Likier kakaowyZestaw na 2 litry likieru.850 ml nalewu kakaowego,850 g cukru,300 ml wody,300 ml spirytusu o mocy 95ż.Nalew kakaowy:100 g kakao w proszku,1 lyzeczka kawy,1/2 laski wanilii (ok. 2 g),3-4 gorzkie migdaly,1 l spirytusu o mocy 50ż.1. Sporzadzic nalew: wsypac do sloja kakao, wanilie pokrojona na male kawalki imigdaly drobno utluczone. 530 ml spirytusu rozcienczyc 500 ml wody i zalacnim wlozone do sloja surowce. Sloj zakorkowac, macerowac 10-15 dni, codziennie mieszajac zawartosc sloja. Po skonczonej maceracji zlac ciecz znad osadui przefiltrowac przez wate do butelki.2. Do nalewu kakaowego dolac spirytus o mocy 95ż i tak wzmocniony nalew wlacpowoli, stale mieszajac, do rozpuszczonego w goracej, przegotowanej wodziecukru i dokladnie wymieszac.3. Odstawic likier do dojrzewania na 1-2 miesiace. Dluzsze dojrzewanie moze zepsuc smak likieru.- Do sporzadzenia likieru nalezy uzywac tylko najlepszego gatunku kakao. Likier kakaowy podaje sie zazwyczaj z deserami, w tym z roznymi ciastami.
reeeed