Kura sarda
Składniki na 6 porcji:
duży kurczak
półtorej szklanki ryżu
duża cebula
2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY
pęczek natki pietruszki
łyżka masła
łyżka słodkiej papryki
Jarzynka WINIARY
sól
olej do smażenia
Na początku przygotuj kurczaka - podziel go na porcje, posyp solą i Jarzynką, następnie obsmaż na oleju na złoty kolor na gorącym tłuszczu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i łyżkę masła, a następnie podsmaż cebulę. Przełóż ją na talerzyk. Na pozostałym tłuszczu obsmaż wypłukany i osuszony ryż (posypany papryką), wymieszaj go z cebulą.
Obsmażony ryż przełóż do żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułóż porcje kury. Polej 2 szklankami bulionu z kostek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 250°C. Piecz, aż ryż i mięso będą miękkie.
Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki - podawaj natychmiast po przygotowaniu.
reeeed