Bigosik z porów i krewetek.rtf

(6 KB) Pobierz
Bigosik z porów i krewetek

Bigosik z porów i krewetek

 

Składniki na 4 porcje:

2 puszki krewetek lub krewetki mrożone (około 40 dag)

2 pory (tylko białe części - około 20 dag)

2 małe ząbki czosnku

2 łki masła łka oliwy z oliwek

puszka (25 dag) groszku konserwowego

marynata:

2 łki białego wytrawnego wina

2 łki sosu sojowego

łeczka zmielonego imbiru

 

Zanim przystąpisz do przygotowania bigosiku, przyrzą marynatę: wymieszaj wino z sosem sojowym, dodaj imbir. Teraz z zalewy wyjmij krewetki (mrożone musisz rozmrozić), następnie włóż do miski i zalej je marynatą. Zostaw w chłodnym miejscu (pod przykryciem) na 30-40 minut.

 

Pory umyj, osusz i pokrój w cienkie krążki. Teraz obierz czosnek i drobniutko go posiekaj. W rondlu rozgrzej masło i oliwę; na średnim ogniu, mieszając, podsmaż pory (3-4 minuty), zalej je przecedzoną marynatą, po czym wsyp czosnek i groszek, a całość zagotuj. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki, znów zagotuj. Na koniec zestaw rondel z ognia.

 

Bigosik podawaj z bagietką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin