Chrupiące sznycelki z indyka
Składniki na 4 porcje:
50 dag piersi indyka
2 jaja
2-3 łyżki mąki
5 łyżek płatków kukurydzianych
biały pieprz
sól
olej do smażenia
Mięso pokrój na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Jaja wymieszaj z mąką, po czym dopraw solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozkrusz wałkiem.
Następnie nadziewaj na szpadkę kawałki mięsa, zanurzaj je w cieście i obtaczaj w płatkach. We frytownicy lub głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Mięso zanurzaj w tłuszczu, widelcem zsuwaj ze szpadki i smaż na rumiano (po 2 minuty z każdej strony).
Usmażone osącz na papierowym ręczniku i od razu podawaj. Sznycelki doskonale smakują z sosem słodko-kwaśnym i borówkowo-chrzanowym oraz ziemniakami piure.
chesschempion