75 DRINKS.doc

(121 KB) Pobierz

1. ALABAMA

 

40ml wódki Finlandia

4 jagody

1 - 2 łyżeczki cukru

10ml soku z limonki

 

W szklance rozkruszyć jagody z cukrem,

dolać wódkę i sok z limonki.

Wypełnić szklankę kruszonym lodem i zamieszać.

Podawać z mieszadełkiem.

 

 

 

2. ALEXANDER WODKA

 

Aromatyczny, łagodny drink podawany po posiłku

 

30 ml wódki

15 ml białego likieru kakaowego

15 ml śmietanki

Dekoracja: kakao w proszku

 

Wszystkie składniki,

wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.

Wymieszać a następnie przelać do kieliszka

koktajlowego.

Posypać kakao.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. AMATO

 

Owocowy, pół-wytrawny drink podawany wieczorem

 

20 ml wódki

20 ml wytrawnego wermutu

20 ml likieru z mandarynek

Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej

 

Składniki wraz z kostkami lodu umieścić w

szklanicy barmańskiej.

Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ją do napoju.

 

 

 

4. APRICOT DAILY

 

Wytrawny, owocowy drink na wieczór.

 

40 ml wódki

20 ml apricot brandy

10 ml soku cytrynowego

bitter lemon do uzupełnienia

 

Wszystkie składniki, oprócz bitter lemon,

oraz kostki lodu wymieszać w shakerze i

przelać do szklanki.

Dodać do uzupełnienia bitter lemon i lekko zamieszać.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. AVALON

 

Owocowy drink na każdą okazje.

 

40 ml wódki Finlandia

10 ml zielonego syropu bananowego

15 ml soku z cytryny

60 ml soku jabłkowego

Sprite do uzupełnienia

Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka

 

Składniki wymieszać w shakerze.

Przelać do szklanki wypełnionej

do połowy kruszonym lodem.

Uzupełnić Sprietem.

Dekorować wiśnią i skórą ogórka

( owijamy szklankę ).

Podawać z rurką.

 

 

 

6. BALALAIKA

 

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

 

20 ml wódki

20 ml cointreau

20 ml soku cytrynowego

Dekoracja: karambola

 

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze,

przelać i udekorować krawędź kieliszka.

 

 

 

 

 

7. BAŁTYK

 

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

 

35 ml wódki

5 ml niebieskiego curacao

15 ml soku z marakui

5 ml soku cytrynowego

sok pomarańczowy do uzupełnienia

Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, wisienka koktajlowa

 

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i wymieszać.

Plasterek pomarańczy i wisienkę nadziać na szpadę

i zawiesić na krawędzi szklanki.

 

 

 

8. BANANA IVANOV

 

Owocowy drink podawany po posiłku.

 

40 ml wódki Finlandia

1/2 banana

20 ml soku z cytryny

20 ml soku z limonki

10 ml syropu bananowego

Dekoracja: kawałek banana

 

Składniki wrzucić do blendera wypełnionego

kruszonym lodem.

Zmiksować i przelać do szklanki.

podawać ze słomka.

 

 

 

 

9. BANANA PUNCH

 

Owocowy drink podawany po posiłku

 

40 ml wódki Finlandia

20 ml syropu bananowego

20 ml śmietanki

10 ml czerwonego syropu cukrowego

Dekoracja: wisienka koktajlowa i kawałek banana

 

Składniki zmiksować z drobno pokruszonym lodem.

Przelać do pucharka.

Podawać ze słomką

 

 

 

10. BERENTZER PARADIES COCKTAIL

 

Pół-wytrawny drink.

 

25 ml wódki

25 ml likieru jabłkowego

15 ml soku pomarańczowego

1 D campari

dekoracja: plasterek jabłka, wisienka koktajlowa

i gałązka mięty

 

składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w

shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego.

Plasterek jabłka, wisienkę koktajlową i

gałązkę mięty nadziać na szpadkę i położyć na kieliszku.

 

 

 

 

 

 

11. BARBARA

 

łagodny śmietankowy drink

 

20 ml wódki

20 ml białego likieru kakaowego

20 ml śmietanki

Ponadto: tarta gałka muszkatołowa

 

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu

umieścić w shakerze i wymieszać, a następnie

przelać do kieliszka koktajlowego.

posypać gałką.

 

 

 

12. BIAŁY CZEPEK ( WHITE CAP )

 

kremowy drink na popołudnie

 

30 ml wódki

10 ml likieru kawowego

10 ml portwajnu

10 ml bitej śmietany

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu,

oprócz bitej śmietany, umieścić w shakerze i wymieszać

a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Śmietanę położyć tak, by pływała na powierzchni napoju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13. BIAŁY ROSJANIN ( WHITE RUSSIAN )

 

Kremowy drink podawany w ciągu całego dnia

 

30 ml wódki

20 ml likieru kawowego

10 ml śmietanki

 

Wódkę i likier oraz kostki lodu umieścić w szklanicy

barmańskiej i zamieszać.

Przelać do kieliszka koktajlowego.

na powierzchni położyć lekko ubitą śmietanę.

Napój pije się tez z kostkami lodu.

wówczas podaje się go w małej szklance.

 

 

 

14. BIEGUN PÓŁNOCNY ( NORTH POLE )

 

Aromatyczny, wytrawny drink podawany wieczorem.

 

30 ml wódki

10 ml drambuire

10 ml campari

 

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w

shakerze i wymieszać, następnie przelać

do kieliszka koktajlowego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. BITTER SWEET

 

owocowy, lekko wytrawny drink na lato.

 

20 ml wódki

20 ml soku grejpfrutowego

20 ml syropu cytrynowego

duża kula lodów cytrynowych

woda sodowa

 

Kulę lodów cytrynowych, wódkę, sok grejpfrutowy i

syrop cytrynowy umieścić w szklance i zamieszać.

Uzupełnić woda sodowa i lekko zamieszać.

Podawać z mieszadełkiem.

 

 

 

16. BLUE AEGEAN

 

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

 

20 ml wódki

20 ml niebieskiego curacao

20 ml grand marnier

sok ananasowy i sok cytrynowy wymieszane

1:1 do uzupełnienia

Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa,

wisienka koktajlowa i gałązka mięty

 

Alkohole wlać do szklanki z kostkami lodu

i zamieszać.

Uzupełnić zmieszanymi sokami.

zawiesić na krawędzi szklanki nadziane na szpadkę

owoce i gałązkę mięty.

Podawać z mieszadełkiem.

 

 

17. BŁĘKIT PACYFIKU ( PACIFIC BLUE )

 

Łagodny drink podawany na przyjęciach

 

10 ml wódki

20 ml kremu bananowego

20 ml niebieskiego curacao

10 ml likieru kokosowego

Dekoracja: wisienka koktajlowa

 

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu

umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać a

następnie przelać do kieliszka

koktajlowego ozdobionego na krawędzi

obwódką z cukru i wisienką

 

 

 

18. BŁĘKITNA LAGUNA ( BLUE LAGOON )

 

owocowy, łagodny drink na lato.

 

40 ml wódki

20 ml niebieskiego curacao

1 D soku cytrynowego

lemoniada cytrynowa do uzupełnienia

dekoracja: plasterek cytryny

 

Wszystkie składniki, oprócz lemoniady,

zmieszać wraz z kosatkami lodu w szklance.

Uzupełnić lemoniadą i ponownie zamieszać,

Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki.

 

 

 

 

 

19. BŁĘKITNA LAGUNA II ( BLUE LAGOON II )

 

Owocowy, łagodny drink na lato.

 

40 ml wódki Bols

20 ml niebieskiego curacao ( Bols Blue )

Sprite do uzupełniania

Dekoracja: 1/8 cytryny

 

Wszystkie składniki, oprócz Sprit`a, zamieszać

wraz z kostkami lodu w szklance. Uzupełnić Sprit`em

i ponownie zamieszać.

Cytryna udekorować krawędź szklanki.

 

 

 

20. BŁĘKITNY DZIEŃ ( BLUE DAY )

 

Łagodny drink owocowy na wieczór

 

40 ml wódki

20 ml niebieskiego curacao

1 D orange bitter

Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy

 

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w

shakerze i wymieszać, potem przelać do

kieliszka koktajlowego.

Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.

 

 

 

 

 

 

 

 

21. BULL SHOT

 

Aromatyczny, pikantny napój typu

pick - me - up na każdą porę dnia.

 

40 ml wódki

100 ml consomme ( pikantny bulion )

 

Obydwa składniki wlać do szklanki wypełnionej

kostkami lodu i dobrze zamieszać.

 

 

 

22. BUZIA BOBASA ( BABYFACE )

 

owocowy, łagodny drink podawany po posiłku

 

20 ml wódki

20 ml creme de cassis

20 ml śmietanki

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin