Wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia.pdf

(368 KB) Pobierz
Dietetyk_321[11].Z2.11_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
Katarzyna Kędzierska
Wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia
321[11].Z2.11
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt wspólfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
NARODOWEJ
393070355.004.png 393070355.005.png 393070355.006.png
Recenzenci:
dr inż. Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska
dr inż. Joanna Bajerska
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Ewa Superczyńska
Konsultacja:
dr hab. inż. Henryk Budzeń
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 321[11].Z2.11
„Wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia”, zawartego w modułowym programie
nauczania dla zawodu dietetyk.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt wspólfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1.Charakterystyka żywności specjalnego przeznaczenia
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
11
4.1.3. Ćwiczenia
11
4.1.4. Sprawdzian postępów
13
4.2. Preparaty specjalnego przeznaczenia dla niemowląt i dzieci
14
4.2.1. Materiał nauczania
14
4.2.2. Pytania sprawdzające
22
4.2.3. Ćwiczenia
23
4.2.4. Sprawdzian postępów
24
4.3. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego
26
4.3.1. Materiał nauczania
26
4.3.2. Pytania sprawdzające
42
4.3.3. Ćwiczenia
43
4.3.4. Sprawdzian postępów
44
4.4. Żywność dla sportowców i ludzi o aktywnym trybie życia
45
4.4.1. Materiał nauczania
45
4.4.2. Pytania sprawdzające
49
4.4.3. Ćwiczenia
49
4.4.4. Sprawdzian postępów
51
5. Sprawdzian osiągnięć
52
6. Literatura
56
„Projekt wspólfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
4.1.1. Materiał nauczania
7
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy o wykorzystaniu żywności
specjalnego przeznaczenia.
W poradniku zamieszczono:
- wymagania wstępne – wykaz umiejętności, jakie powinieneś mieć już ukształtowane,
abyś bez problemów mógł korzystać z poradnika,
- cele kształcenia – wykaz umiejętności, jakie ukształtujesz podczas pracy z poradnikiem,
- materiał nauczania – wiadomości teoretyczne niezbędne do opanowania treści jednostki
modułowej,
- zestaw pytań, abyś mógł sprawdzić, czy już opanowałeś określone treści
- ćwiczenia, które pomogą Ci zweryfikować wiadomości teoretyczne oraz ukształtować
umiejętności praktyczne,
- sprawdzian postępów,
- sprawdzian osiągnięć, przykładowy zestaw zadań. Zaliczenie testu potwierdzi
opanowanie materiału całej jednostki modułowej,
- literaturę uzupełniającą.
„Projekt wspólfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
312[11].Z2
Produkcja i ekspedycja potraw
dietetycznych
321[11].Z2.01
Zapewnianie jakości zdrowotnej
żywności i żywienia
321[11].Z2.02
Prowadzenie gospodarki
produktami żywnościowymi
321[11].Z2.03
Organizowanie procesów
technologicznych
321[11].Z2.04
Sporządzanie i ekspedycja potraw
z owoców oraz warzyw
321[11].Z2.05
Sporządzanie i ekspedycja zup
oraz sosów
321[11].Z2.06
Sporządzanie
i ekspedycja
potraw z jaj,
mleka oraz jego
przetworów
321[11].Z2.07
Sporządzanie
i ekspedycja
potraw z kasz
i mąki
321[11].Z2.08
Sporządzanie
i ekspedycja
potraw z mięsa
zwierząt rzeźnych
321[11].Z2.09
Sporządzanie
i ekspedycja
potraw
z drobiu oraz ryb
321[11].Z2.10
Sporządzanie i ekspedycja napojów ,
deserów oraz dietetycznych wyrobów
ciastkarskich i kulinarnych z ciast
321[11].Z2.11
Wykorzystanie żywności
specjalnego przeznaczenia
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt wspólfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
393070355.007.png 393070355.001.png 393070355.002.png 393070355.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin