Makaron z sosem bolońskim.rtf

(7 KB) Pobierz
Makaron z sosem boloñskim

Makaron z sosem bolońskim

 

Składniki:

4 l wody

20 dag makaronu świderki

duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łki oleju

40 dag mieszanego mięsa mielonego

40 dag obranych ze skórki pomidorów z puszki

2 łki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

4 listki suszonego rozmarynu

po pół łeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku i soli

5 dag utartego parmezanu

2 łki masła

łeczka zielonej pietruszki

2 łki soli, biały pieprz

 

Makaron gotuj przez 12-16 minut we wrzącej osolonej wodzie, odcedź. Następnie na oliwie w rondlu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj mielone mięso i mieszając smaż, aż zmieni kolor. Pomidory osącz i dodaj do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, pokruszonym listkiem laurowym, roztartymi ziołami, solą i pieprzem. Sos gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

 

Teraz rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. W żaroodpornej formie układaj na przemian warstwami makaron i sos. Na wierzchu powinna znaleźć się gruba warstwa sosu. Potrawę posyp tartym parmezanem, obłóż kawałeczkami masła i zapiecz w piekarniku, aż ser całkowicie się roztopi. Przed podaniem danie posyp pietruszką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin