Bananowe racuszki.rtf

(5 KB) Pobierz
Bananowe racuszki

Bananowe racuszki

 

Składniki na 4 porcje:

4 łki mąki pszennej

2 łki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mleka

2 jaja

15 dag cukru pudru

sok i skórka otarta z jednej cytryny

8 pokrojonych w plasterki bananów

olej do smażenia

 

Obie mąki wymieszaj z mlekiem i rozbitymi jajami, a następnie zmiksuj lub utrzyj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę - tak, aby powstało gładkie ciasto (jeśli jest zbyt rzadkie dodaj odrobinęki, jeśli zbyt gęste - dolej 1-2 łyżki wody mineralnej).

 

Na patelni rozgrzej olej. Ł formuj niewielkie racuszki i smaż je z obu stron na złoty kolor, po czym układaj na ogrzanym półmisku.

 

Racuszki możesz podać posypane mielonym cynamonem lub polane bitą śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin