Zupa cebulowa a.doc

(21 KB) Pobierz
Zupa cebulowa a' la Chrabja

Zupa cebulowa a' la Chrabja

Składniki: 4-5 sporych cebul oliwa (z oliwek) lub olej (najlepiej slonecznikowy lub kukurydziany), w ostatecznosci smalec (koniecznie bez skwarek!) ok. 1 litra bulionu (najlepiej własnoręcznie ugotowanego; w ostateczności z kostki - byle nie Knorra, bo spaprze cały smak) zioła prowansalskie, pieprz, odrobina chili, sól, starty zółty ser (najlepiej z ostrzejszych).

Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i zeszklić (tyle, ile się da) na tłuszczu. Kiedy ćwiartki zaczną się rozpadać, to znak, że można wlać bulion. Gotować do miękkości. Cebule odcedzić i zmiksować (można też przetrzeć przez sito), dolewając stopniowo wywar. Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chili (jeśli kto lubi ostrzej), zagotować i odstawić na chwilę pod przykryciem. Podawać w miseczkach, do których wsypać tarty żółty ser. Można też podawać - jeśli kto lubi - z groszkiem ptysiowym (ale bywają trudności z kupieniem...) Stosowane jest też zagęszczanie jajkiem - należy dokładnie zmieszać białko z żółtkiem i powoli wlewać (mieszając!) na lekko gotującą się zupę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin