Golonka duszona.rtf

(6 KB) Pobierz
Golonka duszona

Golonka duszona

 

Składniki na 6 porcji:

2 przednie golonki (po 50 dag każda)

po 2 cebule i marchewki

1-2 ząbki czosnku

3 goździki

łka mąki

liść laurowy

pieprz

l

uszcz do smażenia

 

Czosnek obierz i rozetrzyj z pieprzem i solą. Mieszaniną natrzyj starannie oczyszczone, opłukane i osuszone golonki i odstaw je na godzinę, a następnie obsmaż na gorącym tłuszczu.

 

Cebule i marchewki opłucz, oczyść i pokrój w plasterki. Włóż golonki do garnka, dodaj warzywa, liść laurowy i goździki. Wlej tyle wrzącej wody, aby pokryła golonki i pogotuj na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 3 godzin).

 

Po wyjęciu oddziel mięso od kości i pokrój je na małe kawałki, a wywar przecedź, wlej do niego mą rozprowadzoną kilkoma łkami wody i chwilę pogotuj, aż sos zgęstnieje. W tym momencie włóż mięso i całość ponownie podgrzej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin