- 3 łyżki sosu sojowego,- 1 łyżka octu winnego,- 1/2 soku z wyciśniętej mandarynki,- imbir w plasterkach lub sproszkowany.Do smażenia:- kilka łyżek oleju,- 1 łyżeczka oleju sezamowego. Jak przyrządzić?1) Kurczaka po umyciu i wysuszeniu należy podzielić na porcje. Tę ilość mięsa dzielimy za pomocą tasaka na ok. 12 małych porcji. Usuwamy kostki, które są cienkie i ostre. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Mandarynki obieramy ze skórki. Po sparzeniu wrzątkiem kroimy ją na cieniutkie paseczki. Tak samo kroimy papryczki chilli.2) Przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Tą miksturą nacieramy mocno kawałki kurczaka, dokładamy pokrajaną na plasterki cebulę i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po ok 1/2 godz. przewracamy naszą marynatę tak, aby wszystkie jej strony skorzystały na tym.3) Kiedy decydujemy, że przyszedł moment podania kurczaka, rozgrzewamy mocno olej na patelni i oczyszczone z cebuli kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy 5-6 min., obracając cały czas na patelni. Mięso musi być dosmażone, a ciągłe obracanie spowoduje równomierne "dochodzenie" mięsa.4) Z patelni zdejmujemy kurczaka i na tym samym tłuszczu obsmażamy paprykę chilli i skórkę mandarynkową. Dosłownie chwilę (30 sek.) Wrzucamy z powrotem obsmażone kawałki kurczaka.5) Teraz wrzucamy kurczaka z powrotem na patelnią, mieszamy kilkakrotnie całość. Pozostały z marynaty sos rozcieńczamy sokiem z mandarynki i wlewamy na patelnię. Na ukończeniu procesu smażenia kurczaka wkrapiamy 1 łyżeczką oleju sezamowego. I już! Gwóźdź naszego dania jest gotowy.Jak podawać?Oczywiście jak w przypadku większości dań z kuchni chińskiej idealnym dodatkiem będzie tutaj ryż. Ale równie dobrze możemy tego kurczaka zjeść z niewielką ilością delikatnego białego pieczywa.
Uwagi:To jest naprawdę łatwe, tanie i wdzięczne danie.Najważniejsze tutaj są dwa punkty: marynowanie i obsmażanie w wysokiej temperaturze w jak najkrótszym czasie.
ddoroch