Kurczak w jarzynach Autor: Anka Data: 2003-04-22 02:21:49
Porcje: 4 porcje Koszt: ? zł Trudność: średni Czas: 45 min. Kalorie: ?
Składniki:- mieso z kurczaka (nogi - 4 szt. lub piersi - 4 szt),- 2 duze kartofle,- 1/2 kalafiora lub kwiatostan z 2 brokulow (mozna tez dodac razem i kalafior i brokuly),- 1 duza cebula,- kilka pieczarek - nieobowiazkowo,- sol, wegeta, zabek czosnku,- olej. Jak przyrządzić?Mieso kurczaka marynujemy na okolo 2 godziny wczesniej w soli, wegecie lub jarzynce i zabku startego praska czosnku. Nastepnie smazymy je az sie podrumieni na oleju. Nastepnie podlewamy mieso woda i dodajemy posiekana grubo cebule oraz pozostale jarzyny (kartofle kroimy na cwiartki lub osemki). Calosc dusimy az do momentu gdy jarzyny i mieso beda miekkie.Ja bardzo czesto przyprawiam to danie soy sauce (niestety nie wiem jaki jest polski odpowiednik tego sosu - w kazdym razie uzywany jest on czesto w kuchni chinskiej i ma smak zblizony do polskiej wegety).Smacznego! Jak podawać?Danie jednogarnkowe.
ddoroch