Ciasto I - Składniki:
· 8 jaj
· 6 łyżek mąki pszennej
· 2,5 łyżki kakao
· 3/4 szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać.
Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
Ciasto II - Składniki:
· 5 białek
· 1/2 szklanki cukru
· 25 dag mielonych orzechów włoskich
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.
Masa I - Składniki:
· 5 żółtek
· 1/2 szklanki mleka
· 1,5 kostki masła
Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.
Masa II - Składniki:
· 1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.
Układanie ciasta:
Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.
Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.
zosia.ki