Galantyna z kurczaka.rtf

(6 KB) Pobierz
Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka

 

Składniki:

kurczak

40 dag wieprzowiny

10 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej

łka winiaku

15 dag ugotowanego ozora cielęcego

mała cebulka

jajo

szczypta mielonego cynamonu i imbiru

 

Kurczaka umyj, usuń z niego kości, uważając, by nie uszkodzić skóry. Wieprzowinę wypłucz, osusz i przepuść dwa razy przez maszynkę. Przygotowane mięso wymieszaj z jajem, drobno pokrojoną cebulką, winiakiem i przyprawami.

 

Surowątróbkę i ozór pokrój w paski. Na płacie mięsa rozsmaruj farsz, ułóż pokrojony ozór i wątróbkę. Teraz uformuj roladę, potem owiń grubą nicią. Roladę najpierw obgotuj, a potem wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około godziny.

 

Gotową roladę połóż na desce i obciąż drugą deską. Gdy dobrze wystygnie, pokrój w plastry.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin